Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Όνειρο θερινής νυκτός το Κτηματολόγιο.


Αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα βρίσκεται η διαδικασία της κτηματογράφησης, με το Δημόσιο να ψάχνει σανίδα σωτηρίας για την Κτηματολόγιο Α.Ε. στηνεξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. H εξέταση του 49 σελίδων επιχειρησιακού σχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΚΟ την Παρασκευή, αποκαλύπτει ότι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου στην Ελλάδα είναι όνειρο θερινής νυκτός...
«No money...»
Σύμφωνα με την ανάλυση των χρηματοροών της περιόδου 2012-2020, η Κτηματολόγιο από το 2015 υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει έλλειμμα, τη στιγμή που το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Και όλα αυτά τη στιγμή που -όπως επισημαίνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο- δεν έχουν εισπραχθεί τα τέλη κτηματογράφησης ύψους 95 εκατ. ευρώ από τα παλαιά προγράμματα, επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απαιτούμενη υπουργική απόφαση! Μάλιστα, τα μη εισπραχθέντα έσοδα από την «πρώτη γενιά» κτηματογράφησης («έτρεξε» το διάστημα 1995-2007) παραμένει αβέβαιο, εάν θα εισπραχθούν.

Και αυτό επειδή θα πρέπει να καταβληθούν από το δικαιούχο που εμφανίζεται στις πρώτες εγγραφές του Κτηματολογίου, ήτοι τους ιδιοκτήτες της περιόδου 2003-2007, με αποτέλεσμα «να υπάρχει θέμα με τις ιδιοκτησίες που έχουν μεταβιβασθεί», όπως σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Η υπουργική απόφαση αφορά τη δυνατότητα είσπραξης του τέλους κτηματογράφησης μέσω τραπεζών.

«Χωρίς την απόφαση αυτή, πολλαπλασιάζεται το κόστος είσπραξης και αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν στις ΔΟΥ για την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Κτηματολόγιο τονίζει ότι τής έχει επιβληθεί η γραφειοκρατική πρακτική του Δημοσίου, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι έχουν μειωθεί δραστικά, παρότι στην «τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης υπήρχε η πρόβλεψη για την παροχή «επαρκών πόρων» για την επιτάχυνση του έργου».

Αναζητώντας διέξοδο

Πώς θα μπορούσε να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» η Κτηματολόγιο Α.Ε.; Μέσω αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή «απαντά» η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων που έλαβε τη σχετική απόφαση την Παρασκευή.

Ωστόσο, η ΔΕΚΟ, όπως σημειώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο, προτείνει είτε την εξεύρεση πόρων, της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο ενός νέου συγχρηματοδοτούμενου έργου. Είτε την λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τις σχετικές βέβαια συζητήσεις να βρίσκονται στον αέρα.

Επίσης, η Κτηματολόγιο Α.Ε. ζητά να μετατραπεί σε αυτοτελή φορέα αντίστοιχο αυτών που διαχειρίζονται την αξιοποίηση του Ελληνικού και το πρόγραμμα Ήλιος. Η αναζήτηση διεξόδου για την Κτηματολόγιο καθίσταται άθλος. Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαρκή συρρίκνωση του λειτουργικού κόστους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ για το 2012 απαιτεί τον περιορισμό του προϋπολογισμού έργων τα οποία ήδη εξελίσσονται ή έχουν προκηρυχθεί και προβλέπει μηδενικές δαπάνες για καύσιμα, «καθιστώντας αδύνατη την επίβλεψη στον τόπο υλοποίησής τους των έργων κτηματογράφησης που εξελίσσονται για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας» σημειώνεται στη σχετική έκθεση.

Άλλη μία τροχοπέδη για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου αποτελεί η μη παροχή υπερωριών και μεταβάσεων εκτός έδρας, όταν απομένει να κτηματογραφηθεί το 65,14% σε σύνολο 132 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων...

Εκτός χρονοδιαγράμματος

Έτσι το χρονοδιάγραμμα για προκήρυξη έργων κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας εντός του 2012 και για ολοκλήρωση του κτηματολογίου το 2020 είναι εκτός πραγματικότητας.

Πέραν, εξάλλου, των παραπάνω προβλημάτων, η Κτηματολόγιο έχει να παλέψει και με το τέρας της γραφειοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνεται στο business plan, ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έγκριση των προσωρινών συμβάσεων έργου (απαιτούνται για την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ) η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2011
Πηγή:www.capital.gr