Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες στηρίζουν τη ζήτηση για γραφεία.




Σχετικά σταθερή παρέμεινε η ζήτηση για ενοικίαση χώρων γραφείων στις χώρες της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του 2011, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της CBRE (CB Richard Ellis). Μάλιστα, ορισμένες από τις μεγάλες αγορές γραφείων, όπως εκείνες του Παρισιού, του Μιλάνου και του Μονάχου, κατέγραψαν σημαντική αύξηση της δραστηριότητας ενοικιάσεων, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010.

Κύριος λόγος ήταν η μεγάλη ζήτηση από εταιρείες πληροφορικής και εταιρείας από τους κλάδους των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών.

Ετσι, για παράδειγμα, οι ενοικιάσεις χώρων γραφείων στο Αμστερνταμ αυξήθηκαν κατά 15%. Η ολλανδική πόλη αποτελεί κόμβο διασύνδεσης και στρατηγικής σημασίας για εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Αντίστοιχα, στο Δουβλίνο, όπου παραδοσιακά φιλοξενούνται τις τελευταίες δύο δεκαετίες εταιρείες πληροφορικής (Microsoft, Google κ. ο. κ.), οι νέες ενοικιάσεις αυξήθηκαν κατά 29% έναντι του προηγούμενου έτους.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό του 2011 είναι η τάση επιστροφής σε κεντρικές ζώνες επιχειρηματικότητας σε κάθε πόλη, δηλαδή σε περιοχές υψηλής προβολής και συγκέντρωσης γραφείων. Ο λόγος είναι η μείωση των ενοικίων, που έχει επιτρέψει σε πολλές επιχειρήσεις να αναζητήσουν γραφεία σε μέχρι πρότινος απρόσιτες, λόγω υψηλού κόστους, ζώνες. Η κινητικότητα αυτή, βέβαια, ήδη συντελεί σε κάποιες αυξήσεις, ιδιαίτερα σε πολύ υψηλών προδιαγραφών κτίρια, σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2011, τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 4,3% στη Μόσχα και κατά 3,8% στη Βαρσοβία.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ο μέσος όρος των ενοικίων στις 27 χώρες-μέλη της Ε. Ε. ενισχύθηκε οριακά κατά 0,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ρίτσαρντ Χόλμπερτον, γενικό διευθυντή του τομέα ερευνών της CBRE για τη γεωγραφική ζώνη ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), η τάση επιστροφής των χρηστών προς ποιοτικότερα γραφεία θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια φέτος, καθώς ήδη μειώνεται η διαθεσιμότητα ποιοτικών γραφειακών χώρων. Πηγή www.kathimerini.gr