Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Το ΥΠΕΚΑ εντοπίζει όλα τα αυθαίρετα με... χάρτες.



Στην καταγραφή όλων των δηλωμένων αυθαιρέτων σε κάθε περιοχή ακόμα και μέσα στο δάσος που απαγορεύονται, γνωρίζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ για πρώτη φορά όπως ανέφερε υπάρχει η δυνατότητα της σύγκρισης φωτογραφιών, πριν και μετά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, για τα αυθαίρετα.

Ολα αυτά με τη βοήθεια της γεωπληροφορίας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ στο περιθώριο της συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας "κάθε σύγχρονο κράτος, για να δουλέψει σωστά, χρειάζεται οργανωμένη πληροφορία. Πληροφορία για τα οικονομικά και κοινωνικά του δεδομένα. Γεωπληροφορία για τα χωρικά του δεδομένα που επιτρέπει να ξέρουμε που γίνονται οικονομικές δραστηριότητες, ποια είναι τα όρια των δασών μας, πού μπορούν να αναπτυχθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πού υπάρχουν αυθαίρετα κτίσματα"

Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε ένα παράδειγμα της δουλειάς που έχει γίνει, που δείχνει πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα γεωχωρικά δεδομένα. "Για πρώτη φορά, έχουμε στη χώρα καταγεγραμένα όλα τα δηλωμένα αυθαίρετα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή (http://goo.gl/vkD6E). Για πρώτη φορά, έχουμε εικόνα για ένα νησί - αυτό το νησί τυχαίνει να είναι η Μύκονος - υπάρχουν τα δηλωμένα αυθαίρετα παντού για να ξέρει ο Έλληνας πολίτης (http://goo.gl/L7Cyp). Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού σε ένα δάσος έχει χτιστεί ένα αυθαίρετο και έτσι μπορούμε να πάμε και να εξαντλήσουμε όλα τα όρια του νόμου εφόσον μέσα στα δάση απαγορεύονται τα αυθαίρετα (http://goo.gl/6dmYa). Για πρώτη φορά, υπάρχει η δυνατότητα να συγκρίνουμε φωτογραφίες, πριν και μετά την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, την "κόκκινη γραμμή", έτσι ώστε να γνωρίζουμε πότε έχουν γίνει αυθαίρετα, μετά την έναρξη του νέου νόμου (http://goo.gl/ZSNad). Είναι εξαιρετικά σημαντική πληροφορία, που για πρώτη φορά μας δίνει τη δυνατότητα να χαράξουμε μια πραγματική "κόκκινη γραμμή" στην αυθαιρεσία, να εφαρμόσουμε τους νόμους του κράτους. Υπάρχει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων από το νόμο και υπάρχει και η εφαρμογή του νόμου, για όσους δεν έχουν δηλώσει τα αυθαίρετα ή όσους έχουν αυθαίρετα σε περιοχές, οι οποίες δεν μπορούν να τακτοποιηθούν".

Αναλυτικότερα, οι χάρτες αυτές έχουν ξεκινήσει όπως δήλωσε αρχικά για επιλεγμένες περιοχές, όπου γνωρίζει το υπουργείο, ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αυθαιρέτων, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος και θα συνεχίζουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει παρόμοια συγκέντρωση αυθαιρέτων. Στόχος, δήλωσε ο υπουργός, είναι μια πλήρης εικόνα όλης της χώρας, ακριβώς πριν την εφαρμογή του νόμου, από δορυφορικές εικόνες, ώστε να τη συγκρίνουμε με τη σημερινή εικόνα και έτσι να ξέρουμε ποια νέα αυθαίρετα έχουν ανεγερθεί. Οι χάρτες, στο σύνολό τους, θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες και τότε όπως είπε θα υπάρχει εικόντα του μεγαλύτερου μέρους της Ελληνικής Επικράτειας.

Για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μετά την εφαρμογή της τακτοποίησης, ο υπουργός ανέφερε ότι ήδη σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στη Μύκονο, έχουν γίνει επανειλημμένα έφοδοι της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, έχει σταματήσει η κατασκευή οικοδομών κι έχει εμπλακεί κι ο εισαγγελέας. "’ρα, θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του νόμου, για να σταματήσει η ανέγερση αυτών των κατασκευών και στη συνέχεια να προχωρήσουμε και σε κατεδάφιση" τόνισε.

Οσον αφορά το θέμα τον κατεδαφίσεων, είπε ότι η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. "Ξέρετε ότι έχουμε για πρώτη φορά κάνει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι παραλίες στην Πελοπόννησο, που δεν ήταν μεν κατοικημένα, αλλά αποτελούσαν και κίνδυνο για τους πολίτες απελευθερώνοντας ακτές.
Θα συνεχίσουμε. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αυτή των κατεδαφίσεων. Είναι μια διαδικασία, η οποία έχει πάρα πολλές νομικές και επιχειρησιακές δυσκολίες. Όμως, οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα προχωρήσουν με ένα πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα".
Πηγή www.buildnet.gr