Η πρώτη φάση του προγράμματος που έχει ήδη ξεκινήσει, θα έχει χρονική διάρκεια δύο ετών και αφορά περίπου 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας για κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια.Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ με την υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων θα επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του λειτουργικού κόστους των κτιρίων και θα προστατευθεί το περιβάλλον. Ακόμα το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός νέου σύγχρονου προτύπου στον τομέα των κατασκευών και στην εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών και αναμένεται να ενισχύσει την απασχόληση. Μπορούν να ενταχθούν όλοι οι πολίτες χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί και αναπτύχθηκε βάσει μίας συμφωνίας μεταξύ Δημοσίου, ιδιωτών και πολιτών.
Οι πολίτες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα μπορούν να επωφεληθούν από εκπτώσεις αε υλικά και στις εργασίες αποκατάστασης των κτιρίων τους, σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και πιστοποιημένες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να είναι οικονομικότερο το συνολικό πακέτο ενεργειακής αναβάθμισης. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί συμφωνίες μεταξύ 13 κλαδικών φορέων και σε περισσότερους από 1.000 επαγγελματίες όπου ανάμεσα τους βρίσκονται, μεταξύ άλλων, εταιρίες από το χώρο του αλουμινίου, των υαλοπινάκων, των χρωμάτων, της ψύξης - θέρμανσης και μόνωσης.
Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα κτίρια κατοικιών είναι επτά:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων με αντίστοιχα υψηλών προδιαγραφών.
- Αντικατάσταση μονών υαλοπινάκων με διπλά χαμηλής εκπομπής.
- Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και ψυχρών οροφών.
- Μόνωση οροφών.
- Μόνωση σε πρόσοψη και τοίχους.
- Εγκατάσταση κεντρικών θερμικών ηλιακών συστημάτων σε κτίρια κατοικιών.
- Αντικατάσταση συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με συστήματα υψηλής απόδοσης.
Ανάλογες παρεμβάσεις προβλέπονται και για τα εμπορικά κτίρια. Επίσης εντός του προγράμματος προβλέπεται η εξ αποστάσεως κατάρτιση τεχνιτών που ασχολούνται με τον κτιριακό τομέα, πιστοποίηση προσόντων για επαγγελματίες, παρακολούθηση των δράσεων Ενεργειακής Αποδοτικότητας στα κτίρια του δημόσιου τομέα, η ανάπτυξη μίας αγοράς καινοτομίας από προϊόντα και συστήματα που εξοικονομούν ενέργεια και η δημιουργία ενός μηχανισμού ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης σε βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές και εμπορικές επιχειρήσεις.
Πού μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες
Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν να απευθυνθούν στους κατασκευαστές, εμπόρους ή εγκαταστάτες που έχουν το ειδικό σήμα "Συμμετέχω στο Πρόγραμμα Χτίζοντας το Μέλλον" στα καταστήματά τους, να επισκεφθούν στην ιστοσελίδα www.ktizontastomellon.gr και μπορούν να προμηθευτούν από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) τη λίστα με τους επαγγελματίες για την περιοχή τους για την παρέμβαση που προτίθενται να κάνουν.
Μετά το τέλος των εργασιών το ΚΑΠΕ θα στείλει ειδικό αξιολογητή προκειμένου να ελέγξει αν τα επιλεγμένα προϊόντα ή συστήματα τοποθετήθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο και στη συνέχεια θα εκδώσει πιστοποιητικό για ενδεχόμενη φοροαπαλλαγή.
To πρόγραμμα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, που το καθένα αποτελεί ένα αυτόνομο πρόγραμμα (3,1 εκατ. ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια)
ΕΠΙΠΕΔΟ 1
- Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας
- Προηγμένη και ώριμη τεχνολογία στο σύνολο του κτιριακού αποθέματος της χώρας
ΕΠΙΠΕΔΟ 2
- Επιδεικτικές Δράσεις
- Επίδειξη καινοτόμων συστημάτων και προϊόντων σε μεγάλης κλίμακας επιδεικτικά έργα - κτίρια μηδενικής ενεργειακής
κατανάλωσης
ΕΠΙΠΕΔΟ 3
- Έρευνα και Καινοτομία
- Βιομηχανική και εφαρμοσμένη έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής ενεργειακής και περιβαλλοντικής
απόδοσης και ποιότητας
Το συνολικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2020. www.buildnet.gr