Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

30.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον νομο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.



Ολο και περισσότεροι δανειολήπτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να ορίζονται δικάσιμοι έπειτα από 3-4 χρόνια. Εάν κάποιος σημερα υποβάλλει αίτημα αδυναμίας πληρωμής του δανείου του στα δικαστήρια η υπόθεση θα εκδικαστεί ίσως το 2017.To θέμα είναι έως τότε τι γίνεται, θα πληρώνει ο πελάτης τθς δόσεις στην τράπεζα ή όχι;. Αυτό είναι πλέον το μείζον ζήτημα που απασχολεί τα χιλιάδες νοικοκυριά σου έχουν προσφύγει στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας για την υπαγωγή των στεγαστικών δανείων τους στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Δικα- σπκές πηγέ5 υπολογίζουν ότι έως τώρα έχουν κατατεθεί πάνω από 30.000 αιτήσεις νοικοκυριών που ζητούν μείωση του συνολικού δανείου, με αποτέλεσμα να παίρνουν δικάσιμο σε 3 και 4 χρόνια. Οι αιτούντες μέρα με τη μέρα γίνονται όλο και περισσότεροι, αφού τα ειρηνοδικεία της χώρας συνήθως δίνουν το πράσινο φως για τη μείωση του συνολικού ποσού του δανείου, εφόσον φυσικά ο δανειολήπτης αποδείξει ότι δεν μπορεί να ζήσει με τα χρήματα που λαμβάνει από την εργασία του ή το ταμείο ανεργίας.

Για την ακρίβεια, έχει υπολογιστεί ότι στις 2.000 υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί έως σήμερα (έπειτα από έναν χρόνο που ισχύει ο νόμος) δικαιώθηκε περίπου το 80% των δανειοληπτών που είχε λάβει στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο. Για τους υπόλοιπους το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν συντρέχει λόγος μείωση των δανείων, καθώς η οικονομική τους κατάσταση ήταν τέτοια ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις.

Εναλλακτικά το δικαστήριο αποφάσισε να ρευστοποιηθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν αρκετή για να αποπληρωθεί το δάνειο. To ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα πληρώνει τις δόσεις του ο δανειολήπτης. μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής για την αναστολή κάθε διαδικασίας κατάσχεσης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του, με δεδομένο όπ αυτό θα γίνει ύστερα από 3-4 χρόνια. Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, καθώς ο νόμος Κατσέλη σε αυτό το σημείο είναι κενός, δηλαδή δεν προβλέπει κάτι όσον αφορά στη δόση, η οποία πάντα τοκίζεται.

Συνολικά, σε όλη την επικράτεια εκκρεμούν 30.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που υποβάλλονται κυρίως από ανέργους, συνταξιούχους, αλλά και εκατοντάδες υπαλλήλους, οι οποίοι επικαλούνται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους και κατά συνέπεια αδυναμία να εκπληρώσουν τις δόσεις των δανείων.

Για να εκδοθεί θετική δικαστική απόφαση θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι πραγματικής αδυναμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, εξετάζοντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας, αλλά και τη δυνατότητά τους να έχουν κάποιο εισόδημα που θα μπορεί να επιτρέψει τη μερική έστω αποπληρωμή των μειωμένων δόσεων. Σε περπττώσεις όμως ύπαρξης ακίνητης περιουσίας, πλην της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται, τα δικαστήρια προβαίνουν -υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις- σε ρευστοποίηση της, προκειμένου να πληρωθούν δάνεια μεγάλης αξίας και τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν μόνο με τις ρυθμίσεις και τις δικαστικές διευθετήσεις.

Βεβαίως, υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που δεν ικανοποιούν το αίτημα των πολιτών για υπαγωγή στις θετικές διατάξεις του νόμου, κυρίως για τυπικούς λόγους, διότι οι φάκελοι της δικογραφίας δεν είναι συμπληρωμένοι με τα απαπούμενα δικαιολογηπκά και νομιμοποιηπκά έγγραφα.

Σαφώς, όμως, υπάρχουν και απορριπτικές αποφάσεις, που βασίζονται σε ουσιαστικούς λόγους, καθώς κρίνεται ότι οι απούντες για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν πληρούν τις πραγματικές προυποθέσεις, είτε διότι διαθέτουν ικανή ακίνητη περιουσία, την οποία μπορούν να ρευστοποιήσουν, είτε επειδή τα εισοδήματά τους μπορεί να είναι μειωμένα αλλά όχι σε τέτοιον βαθμό που να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για αποπληρωμή δανείων.

Πάντως, ο νόμος, που ισχύει πλέον για δεύτερη χρονιά, κρίνεται ότι έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες πολίτες και έχει επιδράσει θετικά στη ρύθμιση χρεών σε περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας. Οι περισσότερες θετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί από τα Ειρηνοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και των Χανίων. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις για ρυθμίσεις χρεών από στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια και κυρίως πιστωπκές κάρτες για δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, συνταξιούχους και βεβαίως ανέργους.www.buildnet.gr