Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Φθηνότερη η μίσθωση εξοχικής κατοικίας με το χρόνο.



Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ενοικιάζουν όσο όσο τα απούλητα σπίτια τους, προκειμένου να απαλλααχθούν από τα λειτουργικά του έξοδα.Στις μακροχρόνιες μισθώσεις βρίσκουν την ιδανική λύση οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που μάταια προσπαθούν να τις πουλήσουν για να απεγκλωβιστούν από το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος. Ετσι, σε μία αγορά που οι πωλήσεις κάνουν βουτιά έως και 80%, οι εξοχικές κατοικίες που εδώ και καιρό βρίσκονται στα αζήτητα, κατεβάζουν τα πωλητήρια και αναρτούν μισθωτήρια σε τιμές ιδιαίτερα ελκυστικές.

To αποτέλεσμα είναι να συγκεντρώνουν τα βλέμματα όχι μόνο από την εγχώρια αγορά, αλλά και από τη βόρεια Ευρώπη. Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές επενδυτές από τη Γαλλία και τη Σκανδιναβία διαπραγματεύτηκαν τη μαζική μίσθωση εξοχικών κατοικιών σε Κυκλάδες και Κρήτη, με την υπογραφή συμβολαίων δεκαετούς σύμβασης και σκοπό να τα ενοικιάζουν στη συνέχεια σε τουρίστες από την πατρίδα τους. Παρ' όλο που το αποτέλεσμα των εκλογών ανέβαλε τα σχέδιά τους για αργότερα, αυτή η κίνησή τους σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας νέας αγοράς η ανάπτυξη της οποίας ευνοείται από τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες. Ιδιοκτήτες κατοικιών σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς -και ιδιαίτερα αυτοί που έκαναν ανεπιτυχείες προσπάθειες να τις πουλήσουν βρίσκουν την ιδανική λύση στη μακροχρόνια μίσθωσή τους Ετσι, δημιουργούν μία νέα πηγή εισοδήματος και απαλλάσσονται από τα έξοδα συντήρησης.

Πηγή εσόδων

Αντισταθμίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν, οι οικονομικές απαιτήσεις από τη μίσθωση των εξοχικών τους είναι αντιστρόφως ανάλογες με τη διάρκεια ζωής ενός συμβολαίου. Για παράδειγμα, εξοχική κατοικία για την οποία ο ιδιοκτήτης ζητά να εισπράξει 700 ευρώ τον χρόνο μπορεί να την ενοικιάσει 1.000 ευρώ μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό είναι πολύ λογικό, ισχυρίζεται έμπειρος μεσίτης ο οποίος αιτιολογεί αυτήν τη διαφορά στο ότι ο ιδιοκτήτης δεν απαλλάσσεται από τα ετήσια έξοδα του ακινήτου ενοικιάζοντάς το μόνο για δύο μήνες.

Ενα εξοχικό που τελικά δεν χρησιμοποιείται παρά ελάχιστες ημέρες μέσα στο έτος έχει τις ίδιες απαιτήσεις με την πρώτη κατοικία, αφού οι λογαριασμοί προς τους κοινωφελείς οργανισμούς εξακολουθούν να "τρέχουν", όπως και τα έξοδα συντήρησης. Και, βέβαια, η μεγαλύτερη "θηλιά" για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους δεύτερη κατοικία είναι οι φόροι. Τα τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης και οι συνεχείς φόροι και τα χαράτσια έχουν πανικοβάλει τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών. Αφού τελικά διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν ακόμα και "όσο όσο", στρέφονται στη λύση της μίσθωσης.

Τα οφέλη ενός συμβολαίου μακροχρόνιας μίσθωσης είναι πολλαπλά για τον ιδιοκτήτη. To μεγαλύτερο απ' όλα είναι ότι μπορεί να συμφωνήσει με τον μισθωτή να προεισπράξει όλο το ποσό, για όσους μήνες διαρκέσει η συμφωνία. Ετσι, αποφεύγει το ρίσκο να μην εισπράξει κάποια από τις δόσεις. Η συμφωνία των δύο πλευρών επισημοποιείται με την υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού.

Η μεγαλύτερη ζήτηση εκδηλώνεται για εξοχικά που είναι κοντά στις μεγάλες πόλεις Ετσι, όσον αφορά στην Αθήνα, στην κορυφή της ζήτησης βρίσκονται η Βάρκιζα, το Λαγονήσι, η Σαρωνίδα, η Ανάβυσσος το Σούνιο, το Πόρτο Ράφτη και ο Κάλαμος ενώ στη Θεσσαλονίκη πρώτη επιλογή αποτελεί η Χαλκιδική. Στην ετήσια ενοικίαση εξοχικών κατοικιών στρέφονται κυρίως οι οικογένειες που εξασφαλίζουν εύκολη και γρήγορη πρόσβαση με χαμηλό κόστος.

Παραδοσιακά, η ζήτηση αυξανόται το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, τελευταία όμως που οι οικονομικές συνθήκες καθιστούν απαγορευτική την αγορά κατοικίας η τάση για μισθώσεις είναι ανοδική. Συνηθισμένη είναι η περίπτωση να διατίθενται οι εξοχικές κατοικίες επιπλωμένες προσφέροντας όλεςτις ανέσεις. www.buildnet.gr