Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Με αργούς ρυθμούς πέφτουν οι τιμές των κατοικιών.

Υποχώρησαν κατά 4,1% στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Knight Frank.
Κατά 4,1% μειώθηκαν οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, αναφέρει έκθεση της διεθνούς εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, η οποία εξετάζει την πορεία της παγκόσμιας αγοράς κατοικίας. Η πτώση αυτή αφορά τη σύγκριση με την ανάλογη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, η κάμψη των τιμών διαμορφώθηκε σε 2,1%, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο η πτώση ήταν της τάξεως του 3,4%. Η εταιρεία λαμβάνει υπόψη της τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και εκτιμήσεις τοπικών φορέων.
Πρόκειται για σαφές δείγμα της επιτάχυνσης της πορείας καθόδου των τιμών στην ελληνική αγορά, αν και είναι δεδομένο ότι σε σχέση με άλλες χώρες, των οποίων οι οικονομίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση, ο ρυθμός της πτώσης είναι σαφώς μικρότερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά χωρών η μείωση των τιμών σε ετήσια βάση ήταν σαφώς μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται η Κύπρος (μείωση 6,6%), η Δημοκρατία της Τσεχίας (-5,2%), η Ισπανία (-5,5%), η Βουλγαρία (-6,1%), η Ουκρανία (-8,4%), η Ρωσία (-10,7%) και η Ιρλανδία (-14,3%), η οποία και αναδείχθηκε στη χώρα με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 14% από το απόγειό τους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2008 και έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν στα τέλη του 2005, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurobank. Εν ολίγοις, η πτώση των τιμών στην ελληνική αγορά κατά την τελευταία τριετία είναι όση η μείωση στην Ιρλανδία μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Αντίστοιχα, η κάμψη στην Ελλάδα είναι μόλις 10,4% για τις νέες κατασκευές (ηλικίας έως πέντε ετών) και σαφώς μεγαλύτερη για τα παλαιότερα ακίνητα, όπου διαμορφώνεται σε 15,8%.
Εν τω μεταξύ, σε ετήσια βάση, ο αριθμός των αγοραπωλησιών μειώθηκε κατά 21,7% το 2008, κατά 35,7% το 2009, κατά 0,2% το 2010 και κατά 43% στο φετινό εννεάμηνο. Ανάλογη είναι η πτώση και όσον αφορά την επιφάνεια σε τ.μ., αλλά και σε ό,τι αφορά την αξία των ακινήτων που άλλαξαν ιδιοκτήτη. Την ίδια στιγμή, η υπερπροσφορά κατοικιών παραμένει, με την ΤτΕ να εκτιμά ότι το απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών κυμαίνεται μεταξύ 150.000 και 180.000 ακινήτων, με τάσεις σταθεροποίησης από το 2010 και μέχρι σήμερα.
Παρ' όλα αυτά, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θεωρεί υπερτιμημένες τις αξίες των κατοικιών, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που δημοσιοποιήθηκε προ ολίγων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, παρά την προαναφερθείσα σχετική ανθεκτικότητα των τιμών, «η ελληνική αγορά κατοικιών πιθανότατα δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά σημαντικής υπερτίμησης, δεδομένου ότι και ο λόγος του δείκτη τιμών των κατοικιών προς τον δείκτη των ενοικίων υποχώρησε σταδιακά τα τελευταία τρία έτη. Ωστόσο, οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, ενώ η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη χρηματοδότηση της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και τις γενικότερες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει η ΤτΕ.
Κύμα πωλήσεων.
Οπως, πάντως, σημειώνουν φορείς της αγοράς, τους τελευταίους μήνες κι εν μέσω μιας σειράς νέων μέτρων φορολόγησης των ακινήτων, με σημείο αναφοράς το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που σπεύδουν να βάλουν πωλητήριο στο ακίνητό τους και στρέφονται στη λύση της ενοικίασης ή της απόκτησης ενός παλαιότερου, μικρότερου και κατά τεκμήριο φθηνότερου ακίνητου. Στόχος των ανθρώπων αυτών είναι να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, να απαλλαγούν από το στεγαστικό δάνειο που ανέλαβαν προ ολίγων ετών και να αποφύγουν τα πρόσθετα κόστη συντήρησης που συνεπάγονται οι νέοι φόροι. Μάλιστα, τα ακίνητα που διατίθενται είναι κατά κανόνα νεόδμητα, καθώς έχουν αγοραστεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι πωλητές δεν προσδοκούν σε υπεραξίες, αλλά αντιθέτως πωλούν το ακίνητό τους με ζημία προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα στο μέλλον.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, η αγορά κατοικίας τράβηξε «χειρόφρενο» κατά το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Οι ενισχυόμενες πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία είχαν άμεσο αντίκτυπο και στην αγορά κατοικίας, ιδίως της Ευρώπης, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Πηγή www.kathimerini.gr