Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

«Ψυχρός πόλεμος» για τα κρατικά ακίνητα.

Σε έναν υπόγειο πόλεμο που σοβεί μεταξύ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των εταιρειών που εμπλέκονται στη διαδικασία αξιοποίησης ακινήτων, οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες, η ξαφνική επιχείρηση καρατόμησης του δ.σ. της «Ελληνικό Α.Ε.».
Η ένταξη στο πολυνομοσχέδιο της διάταξης που καταργεί τα διοικητικά συμβούλια εταιρειών στις οποίες βασικός μέτοχος είναι το δημόσιο, προκάλεσε έκπληξη, ειδικά για την υπόθεση του ΕΛληνικού για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε διάσταση απόψεων και προβλήματα σχετικά με τον τρόπο που έπρεπε να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά την αγορά και τους μηχανισμούς αναφέρουν επίσης ότι η συγκέντρωση στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων όλου του σχεδίου αξιoποίησης της κρατικής περιουσίας θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα καθώς θα δημιουργηθεί ένας δυσκίνητος οργανισμός, χωρίς ανθρώπους που έχουν γνώση της αγοράς ακινήτων και προπαντώς που δε λαμβάνουν υπόψη κοινωνικούς παράγοντες.
Στελέχη εταιρειών που έχουν σχέση με το real estate στην Ελλάδα επισημαίνουν ότι ήδη το σχέδιο για την είσπραξη 50 δισ. βρίσκεται στον αέρα για πολλούς λόγους. Οπως ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα ακίνητα, δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός, το Ταμείο δεν γνωρίζει τι ακριβώς επιθυμεί να κάνει και το κυριότερο φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για την πώληση ακινήτων εδώ και τώρα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Στον υπόγειο αυτό ψυχρό πόλεμο υπήρχαν διαφορετικές απόψεις από το Ταμείο, από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την αγορά, τις νομικές δυσκολίες αλλά και κοινωνιολογικά κριτήρια που πρέπει να ληφθούν.
Μένει τώρα να διευκρινιστεί ο τρόπος που θα λειτουργήσει το νέο σχήμα κι αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στις καταργήσεις των διοικητικών συμβουλίων, όπως για παράδειγμα με την Ελληνικό Α.Ε. η οποία εδώ και 7 μήνες έχει αναλάβει να ξεμπλοκάρει ένα σχεδίο αξιοποίησης που επί χρόνια βρίσκεται στον αέρα.
Πηγή www.ered.gr