Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΕΚΠΟΙΖΩ: 1 στους 10 πούλησε την κύρια κατοικία του, για να καλύψει οφειλές.



Ξεπουλάνε την ακίνητη περιουσία τους, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες και τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν. Αυτό δείχνει η έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ με θέμα "Κοινωνικές διαστάσεις της υπερχρέωσης".

Συγκεκριμένα η έρευνα δείχνει ότι, 1 στους 10 εκποίησε την κύρια κατοικία του, ενώ πολλοί αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας. Επίσης, 1 στους 3 οφείλει στη ΔΕΗ, και 1 στους 4 σε ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ με την έρευνα (263 ερωτηματολόγια), καταλήγει ότι, ο 1 στους 2 δανειολήπτες αποδίδει κυρίως την κατάσταση που έχει επέλθει στις πρακτικές των τραπεζών, καθώς στο παρελθόν δίνονταν πολλά δάνεια και εκδίδονταν πολλές πιστωτικές κάρτες, χωρίς έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει υψηλό το ύψος των επιτοκίων.

Τέλος, υπερχρεωμένοι εμφανίζονται στην πλειονότητά τους άντρες (55%), ηλικίας 35-54 (53,3%), έγγαμοι (61,2%), με παιδιά (36,8%), μισθωτοί (37,8%), συνταξιούχοι (23,1%) και άνεργοι (22,3).

Πηγή www.buildnet.gr