Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

ΣτΕ: Παγώνει προσωρινά η νομιμοποίηση της "νέας γενιάς" αυθαιρέτων.



Αυθαίρετα δηλώνονται με photoshop και διάφορα άλλα κόλπα
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έβαλε χθες "φρένο" στην τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων, για τα οποία δεν μπορεί να αποδειχθεί αποκλειστικά και μόνο με αεροφωτογραφίες ή με δημόσια έγγραφα, ότι είχαν κτιστεί (τουλάχιστον ο σκελετός τους), μέχρι τις 28 Ιουλίου 2001, που ξεκίνησε να ισχύει και ο νόμος 4014/11.

Η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να αποτραπεί η ανέγερση νέων αυθαιρέτων (που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε περιοχές της χώρας και κυρίως νησιωτικές), καθώς υπήρχαν ευνοϊκές διατάξεις, που επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να αποδείξουν ότι τα έκτισαν πριν από τις 28-7-11, χρησιμοποιώντας ιδιωτικά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών τους ή αεροφωτογραφίες κτλ..

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση αναστολής του ΣτΕ το άρθρο 24 του Ν. 4014/2011 προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την απόδειξη του χρόνου ολοκλήρωσης της κατασκευής, μαζί με την υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλουν, οφείλουν να προσκομίζουν "δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες" από τις οποίες να αποδεικνύεται ο χρόνος ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής.

Στον Ν. 4030/2011 που ακολόυθησε, παρασχέθηκε η δυνατότητα αποδείξεως του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής (εάν δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα ή αεροφωτογραφίες) και με "ιδιωτικά έγγραφα βέβαιης χρονολογίας".

Στη συνέχεια εκδόθηκε από την Βουλή ο Ν. 4042/2012, με τον οποίο προβλέφθηκε η δυνατότητα απόδειξης του χρόνου ολοκλήρωσης της αυθαίρετης κατασκευής ακόμη και με "υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από τεχνική έκθεση μηχανικού".

Οπότε και η Ολομέλεια, με την υπ' αριθμ. 180/2012 απόφασή της, έκρινε ότι με την διαδικασία που ακολουθείται "υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω βλάβης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων με την πραγματοποίηση και νέας αυθαίρετης δόμησης".

Οι δικαστές διέταξαν παράλληλα την διακοπή της επεξεργασίας των αιτήσεων εκείνων που έχουν ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των μεταγενέστερων νόμων 4042/2012 και 4030/2011, που τροποποίησαν τον αρχικό 4014/2011. Συνεπώς, θα συνεχιστεί η επεξεργασία των αιτήσεων εκείνων που στηρίζουν την απόδειξη του χρόνου κατασκευής της αυθαίρετης οικοδομής μόνο σε αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα και όχι σε ιδιωτικά έγγραφα ή βεβαιώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους δικαστές τους απασχόλησε έντονα το γεγονός ότι οι συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων και η μεγάλη "ελαστικότητα" που επέρχεται για τα αναγκαία εκείνα έγγραφα (πέραν των αρχικών προβλεπομένων με το Ν. 4014/2011) που απαιτούνται για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου, επιτρέπουν καθημερινά την ανέγερση νέων αυθαίρετων μετά την 28η Ιουλίου 2011, δηλαδή μετά την εφαρμογή του Ν. 4014/2011.

Τους συμβούλους Επικρατείας απασχόλησε ακόμη το γεγονός ότι από τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να μετατραπεί σε ένα "νόμιμο" και μόνιμο εισπρακτικό μηχανισμό προστίμων αυθαιρέτων σε βάρος του δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Σημειώνεται, ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και επικαλούνται ότι θίγονται με το Ν. 4014/2011 που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του "πράσινου ταμείου".

Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις χθες η κα. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με σχετικές της δηλώσεις παραδέχθηκε πως "δηλώνονται με photoshop και διάφορα άλλα κόλπα, αυθαίρετα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί", και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: "Στα νησιά ειδικά, όπου είναι τα συμφέροντα μεγάλα και το χρήμα αρκετό, καταλαβαίνετε ότι εκεί πέρα κάνουμε και τα στραβά μάτια". Πηγή www.buildnet.gr