Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

45 νέα δεδομένα στη δόμηση.



Οι τελευταίοι κανονισμοί για την ανέγερση οικοδομών, τα οικόπεδα, το μέγιστο ύψος των κτιρίων, τις πιλοτές.1. Οι δυνατές αποκλίσεις κατά τον έλεγχο κατασκευών ως προς τις διαστάσεις και τις επιφάνειες των κτιρίων είναι 2% με μέγιστο 10 εκατοστά για το κτίσμα και 20 εκατοστά για τα μήκη των πλευρών του γεωτεμαχίου. Κι αυτό, εφόσον δεν παραβιάζονται τα επιτρεπόμενα πολεοδομικά μεγέθη (κάλυψη, δόμηση, όγκος).

2. Δεν επιτρέπεται η περίφραξη των οικοπέδων σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων από την ακτή.

3. Σε γήπεδο εκτός σχεδίου n απόσταση του κτιρίου από τα όρια, αλλά και μεταξύ ανεξάρτητων κτιρίων στο ίδιο οικόπεδο, πρέπει να είναι 15 μέτρα.

4. Στον συντελεστή δόμησης προσμετρώνται οι ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου - εντός του σώματος του κτιρίου - με τουλάχιστον μία διάσταση μικρότερη από 1,20 μέτρα.

5. Με ειδικό τύπο υπολογίζεται ο συντελεστής δόμησης για τα οικόπεδα που έχουν περισσότερους από έναν κοινόχρηστους χώρους, για τους οποίους όμως ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές δόμησης.

6. Ολες οι απολήξεις των κλιμακοστασίων στο δώμα δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.

7. Ο μέγιστος συντελεστής δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές με τουριστικές δραστηριότητες όταν αυτές ενταχθούν στο σχέδιο πόλης είναι 0,6.

8. Για τον έλεγχο του συντελεστή όγκου ενός κτιρίου υπολογίζονται: όλοι οι κλειστοί και ημιυπαίθριοι χώροι και ο όγκος όσων ακάλυπτων χώρων προσμετρώνται στην κάλυψη και βρίσκονται πάνω από την οριστική στάθμη του εδάφους, εκτός από τον ελεύθερο χώρο της πιλοτής.

9. Μέσα στα όρια του οικισμού, άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα από 300 έως 2.000 τετραγωνικά μέτρα.

10. Για την προσθήκη κτιρίου σε οικόπεδο όπου υπάρχει κάθετη συνιδιοκτησία και ο συνιδιοκτήτης έχει αυθαίρετα (καθ' υπέρβαση του συντελεστή δόμησης που δικαιούται με βάση το ποσοστό συνιδιοκτησίας, τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με καμία από τις ρυθμίσεις των αυθαιρέτων) η άδεια χορηγείται μόνον κατά την κατεδάφιση των αυθαιρέτων ή μετά τον χαρακτηρισμό τους και εφόσον υπολογιστούν οπωσδήποτε στον συντελεστή δόμησης.

11. Οι διατάξεις για τα χαμηλά κτίρια δεν έχουν εφαρμογή: σε περιοχές όπου το επιτρεπόμενο υψος είναι μικρότερο από 11 μέτρα. Σε ειδικά κτίρια και σε τμήμα συνιδιοκτησίας του οικοπέδου όπου έχει ανεγερθεί ψηλό κτίριο.

12. Τα 400 τετραγωνικά μέτρα είναι n συνολική επιφάνεια δόμησης ενός οικοπέδου που είναι εντός οικισμού.

13. Αν τροποποιηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη ή αν τροποποιηθούν ριζικά οι λοιπές μελέτες χωρίς τροποποίηση των μεγεθών εκμετάλλευσης απαιτείται η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης να αναθεωρούνται εντός του χρόνου ισχύος της άδειας δόμησης.

14. Στην κατηγορία των παραλιακών οικισμών ανήκουν κατά κανόνα οικισμοί που εμπίπτουν σε ζώνη από τον αιγιαλό έως 500 μέτρα.

15. Η έγκριση και η άδεια δόμησης είναι δυνατόν να υποβληθούν με μόνον μία αίτηση.

16. Οι επεμβάσεις στο φυσικό έδαφος, με εκσκαφή ή επίχωση, επιτρέπονται για να προσαρμοστεί το κτίριο στο έδαφος.

17. Οι εξώστες δεν επιτρέπεται να προεξέχουν από το οριακό επίπεδο της οικοδομικής γραμμής περισσότερο από 10% του πλάτους του δρόμου και μέχρι δύο μέτρα.

18. Ενα οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο πρέπει να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, ο οποίος πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον τέσσερα μέτρα.

19. Σε περίπτωση αποκλίσεων από το εγκεκριμένο τοπογραφικό και διάγραμμα δόμησης μεγαλύτερες από 10 εκατοστά στο κτίριο και 20 εκατοστά στο οικόπεδο, απαιτείται υποβολή νέας αίτησης για έγκριση δόμησης με βάση τους νέους όρους δόμησης.

20. Ο υπόγειος όροφος του κτιρίου με βοηθητική χρήση δενπροσμετράται στην επιτρεπόμενη δόμηση του οικοπέδου όταν έχει ελεύθερο υψος μέχρι 3 μέτρα.

21. Επιτρέπεται η δόμηση σε απόσταση 10 μέτρων από τις όχθες των ρεμάτων.

22. Ως κάλυψη οικοπέδου που έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστους χώρους όπου ισχύουν διαφορετικά ποσοστά κάλυψης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των επιτρεπόμενων ποσοστών κάλυψης.

23. Υποχρεωτικοί ακάλυπτοι χώροι οικοπέδου θεωρούνται οι ακάλυπτοι εφόσον εισέχουν στο περίγραμμα του κτιρίου, ανεξάρτητα από το βάθος που εκτείνονται.

24. Για την κατάτμηση γηπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή απαιτείται πρόσωπο 25 μέτρων σε δρόμο που προϋπάρχει του 1923 και είναι κοινόχρηστος.

25. Σε οικόπεδα με περισσότερα του ενός πρόσωπα σε κοινόχρηστους χώρους, όπου ισχύουν διαφορετικά ποσοστά κάλυψης, το επιτρεπόμενο για το οικόπεδο ποσοστό κάλυψης είναι ο αριθμητικός μέσος όρος τους.

26. Τα αίθρια με προσπέλαση ελάχιστου πλάτους 2,5 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο δεν προσμετρώνται στην κάλυψη σύμφωνα με τον νέο ΓΟΚ.

27. Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης άρτιου οικοπέδου αγόρασε ένα ανεξάρτητο όμορο οικόπεδο, το οποίο δεν είναι άρτιο, το νέο μη άρτιο οικόπεδο αποτελεί μια ενιαία ιδιοκτησία με το άρτιο οικόπεδο που είχε αρχικά.

28. Από 2.000 κυβικά μέτρα και άνω επιβάλλεται (με τη νέα νομοθεσία) n διάσπαση του όγκου του κτιρίου.

29. Κατάτμηση μεγάλου οικοπέδου ή γηπέδου μπορεί να γίνει με μεταβίβαση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων συμβολαιογραφικά σε άλλον ιδιοκτήτη.

30. Στα χαμηλά κτίρια επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτής κλίμακας, η επιφάνεια της οποίας δεν υπολογίζεται στη δόμηση και την κάλυψη του οικοπέδου.

31. Στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτιρίου περιλαμβάνονται n μόνωση του δώματος και η επίστρωσή της.

32. Ενα γήπεδο που εμπίπτει εν μέρει σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και εν μέρει εκτός αυτής - σε εκτός σχεδίου περιοχή - εξακολουθεί να αποτελεί μια ενιαία ιδιοκτησία, η οποία μπορεί να οικοδομηθεί με τους όρους της δόμησης που αντιστοιχούν σε κάθε τμήμα της.

33. Οταν στο οικόπεδο προβλέπεται - από το ρυμοτομικό - προκήπιο, τότε το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα εντός του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου.

34 . Η περίφραξη οικοπέδων επιτρέπεται σε μη ρυμοτομούμενα τμήματα μη άρτιων και μη οικοδομήσιμων οικοπέδων.

35. To μέγιστο ύψος των κτιρίων σε περιοχές εντός οικισμού είναι κατά κανόνα 7,5 μέτρα.

36. Οταν δεν έχει ανοιχτεί η προβλεπόμενη από το ρυμοτομικό σχέδιο παρόδια στοά, τότε απαγορεύεται η χορήγηση οικοδομικής άδειας προσθήκης.

37. Η οικοδομή σους παραλιακούς οικισμούς πρέπει να απέχει από τη γραμμή αιγιαλού 50 μέτρα.

38. Σε ένα οικόπεδο εντός οικισμού η ελάχιστη απόσταση του κτιρίου από τη γραμμή δόμησης είναι 2,5 μέτρα.

39. Η αφετηρία για τη μέτρηση του ύψους του κτιρίου είναι σύμφωνα με τον νέο ΓΟΚ η οριστική στάθμη του περιβάλλοντος χώρου ή η στάθμη του πεζοδρομίου κατά περίπτωση.

40. Γήπεδο επιφάνειας 4.000 τετραγωνικών μέτρων που δημιουργήθηκε πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2003, χωρίς να έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, είναι άρτιο κατά παρέκκλιση χωρίς να απαιτείται πρόσωπο.

41. Σε οικισμό κάτω των 2.000 κατοίκων η απόσταση του κτιρίου από τα όρια - και μεταξύ ανεξάρτητων κτιρίων μέσα στο ίδιο οικόπεδο - πρέπει να είναι 2,50 μέτρα τόσο από τα όρια, όσο και μεταξύ των ανεξάρτητων κτιρίων.

42. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής - και μέσα στο ιδεατό στερεό - επιτρέπονται στέγες ύψους μέχρι δύο μέτρα εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τους όρους δόμησης της περιοχής.

43. To δάπεδο της πιλοτής πρέπει να είναι σε στάθμη συν 0,50 μέτρα από το οριστικά διαμορφωμένο έδαφος, χωρίς να επηρεάζεται από την τυχόν ράμπα αυτοκινήτων ή τη σκάλα προς το υπόγειο.

44. Ο συντελεστής δόμησης για τις εκτός σχεδίου πολεοδομούμενες περιοχές πρώτης κατοικίας όταν ενταχθούν στο σχέδιο πόλης είναι 0,8. 45. Στους παραλιακούς οικισμούς η οικοδομή κατά κανόνα έχει ελάχιστη απόσταση 15 μέτρα από τον αιγιαλό.

ΚΑΙ 24 ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ Οδηγός ειδικών όρων ανα ιδιοκτησία

1. Η ανέγερση βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων επιτρέπεται σε απόσταση 500 μέτρων από τα όρια τού οικισμού.

2. Οι στεγανοί βόθροι δεν επιτρέπεται να απέχουν λιγότερο από: 15 μέτρα από κάθε πηγή νερού, ένα μέτρο από τα όρια του οικοπέδου και ένα μέτρο από τα θεμέλια του κτιρίου.

3. Η παρόδια στοά μπορεί να κατασκευάζεται - υπό προϋποθέσεις - χωρίς υποστυλώματα.

4. Ο ελεγκτής κατοχυρώνεται για τους ελέγχους που εκτελεί κυρίως με φωτογράφιση της οικοδομής.

5. Υπάρχουν αστικές ευθύνες (δηλαδή αποζημίωση) των ελεγκτών δόμησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών από την ΥΔΟΜ συνέπεια λανθασμένης εκτίμησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

6. Υψος κτιρίου θεωρείται n κατακόρυφη απόσταση από τη νόμιμη αφετηρία μέτρησης που ισχύει με βάση τους όρους δόμησης της περιοχής (στάθμη πεζοδρομίου ή οριστική στάθμη εδάφους) έως τη στάθμη της τελικής πάνω επιφάνειας του τελευταίου ορόφου - στην οποία περιλαμβάνεται η μόνωση και η επίστρωσή της.

7. To Ποσοστό Κάλυψης του Οικοπέδου είναι ο λόγος της μέγιστης επιφάνειας που επιτρέπεται να καλυφθεί προς τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου.

8. Εξώστης: Σύμφωνα με τον νέο ΓΟΚ θεωρείται η οριζόντια προεξοχή του δαπέδου ορόφου ή δώματος η οποία προβάλει με ή χωρίς χρήση δοκών.

9. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της οικοδομής ο ελεγκτής δόμησης διαπιστώσει παραβάσεις κατά τη σύνταξη των μελετών έχει δικαίωμα να τις παρακάμψει μόνο εφόσον δεν αφορούν τα ελεγχόμενα μεγέθη.

10. Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αναθεωρούνται ή τροποποιούνται με τη συμπλήρωση μιας πενταετίας.

11. Σε μεγάλα κτίρια, ο χρόνος διαμόρφωσης της στάθμης τού περιβάλλοντος χώρου γύρω από το κτίριο είναι κατά τη δεύτερη αυτοψία.

12. Στα ρυμοτομικά που εκδόθηκαν με το Διάταγμα του '23, οι ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές προσδιορίζονται με Διάγραμμα Εφαρμογής.

13. Η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, όταν απαιτείται, υποβάλλεται ως δικαιολογητικό για την έκδοση της Εγκρισης Δόμησης.

14. Ενα κτίριο - ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο: αν προϋπήρχε της εγκρίσεως του σχεδίου πόλης και συγχρόνως οποιουδήποτε κανονισμού δόμησης στην περιοχή. Αν έχει ανεγερθεί έως το 1955.

15. Σύμφωνο με τη νέα νομοθεσία, τα κτίρια δύνανται να εφάπτονται στα όρια τού οικοπέδου κατά περίπτωση.
16. Συντελεστής Δόμησης: είναι ο αριθμός ο οποίος πολλαπλασιαζόμενος με την επιφάνεια του οικοπέδου δίνει τη συνολική επιφάνεια όλων των ορόφων των κτιρίων που μπορούν να κατασκευαστούν στο οικόπεδο.

17. Οι ΖΟΕ ρυθμίζουν και οργανώνουν τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης.

18. Στην περίπτωση που ο ελεγκτής δόμησης διαπιστώσει παραβάσεις που δεν αφορούν τα ελεγχόμενα μεγέθη, τότε έχει δικαίωμα να τις παρακάμψει.

19. Διευκρινίζεται ότι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν χωρική εμβέλεια στα όρια κάθε δήμου.

20. Οι οικισμοί που ορίζονται ως "ανοιχτές" πόλεις έχουν πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

21. Τα Γενικά Πολεοδομικά σχέδια, πριν από την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης, δημιουργούν δεσμεύσεις κατά τη χορήγηση οικοδομικών αδειών για την ανέγερση κτιρίων ως προς τον μέσο Συντελεστή Δόμησης και τη χρήση γης.

22. Η αφετηρία για τη μέτρηση του ύψους του κτιρίου είναι σύμφωνα με τον ΓΟΚ η οριστική στάθμη του περιβάλλοντος χώρου ή η στάθμη του πεζοδρομίου κατά περίπτωση.

23. Μικροί οικισμοί θεωρούνται όσοι έχουν πληθυσμό έως 200 κατοίκους ή 100 οικοδομές. Ο συντελεστής δόμησης που εφαρμόζεται σε οικόπεδο με πρόσωπο σε περισσότερους κοινόχρηστους χώρους - για τους οποίους ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές δόμησης - είναι: ο λόγος τού αθροίσματος των γινομένων κάθε προσώπου του οικοπέδου επί τον αντίστοιχο συντελεστή δόμησης προς το άθροισμα των μηκών των προσώπων. www.buildnet.gr