Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Βαλκανικό "πρόβλημα" τα αδιάθετα ακίνητα.



Αδιάθετα μένουν τα ακίνητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια μόνο που οι βαλκανικές χώρες επεξεργάζονται σχέδια για αναζωογόνηση της αγοράς, που θα συμβεί όταν υπάρξουν και υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Κάναμε μια μικρή αναφορά για το θέμα, προ ημερών. Υπάρχουν τώρα περισσότερα στοιχεία, που δεν διαφέρουν και πολύ από την ελληνική αγορά. Οι περιορισμένες πιστώσεις και οι λιγοστές οικονομίες κρατούν τους ενδιαφερόμενους, για την ώρα ελπίζεται, μακριά από τις κατοικίες. Οι βαλκανικές χώρες επεξεργάζονται σχέδια για αναζωογόνηση της αγοράς, που θα συμβεί όταν υπάρξουν και υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης.

Για να βοηθήσει τους οικοδόμους, η Σερβία άρχισε να προσφέρει καλύτερους όρους στην πώληση επιδοτούμενων κατοικιών, καθώς επίσης χαμηλότερα επιτόκια και υποθήκες διάρκειας 30 ετών. Για την πλειονότητα των Σέρβων πολιτών, η αγορά ενός διαμερίσματος αποτελεί άπιαστο όνειρο. Με μέσο όρο μισθών τα 400 ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι δεν σκέφτονται καν να υποβάλουν αίτηση για δάνειο.

"Τα δάνεια δεν έχουν υψηλά επιτόκια. Αλλά είναι παράλογες οι τιμές ανά τμ", ανέφερε στους Southeast European Times ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Σερβικών Τραπεζών, κ. Βέρολιουμπ Ντουγκάλιτς. Ανά τ.μ., ένας μέσος όρος για διαμέρισμα στο Βελιγράδι είναι τα 2.000 ευρώ. Για ένα διαμέρισμα 70 τ.μ., ένα 20ετές δάνειο -δόσεις χωρίς επιτόκιο- είναι πάνω από 500 ευρώ το μήνα. Ο μηνιαίος μισθός ενός νέου γιατρού στη Σερβία, είναι 550 ευρώ.

Τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια σε ευρώ κυμαίνονται από 4 έως 8% ετησίως, ενώ οι τράπεζες υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μείωσή τους. Τα δάνεια σε τοπικό νόμισμα είναι διαθέσιμα μέσω της Societe Generale Bank, ωστόσο το επιτόκιο είναι 17,63%.

Η Σερβία χρειάζεται 20.000 έως 30.000 νέα διαμερίσματα ετησίως, ωστόσο οικοδομεί λιγότερα από 10.000. Ο υπουργός Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Μεταλλείας κ. Όλιβερ Ντούλις χαρακτήρισε την κατάσταση καταστροφική για τις κατασκευές και τη βιομηχανία κατασκευαστικών υλικών. Κατηγορεί για την έλλειψη οικιστικών κατασκευών την Εθνική Τράπεζα της Σερβίας, η οποία έχει καταστήσει πιο δύσκολο το δανεισμό, αναγκάζοντας τους αγοραστές να καταβάλουν το 20% της συνολικής αξίας του δανείου σε μετρητά, και όχι το 10% όπως παλαιότερα. "Η πώληση διαμερισμάτων έχει μειωθεί κατά 30% περίπου", ανέφερε ο κ. Ντούλιτς στους SETimes.

Για να βοηθήσει τον κατασκευαστικό κλάδο, η κυβέρνηση υιοθέτησε διάταγμα βοήθειας για την αγορά επιδοτούμενων σπιτιών, προσφέροντας χαμηλότερο επιτόκιο σε όλους, συμπεριλαμβανομένων ζευγαριών άνω της ηλικίας των 45 ετών. Πριν, υπήρχαν μόνον υποθήκες 20 ετών. Τώρα, διατίθενται και 30 ετών.

Συγκρίσεις δείχνουν πως σε Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα, ο μέσος μισθός απαιτεί από έναν πιθανό ιδιοκτήτη σπιτιού να εργαστεί δέκα χρόνια για να αγοράσει διαμέρισμα 60 τ.μ. Στη Σερβία, το ίδιο πρόσωπο θα χρειαστεί 20 χρόνια.

Οι πωλήσεις διαμερισμάτων έχουν εκλείψει και στην Κροατία, ωστόσο εκεί για διαφορετική αιτία: υπάρχει υπεραφθονία διαθέσιμων κατοικιών. Υπάρχουν περίπου 50.000 κατασκευασμένες κατοικίες, χωρίς ωστόσο πελάτες. Η Κροατία απόλαυσε κατασκευαστική άνθιση τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η οικονομική κρίση χτύπησε τις οικονομίες των καταναλωτών. Έτσι, τα τελευταία τρία χρόνια, οι τιμές έπεσαν πάνω από 15%, ενώ εκτιμάται πως θα πέσουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια. Στο Ζάγκρεμπ, η τιμή ανά τ.μ. έπεσε από 2.050 ευρώ σε 1.750.

Στο Μαυροβούνιο, οι πωλήσεις διαμερισμάτων είναι στην ουσία υποτονικές. Οι τιμές έχουν μειωθεί έως και 30%, σε σύγκριση με τη "χρυσή" χρονιά του 2007, όταν υπήρξε κύμα Ρώσων αγοραστών. Πέντε χρόνια μετά, δεν υπάρχουν άλλοι ξένοι αγοραστές, ενώ για τους ντόπιους οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Ο αριθμός νέων διαμερισμάτων που πωλούνται έχει μειωθεί περισσότερο από 60%. Οι αγοραστές απλά δεν έχουν τα χρήματα, ακόμα και για μια μέση τιμή 1.200 ευρώ ανά τ.μ.

"Πωλούμε διαμέρισμα 68 τ.μ. για 70.000 ευρώ, ωστόσο δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι εδώ και εννέα μήνες", ανέφερε η Σμιλιάνα Ντέντιτς, κάτοικος Ποντγκόριτσα, στους SETimes. Η οικογένειά της αγόρασε το σπίτι τους πριν από τέσσερα χρόνια έναντι 83.000 ευρώ, ωστόσο είναι αναγκασμένη να το πουλήσει τώρα επειδή η Ντέντιτς έχασε τη δουλειά της. Πηγή www.buildnet.gr