Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Παπακωνσταντίνου: το ΣτΕ δεν σταματάει το νόμο για τα αυθαίρετα.



"Θα συμμορφωθούμε σε αυτή την απόφαση του ΣτΕ" ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ "ΒΗΜΑ". Ωστόσο τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν σταματάει το νόμο, απλώς περιορίζει τον τρόπο απόδειξης της ημερομηνίας ανέγερσης του αυθαιρέτου.

Και αυτό γίνεται, τόνισε, γιατί το ΣτΕ αισθάνθηκε ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στο να μην υπάρχει αυτή η νέα γενιά αυθαιρέτων.

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αρχικός νόμος προέβλεπε ότι για να ξέρει κάποιος πότε έχει γίνει ένα αυθαίρετο πρέπει να πιστοποιείται με δημόσια έγγραφα και αεροφωτογραφίες. Στη συνέχεια και μετά από διακομματική συζήτηση στη Βουλή, προστέθηκε και η δυνατότητα πιστοποίησης με ιδιωτικά έγγραφα εκεί όπου δεν υπήρχαν δημόσια έγγραφα, και με ιδιωτικά έγγραφα και με υπεύθυνες δηλώσεις του μηχανικού. Η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι από εδώ και πέρα, αυτά τα ιδιωτικά έγγραφα δεν θα γίνονται δεκτά. Δηλαδή, θα γίνονται δεκτά μόνο τα δημόσια έγγραφα και οι αεροφωτογραφίες.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι η νέα γενιά αυθαιρέτων φυσικά και υπάρχει και για αυτό το υπουργείο βγήκε στη δημοσιότητα με αεροφωτογραφίες, δείχνοντας δηλωμένα αυθαίρετα, φωτογραφίες, πριν και μετά την έναρξη του νόμου, για να δείξουνε αυθαίρετα τα οποία έχουν γίνει. "Έχουμε στείλει Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε μέρη, όπως στη Μύκονο, όπου υπάρχουν πολλά νέα αυθαίρετα, έχουμε σταματήσει τις εργασίες, έχει πάει Εισαγγελέας. Προσπαθούμε, πραγματικά, να επιβάλλουμε τη λογική της "κόκκινης γραμμής". Αλλά, βεβαίως, παραβατικότητα θα υπάρχει πάντα και η πολιτεία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, να την ελέγξει όσο μπορεί". Πηγή www.buildnet.gr