Η Αθήνα 33η μεταξύ 36 περιοχών της Ευρώπης με 234 ευρώ/τ.μ. το χρόνο και υποχώρηση 8,2% στο α' τρίμηνο 2012.
Πτώση κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, καταγράφεται στα ενοίκια γραφείων της Αθήνας με αποτέλεσμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική πρωτεύουσα να έχουν πολύ λιγότερο λειτουργικό κόστος.
Ωστόσο, παρά την εντυπωσιακή υποχώρηση των μισθωμάτων, τόσο στα γραφεία πρώτης ποιότητας και προβολής, όσο και στα παλαιά κτίρια, φαίνεται ότι η αγορά γραφείων «έπιασε πάτο» στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Jones Lang LaSalle, η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την «Αθηναϊκή Οικονομική» και την κ. Δ. Αγαπητίδου, τα γραφεία στην Αθήνα έχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις, επομένως, οι εταιρείες θα μπορούν σε λίγους μήνες να βρουν ακόμη φθηνότερα ενοίκια. Το «ρολόι του real estate» από την JLL, δείχνει ότι η Αθήνα βρίσκεται στο σημείο εκείνο όπου ο ρυθμός μείωσης των ενοικίων επιβραδύνεται, ωστόσο, ο δείκτης ακόμη δεν έχει φτάσει στο σημείο έξι , εκεί όπου είναι το κατώτατο σημείο κι απ' όπου ξεκινά η σταδιακή ανάκαμψη. Μάλιστα, η Αθήνα βρίσκεται για τουλάχιστον δύο χρόνια περίπου στην ίδια θέση, κάτι που σημαίνει ότι υστερεί από πλευράς ταχύτητας από τις άλλες χώρες κι έχει μείνει τελευταία στον παρόντα επενδυτικό κύκλο.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα μισθώματα που καταγράφηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους στο κέντρο της Αθήνας αφορούν σε τιμές 19-20 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, ενώ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ακίνητα επί της λεωφόρου Βασ. Σοφίας ξεπέρασαν τα 22 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.
Τιμές
Στην πιο ακριβή περιοχή της χώρας για ενοικίαση γραφείων, οι επιχειρήσεις μπορούν το 2012 να δώσουν γύρω στα 20 ευρώ/τ.μ. το μήνα όταν μέχρι το 2006 είχαν καταγραφεί συναλλαγές στα επίπεδα των 40 ευρώ/τ.μ. επί της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Σταδιακά υπήρξε αποκλιμάκωση, αλλά από πέρυσι η βουτιά είναι μεγάλη εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας στην Ελλάδα, της φυγής ξένων επιχειρήσεων αλλά και της προσπάθειας των ελληνικών εταιρειών να φύγουν από ακριβά κτίρια και να μετακομίσουν σε φθηνότερα, ακόμη κι αν δεν είναι σε περιοχές υψηλής προβολής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα, η «βασίλισσα της κτηματαγοράς», η Λ. Κηφισίας διαθέτει σήμερα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γραφείων, όταν πριν 5-6 χρόνια υπήρχαν ακόμη και?λίστες αναμονής. Πέριξ της Λ. Κηφισίας οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται στα 14 ευρώ/τ.μ. το μήνα και σε μια περίπτωση το α' τρίμηνο 2012, ενοικιάστηκε κτίριο αντί 18 ευρώ/τ.μ. Τη «χρυσή» εποχή της αγοράς, τα νεόδμητα κτίρια ενοικιάζονταν ακόμη και πάνω από 30 ευρώ/τ.μ.
Ιδια η κατάσταση και στις υπόλοιπες business roads, τη Λ. Συγγρού, τη Λ. Μεσογείων, τη Λ. Βουλιαγμένης, την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος, όπου παντού καταγράφεται μείωση ενοικίων ακόμη και πάνω από 50%. Μπορεί κανείς πλέον να βρει γραφεία με 5-6 ευρώ/τ.μ. το μήνα.
Η έρευνα της JLL αναφέρει ότι η συρρίκνωση εταιρειών αλλά και η μετεγκατάστασή τους με γνώμονα τη μείωση τουβκόστους οδηγεί σε αύξηση της προσφοράς χώρων ποιοτικών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα το ποσοστό των κενών κατηγορίας Α και Β να εκτιμάται ότι έχει φθάσει στο 17,3% σήμερα. Εάν προστεθούν και τα δυνητικά διαθέσιμα γραφεία, αυτά δηλαδή τα οποία δεν έχουν αδειάσει όμως πολύ πιθανόν να προσφέρονταν σε περίπτωση που δέχονταν συγκεκριμένη κρούση / πρόταση τότε το ποσοστό εύκολα θα ξεπερνούσε το 18%.
Η λίστα
Αναφορικά με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, φαίνεται ότι οι χώρες του νότου έχουν και το πιο μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της κακής δημοσιονομικής κατάστασής τους. Το West End στο Λονδίνο είναι στην κορυφή της λίστας με τα ακριβότερα ενοίκια, με 1.227 ευρώ/τ.μ. το χρόνο και ακολουθούν Ζυρίχη με 914 ευρώ/τ.μ., Μόσχα με 901 ευρώ/τ.μ., Γενεύη με 872 ευρώ/τ.μ. και Παρίσι με 820 ευρώ/τ.μ.
Η Αθήνα, σε σύνολο 36 περιοχών της Ευρώπης, καταλαμβάνει μόλις την 33η θέση με 234 ευρώ/τ.μ. το χρόνο (19,5 ευρώ/τ.μ. το μήνα) με πτώση 8,2% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο αλλά και 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. www.imerisia.gr