To τέλος των πανάκριβων ακινήτων και η αρχή μιας πορείας που θα οδηγήσει στον πλήρη εξορθολογισμό της αγοράς, έχει σημάνει με την οικονομική κρίση. Σπίτια, καταστήματα, εξοχικά και άλλα κτίρια πωλούνται πλέον σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, κυρίως όσα απευθύνονται στα «χοντρά» πορτοφόλια. Ακίνητα που κάποτε κόστιζαν μια περιουσία, τώρα προσφέρονται με έκπτωση ακόμη και 50%
«Πωλείται μεζονέτα 200 τ.μ. νεόδμητη, αντί 400.000 ευρώ. Δίνονται εξοχικές κατοικίες στη Μύκονο από 500.000 ευρώ, σήμερα στα 300.000 ευρώ.
Προσφέρεται κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας λόγω αναχώρησης του επιχειρηματία από την Ελλάδα. Πωλείται τριάρι 100 τ.μ., πενταετίας στην Κυψέλη αντί 150.000 ευρώ λόγω μετακόμισης στην επαρχία.
Είναι μερικές από τις εκατοντάδες αγγελίες που έχουν εμφανιστεί στις εφημερίδες και το διαδίκτυο και δείχνουν την πλήρη κατάρρευση της Κτηματαγοράς, ειδικά στα πολύ ακριβά προάστια της Αθήνας ή άλλων ελληνικών πόλεων.
Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να γελιέται από το γεγονός ότι οι ειδικοί της αγοράς μιλούν για «βουτιά» των τιμών στα ακριβά και μεγάλα ακίνητα. Κι αυτό διότι από τα τέλη της δεκατίας του '90 και μέχρι το 2007 δημιουργήθηκε μια άνευ προηγουμένου «φούσκα», η οποία στηρίχθηκε κυρίως στα λεφτά του Χρηματιστηρίου και στα χιλιάδες δάνεια που δίνονταν χωρίς έλεγχο από τις τράπεζες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ακριβότερη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, το Κολωνάκι, οι τιμές των κατοικιών στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν γύρω στα 650 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μέσα σε μια δεκαετία, μέχρι το 2001 εκτινάχθηκαν στα ύψη. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν ακόμη και πάνω από 3.000 ευρώ/τ.μ. σε μια ποσοστιαία αύξηση άνω του 375%. Όμως, η ξέφρενη κούρσα δεν τέλειωσε, αφού σε πολλές περιπτώσεις κατοικιών το κόστος αγοράς έφτασε τις 7.000 ευρώ/τ.μ.
Ανάλογα τα παραδείγματα και για άλλες περιοχές. Στη Βουλιαγμένη, και συγκεκριμένα στο Λαιμό, τα σπίτια έφτασαν να πωλούνται πάνω από 10.000 ευρώ/τ.μ.
Στην Ηρώδου Αττικού, με... γείτονες τους Προέδρους της Δημοκρατίας και τους πρωθυπουργούς καταγράφηκαν πωλήσεις διαμερισμάτων με θέα στον Εθνικό Κήπο αλλά με κόστος πάνω από 30.000 ευρώ/τ.μ. Στην Εκάλη, την Κηφισιά, το Διόνυσο πωλούνταν μονοκατοικίες μέχρι και το 2009 σε τιμές πάνω από 5-6 εκατ. ευρώ. Οσο για τα εξοχικά, η Μύκονος και η Σαντορίνη «είδαν» πολυτελείς κατασκευές να πωλούνται ακόμη και πάνω από 10 εκατ. ευρώ με αγοραστές όχι μόνο ξένους αλλά και Ελληνες.
Σε τιμές ευκαιρίας
Η οικονομική κρίση ήρθε να σαρώσει τα πάντα και να καταστρέψει τους μύθους που είχαν κτιστεί την τελευταία εικοσαετία. Ετσι, κατασκευαστές που καταστράφηκαν επειδή δεν πουλάνε πλέον τίποτε, επιχειρηματίες που «έπεσαν έξω» και δίνουν όσο - όσο τις περιουσίες τους, ιδιοκτήτες ακόμη και μικρομεσαίων σπιτιών που τα δίνουν σε τιμή ευκαιρίας για να μην τα πάρουν οι τράπεζες.
Φυσικά, σε καιρούς «πολέμου» πάντοτε υπάρχουν τα? αρπακτικά που καραδοκούν να πάρουν ό,τι πωλείται. Από τα τέλη του 2011 αλλά και φέτος πολλά ξένα distress funds αναζητούν τις χρυσές ευκαιρίες της ελληνικής κτηματαγοράς. Ρώσοι, Βρετανοί, Αμερικανοί, Τούρκοι αλλά και Ελληνες που διαθέτουν ακόμη κεφάλαια αγοράζουν ακριβά ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Με την Κτηματαγορά να βρίσκεται σε πλήρη αποσάθρωση, καταγράφονται και πολλά φαινόμενα «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» από ανθρώπους που έβγαλαν εκατομμύρια στο εξωτερικό ή διαθέτουν ρευστό από διάφορες δραστηριότητες και τα επενδύουν σε ακίνητα.
Εχουν καταγραφεί περιπτώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ξένους που ζητούν ακίνητα χαμηλότερα από την αντικειμενική αξία. Για παράδειγμα ζητούν ακίνητο εμπορικής αξίας 2 εκατ. ευρώ (αν και η αρχική τιμή ξεπερνούσε τα 4 εκατ.) αλλά η αντικειμενική αξία να είναι χαμηλότερη, προκειμένου να φορολογηθούν λιγότερο και να μη μπουν στο «μάτι» της εφορίας. Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται καθημερινά είναι πολλές, αλλά κυρίως απευθύνται στα υψηλά βαλάντια, σε όσους μπορούν να διαθέσουν πάνω από 500.000 ευρώ. Ωστόσο, τελευταία και στις φτωχές και μεσαίες περιοχές εμφανίζονται σημαντικές εκπτώσεις που κυμαίνονται από 20% έως 50%. Για παράδειγμα, μεζονέτα στην Παλλήνη που δίνονταν το 2009 αντί 270 χιλ. ευρώ σήμερα προσφέρεται 70.000 ευρώ λιγότερα, όμως δεν υπάρχουν αγοραστές.
Επίσης, μεζονέτα στη Βάρη 250 τ.μ. με πισίνα, 300 χιλ. ευρώ και μονοκατοικία στη Βούλα 300 τ.μ. σε οικόπεδο 500 τ.μ. με πισίνα, 500 χιλ. ευρώ.
Μεγάλα ακίνητα
Μεγάλη ευκαιρία χαρακτηρίζεται η αγορά μονοκατοικίας περίπου 900 τ.μ. σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων σε περιοχή έξω από την Αθήνα. Η αξία του ακινήτου ξεπερνά τα 2,5 εκατ., όμως ο αγοραστής το «σκοτώνει» ζητώντας κάτω από 1 εκατ. Ανάλογη περίπτωση στη Μύκονο με συγκρότημα πολυτελών μεζονετών που η αρχική τιμή του ήταν 6 εκατ. και τώρα δίνεται με έκπτωση 50%. Σε άλλη περίπτωση, μεζονέτα 250 τ.μ. πενταετίας που αγοράστηκε στο Γέρακα αντί 450 χιλ. ευρώ πουλήθηκε μόλις 250.000.
Το φαινόμενο των φθηνών σπιτιών μεταφέρεται και στις φτωχές περιοχές, καθώς υπάρχουν νοικοκυριά που δυσκολεύονται οικονομικά και πουλάνε σε χαμηλή τιμή την περιουσία τους. Βεβαίως, εκεί η έκπτωση μπορεί να είναι 50-100 χιλιάδες ευρώ, είναι ωστόσο ευκαιρία για όποιον ψάχνει μικρά και φθηνά ακίνητα.
Για παράδειγμα, στους Αμπελόκηπους νεόδμητο διαμέρισμα 70 τ.μ. πωλείται 140.000 ευρώ, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια η τιμή ήταν 170.000 ευρώ.
Στην Κυψέλη, διαμέρισμα 90 τ.μ. επταετίας που αγοράστηκε 210.000 ευρώ σήμερα πωλείται 130.000 ευρώ.
Μεζονέτα στο Χαϊδάρι 130 τ.μ. τριώροφη με αντικειμενική 250.000 πωλείται 130.000 ευρώ.
Η ζήτηση πανελλαδικά έχει υποχωρήσει πάνω από 70%, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη φτάνει το 78% για τα πολύ ακριβά και μεγάλης επιφάνειας ακίνητα.
Σε ακριβές περιοχές
Πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας
Συγκρότημα μεζονετών στη Mύκονο, περίπου 1.000 τ.μ. από 6 εκατ. ευρώ πωλείται 3 εκατ.
Πολυτελής μονοκατοικία 850 τ.μ. σε οικόπεδο έξι στρεμμάτων στην Aττική πωλείται 850 χιλ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ.
Mεζονέτα στην Παλλήνη 107 τ.μ. με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους, πωλείται 190.000 ευρώ από 270 χιλ. πριν από δύο χρόνια.
Στην Eκάλη, μονοκατοικία 500 τ.μ. πωλείται 1 εκατ. ευρώ.
Στην Aγία Παρασκευή πωλείται κατοικία 260 τ.μ. αντί 550.000 ευρώ.
Mονοκατοικία 375 τ.μ. σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων στο Πάτημα Xαλανδρίου πωλείται 750 χιλ. ευρώ.
Nεόδμητη μεζονέτα 280 τ.μ. στη Nέα Πεντέλη πωλείται 530 χιλ. ευρώ.
Aνακαινισμένο διαμέρισμα 87 τ.μ. στην Kηφισιά πωλείται 108 χιλ. ευρώ.
Διαμέρισμα 44 τ.μ. στο Παγκράτι πωλείται 44.000 ευρώ.
Nεόδμητη μεζονέτα ρετιρέ 100 τ.μ. στο Παγκράτι πωλείται 200.000 ευρώ.
Nεόδμητη μεζονέτα 180 τ.μ. στη Bουλιαγμένη πωλείται 480 χιλ. ευρώ.
Kαινούρια μεζονέτα 87 τ.μ. στην Kάντζα Παλλήνης πωλείται 170.000 ευρώ.
Οι επενδυτές «μεταναστεύουν» στη Γερμανία
Την ίδια στιγμή που «δεν κουνιέται φύλλο» στην αγορά, υπάρχουν εκατοντάδες Ελληνες που θέλουν να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους σε ακίνητα αλλά δεν μπορούν. Η οικονομική και πολιτική ανασφάλεια στη χώρα, ο φόβος εξόδου από το ευρώ και οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν αλλά και η βαριά φορολογία στην ακίνητη περιουσία, είναι οι βασικές αιτίες για το πλήρες «πάγωμα» των αγοραπωλησιών. Ελληνες που διαθέτουν 100-200 χιλιάδες ευρώ και φοβούνται την επιστροφή στη δραχμή, αναζητούν ακίνητα για να αγοράσουν αλλά τελικά στρέφονται στο? εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται σε ξένες αγορές, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για σπίτια αξίας έως 250.000 ευρώ.
Κυρίως σε γερμανικές πόλεις όπως το Βερολίνο, το Ντίσελντορφ, την Κολονία, τη Δρέσδη. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές για αγορά διαμερίσματος είναι χαμηλότερη απ' ό,τι στην Αθήνα. Για παράδειγμα, διαμέρισμα 42 τ.μ. στο Βερολίνο πωλείται 59.000 ευρώ μονοκατοικία 90 τ.μ. αντί 230.000 ευρώ, διαμέρισμα στη Δρέσδη 77 τ.μ. αντί 159.000 ευρώ, γκαρσονιέρα 34 τ.μ. αντί 38.000 ευρώ κ.λπ. Επειδή η Κτηματαγορά της Γερμανίας βρίσκεται σε άνθηση, τα διαμερίσματα ενοικιάζονται αμέσως και αποδίδουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους ιδιοκτήτες.
Ετσι, όμως, χάνει η ελληνική κτηματαγορά και φυσικά η οικονομία, ρευστό. Το ακίνητο που ήταν η βασική αποταμιευτική κίνηση των Ελλήνων, δεν αποτελεί πλέον πρώτη επιλογή. Ειδικά με την επιβολή των τεκμηρίων αλλά και της έκτακτης εισφοράς, η απόκτηση περιουσιακών στοιχείων επιπλέον της πρώτης κατοικίας είναι ασύμφορη. Από την άλλη, ακόμη κι αν ενοικιαστεί γρήγορα ένα ακίνητο, τα μισθώματα επιβαρύνονται κι αυτά με υπερβολικούς φόρους με αποτέλεσμα να αποφεύγουν όσοι έχουν χρήματα να τα τοποθετήσουν στην Κτηματαγορά.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που κάνουν... φτερά από τις ελληνικές τράπεζες θα κατευθυνθούν σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό οι οποίες θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς από άλλα προϊόντα όπως μετοχές, ομόλογα ή ακόμη και η κατάθεση των χρημάτων σε ξένη τράπεζα. www.imerisia.gr