Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - Με 400 εκατ. ευρώ ενισχύει τα κεφάλαιά της η Attica Bank.



Σε γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού για την άντληση συνολικών εποπτικών κεφαλαίων έως και 400 εκατ. ευρώ προχωρεί η Attica Bank μετά την ψήφιση των μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες. Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η περαιτέρω θωράκισή της, η αύξηση του Core Tier I στο 9% και επομένως η απομάκρυνση της πιθανής παρέμβασης της Τράπεζας της Ελλάδας για το διαχωρισμό της τράπεζας σε «κακή» και «καλή» με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης της Attica Bank προς το Χρηματιστήριο Αθηνών, το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας κατά τη συνεδρίασή του «συζήτησε το θέμα της κεφαλαιακής διάρθρωσης της τράπεζας σε σχέση και με τις ελάχιστες απαιτήσεις και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που επιβάλλονται από το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο». Γι αυτό αποφασίστηκε εντός του επόμενου διαστήματος να δρομολογήσει τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου». Ο βασικός μέτοχος της, ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ εκδήλωσε την καταρχήν πρόθεσή του να συμμετάσχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του ταμείου είναι να φτάσει η συμμετοχή του στο 51%.
Η αγορά θεωρεί ότι το ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο κατέχει το 42% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, είναι υποχρεωμένο να υποστηρίξει την επένδυσή του καθώς αν δεν το επιχειρήσει, θα καταγράψει ζημίες. Από την άλλη πλευρά, σε ένα θετικό σενάριο για τη χώρα, το ασφαλιστικό ταμείο θα αυξήσει τη συμμετοχή του από το 42%, στο 52%, αυξάνοντας παράλληλα και την περιουσία του.
Ομόλογα
Η Τράπεζα Αττικής βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λένε τραπεζικοί αναλυτές. Και τούτο διότι αφενός μεν έχει το μικρότερο χαρτοφυλάκιο ομολόγων σε σχέση με το ενεργητικό της και την καθαρή της θέση και αφετέρου το 84% του ομολογιακού της χαρτοφυλακίου το αποτιμούσε σε τιμές της αγοράς (mark to market) και έτσι, έγινε επιμερισμός της επίπτωσης των ελληνικών ομολόγων από την πτώση των τιμών τους, στους ισολογισμούς του 2009, 2010 και 2011. Επιπλέον, η Τράπεζα Αττικής, στις 31/12/11 ενέγραψε προβλέψεις ζημίων για επισφαλή δάνεια, 100 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 50% του συνολικών προβλέψεων της μελέτης της BlackRock, λένε πληροφορίες.