Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Εν αναμονή του νέου φορολογικού.


Φόβοι φορέων ότι τα ακίνητα θα βρεθούν και πάλι στο στόχαστρο με νέες επιβαρύνσεις.

«Θέσεις μάχης» ενόψει της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος, προκειμένου να αναχαιτισθούν νέες επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία, έλαβαν εντός της εβδομάδας οι φορείς της αγοράς και συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), η ΟΜΑΣΕ (Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος), η ένωση των κατασκευαστών (ΟΜΚΟΕΕ), η ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου), μαζί με τις ενώσεις δικηγόρων και συμβολαιογράφων. Στο στόχαστρό τους βρέθηκαν οι επικείμενες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, τυχόν αύξηση των οποίων θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τα νοικοκυριά, δεδομένου ότι βάσει αυτών υπολογίζονται οι τακτικοί φόροι επί των ακινήτων, όπως το ειδικό τέλος, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και τα τεκμήρια διαβίωσης.
«Η καθημερινή νομοθέτηση νέων φόρων, εισφορών, τεκμηρίων, «χαρατσιών», επιθεωρήσεων και πιστοποιητικών έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε πραγματική δυνατότητα και αντοχή των ιδιοκτητών να πληρώσουν όσα συνεχώς μεθοδεύονται σε βάρος τους, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αντί για τη σημαντική μείωσή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο οποίος ταυτόχρονα σχολίασε «την ακατανόητη άρνηση αναστολής του ΦΑΠ, για όσο διάστημα ισχύει το ειδικό τέλος ακινήτων».
Οσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες, οι μεσίτες έκαναν λόγο για το ότι αυτές έχουν ήδη εξισωθεί με τις πραγματικές, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, στα νησιά και στα επαγγελματικά ακίνητα (λόγω του υψηλού συντελεστή εμπορικότητας). Αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα, η ΟΜΑΣΕ επισήμανε τις περιπτώσεις διαμερίσματος 120 τ.μ. στον Πειραιά, όπου η εμπορική αξία είναι σήμερα 250.000 ευρώ έναντι αντικειμενικής 380.000 ευρώ, διαμερίσματος 80 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη με αντικειμενική αξία 260.000 ευρώ και τιμή πώλησης 200.000 ευρώ, όπως επίσης και μονοκατοικίας 400 τ.μ. με οικόπεδο 1.350 τ.μ. στην Εκάλη, η οποία πωλείται προς 1,2 εκατ. ευρώ όταν η αντικειμενική της αξία είναι 2 εκατ. ευρώ. Στα επαγγελματικά, αναφέρθηκε το παράδειγμα γραφείου 200 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πωλείται 450.000 ευρώ, με την αντικειμενική του να διαμορφώνεται σε 900.000 ευρώ, δηλαδή στο διπλάσιο ύψος.
Οι μεσίτες τόνισαν ότι πρέπει να εξισωθούν πραγματικές και αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα, είτε αυτές πρέπει να είναι προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, παράλληλα με μείωση του φόρου μεταβίβασης (το πολύ έως 2%), μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και εφαρμογή του φόρου υπεραξίας. Πηγή www.kathimerini.gr