Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ακίνητα : Γιατί φοβούνται το κραχ.



Οι τιμές των ακινήτων είναι το νέο φόβητρο των Ελλήνων τραπεζιτών. Η συνεχιζόμενη πτώση της αξίας των ακινήτων που παρατηρείται στην αγορά λόγω της σημαντικής φορολογικής επιβάρυνσης στις μεταβιβάσεις και της κατοχής ενός ακινήτου (χαράτσι) και της μειωμένης ζήτησης, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ανάγκες εποπτικών κεφαλαίων. Οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες στην επιβεβαίωση ενός κακού σεναρίου ενδέχεται να φτάσουν έως και τα 20 δισ. ευρώ για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, λένε τραπεζικοί αναλυτές, αφού η μείωση της αξίας των ακινήτων επηρεάζει αρνητικά τις εξασφαλίσεις (ενέχυρα) που έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους από στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν χορηγήσει. Το σύνολο των στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε περίπου 75 δισ. ευρώ και περίπου σε 100 δισ. ευρώ ανέρχονται τα επιχειρηματικά δάνεια. Οι τράπεζες, κατά τη «χρυσή» δεκαετία (δηλαδή μετά την τραπεζική απελευθέρωση) χορηγούσαν δάνεια ακόμα και για το 100% της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου, παρά το γεγονός ότι οι συστάσεις της κεντρικής τράπεζας προέβλεπαν να μη χορηγείται πάνω από το 70% της αξίας του ενεχύρου και η δόση να μην ξεπερνά το 40% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη. Αν όμως δεν ανακάμψουν οι αξίες των ακινήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα απαιτηθεί να ληφθούν σταδιακά νέες προβλέψεις μέχρι και 20 δισ. ευρώ, λένε τραπεζικοί αναλυτές. Οι ίδιοι εξηγούν ότι οι τράπεζες δεν θα κληθούν απαραίτητα να λάβουν όλο το ποσό (των 20 δισ. ευρώ) σε προβλέψεις, αφού η αγορά ακινήτων τα επόμενα έτη θα μπορούσε να βελτιωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι μαζί με τα δημοσιονομικά στοιχεία, ανέκαμπτε και η κοινωνία.

Η παντοκρατορία των αγοραστών.



Στην Ελλάδα, το 2012 ακολούθησε τις τάσεις του 2011, καθώς η ύφεση είχε μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά επενδύσεων σε ακίνητα. Οι επενδυτές στην πλειοψηφία τους βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής για επενδυτικές ευκαιρίες. Η ελληνική αγορά ακινήτων μετατράπηκε σε αγορά ελεγχόμενη από τη ζήτηση ως αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης. Το ενδιαφέρον των αγοραστών προήλθε κατά κύριο λόγο από ιδιώτες επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες και ακίνητα με υψηλές αποδόσεις. Ωστόσο, τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά επενδύσεων ξεκίνησαν να αναδεικνύονται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, με την πρώτη μεγάλη επενδυτική πώληση μέσω αποκρατικοποίησης- η Αξιοποίηση του Δικαιώματος Επικαρπίας για 90 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Development.
Mε την ελληνική οικονομία να εισέρχεται το 2013 στον έκτο χρόνο ύφεσης, η πτώση στις τιμές των κατοικιών και στις συναλλαγές ενισχύθηκε. Οι τιμές έχουν πέσει αθροιστικά κατά 27,9% σε σχέση με την υψηλότερη τιμή του δείκτη, που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2008 και έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2003.
Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις αιτίες της οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη αγορά και ο κατασκευαστικός τομέας χτυπήθηκαν σκληρά από την κρίση. Οι επενδύσεις και η απασχόληση στις κατασκευές και ιδιαίτερα στην αγορά κατοικιών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση από το 2008.
Η ύφεση είναι ο κυριότερος παράγοντας αλλά μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αυξημένη αβεβαιότητα για κρίσιμα θέματα της αγοράς, όπως η φορολογική μεταχείριση τόσο της κατοχής ακίνητης περιούσιας όσο και των συναλλαγών, το καθεστώς των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη καθώς και το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Η αβεβαιότητα αυτή παραμένει αυξημένη και εμποδίζει την ανάκαμψη της δραστηριότητας στην αγορά παρά την πτώση των τιμών. Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι το υψηλό κόστος συναλλαγών, που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά . Επίσης το κόστος κατασκευής κατοικιών παραμένει σταθερά υψηλό παρά τις μειώσεις στο εργατικό κόστος, λόγω των αυξήσεων του κόστους των υλικών. Παράλληλα υπάρχει και ένα τεράστιο θέμα χρηματοδότησης.
Η πιστωτική επέκταση για την αγορά κατοικίας παραμένει αρνητική και οι προοπτικές τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και της προσφοράς παραμένουν αρνητικές, ενώ τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση αυξάνονται συνεχώς παρά τις αυξανόμενες ρυθμίσεις από τις τράπεζες. Οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών όσον αφορά την αγορά κατοικίας παρά την βελτίωση των τελευταίων μηνών παραμένουν απαισιόδοξες.

Πως γλυτώνετε απο τον φόρο μεταβίβασης.


1. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της απαλλαγής από το Φ.Μ.Α για αγορά πρώτης κατοικίας; Η απαλλαγή παρέχεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα (έγγαμα ή άγαμα), εφόσον κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα ή προτίθενται να εγκατασταθούν σε αυτή το αργότερο εντός δύο ετών από την αγορά Η απαλλαγή παρέχεται και στον κύριο εξ αδιαιρέτου ποσοστού ή ψιλό κύριο ή επικαρπωτή κατοικίας ή οικοπέδου που αγοράζει το υπόλοιπο ποσοστό ή το εμπράγματο δικαίωμα της επικαρπίας ή της ψιλής κυριότητας, προκειμένου να γίνει εξ ολοκλήρου κύριος του ακινήτου, εφόσον το ποσοστό που έχει δεν του πληροί τις στεγαστικές ανάγκες. Η απαλλαγή παρέχεται και στο σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση, υπό τον όρο ότι έχει καταθέσει αίτηση ή αγωγή διαζυγίου τουλάχιστον προ έξι μηνών από το χρόνο της αγοράς. Αν δε λυθεί ο γάμος με διαζύγιο μέσα σε πέντε έτη από την αγορά, αίρεται η χορηγηθείσα απαλλαγή και καταβάλλεται ο οικείος φόρος. Οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, αποθηκών, γραφείων, βιομηχανοστασίων και γενικά αμιγών επαγγελματικών στεγών έχουν δικαίωμα απαλλαγής. Δεν θεωρείται επαγγελματική στέγη το ακίνητο, το οποίο από την οικοδομική άδεια ή τον τίτλο κτήσης χαρακτηρίζεται ως κατοικία, έστω και αν αυτό χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγαση.

2. Ποια είναι η έκταση της παρεχόμενης απαλλαγής; Παρέχεται απαλλαγή για βοηθητικούς χώρους; Καταργήθηκε η χορήγηση της απαλλαγής για αγορά κατοικίας με εμβαδόν έως 200 τ.μ. ή οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί κατοικία με εμβαδόν έως 200 τ.μ., ανεξάρτητα από την αξία τους, και παρέχεται απαλλαγή, η οποία συνδέεται με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και το είδος του αγοραζόμενου ακινήτου ως εξής:

-Για αγορά κατοικίας: από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 200.000€, από άγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 250.000€, από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 250.000€ ενώ από έγγαμο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας 275.000€. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 30.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

- Για αγορά οικοπέδου: από άγαμο μέχρι ποσού αξίας 50.000€ από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας 100.000€. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000€ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000€ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται μέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται ΦΜΑ με συντελεστή 10%.

Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται σε αγορές πρώτης κατοικίας, η φορολογική υποχρέωση των οποίων γεννιέται από τις 23-4-2010 και μετά.

3. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή πρώτης κατοικίας;

α) Ο αγοραστής ή η σύζυγός του ή τα ανήλικα παιδιά του να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως σε άλλη οικία ή διαμέρισμα που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες, και βρίσκονται σε δημοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Ακόμη για την απαλλαγή απαιτείται το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το γήπεδο στο οποίο βρίσκεται η αγοραζόμενη οικία ή το διαμέρισμα να είναι οικοδομήσιμο και εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου δήμου ή κοινότητας, και μεταξύ αγοραστή και πωλητή να μην υπάρχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας πρώτου βαθμού. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της απαλλαγής θα πρέπει να συντρέχουν στο όνομα του αγοραστή.

β) Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους) κατοικιών που υφίστανται ή υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να αναγερθούν είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Κατ' εξαίρεση, οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ.

γ) Η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για μία τουλάχιστον πενταετία.

4. Πότε αίρεται η απαλλαγή;

α) Σε περίπτωση που με πράξη εν ζωή μεταβιβασθεί το ακίνητο ή συσταθεί σ' αυτό οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, πλην υποθήκης, πριν από την παρέλευση της πενταετίας, αυτός που μεταβιβάζει ή συνιστά εμπράγματο δικαίωμα υποχρεούται, προ της μεταβίβασης ή της σύστασης του εμπράγματου δικαιώματος, να υποβάλει δήλωση και να καταβάλει εφάπαξ το Φ.Μ.Α. που αναλογεί στην αξία του μεταβιβαζομένου ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο της νέας μεταβίβασης ή της σύστασης του εμπράγματου δικαιώματος ή το δηλωθέν τίμημα της μεταβίβασης, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση τους συντελεστές που ίσχυαν κατά το χρόνο χορήγησης της απαλλαγής, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου του χρόνου απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση χορήγησης απαλλαγής και στους δύο συζύγους κατά την αγορά ακινήτου εξ αδιαιρέτου, κατά τη μεταβίβαση του ποσοστού του ενός συζύγου σε τρίτον εντός της πενταετίας καταβάλλεται ο φόρος που αναλογεί στο ποσοστό αυτό.

β) Αν ο αγοραστής δεν εγκατασταθεί στην Ελλάδα εντός προθεσμίας δύο ετών από την αγορά, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση το αργότερο εντός προθεσμίας έξι μηνών από τη συμπλήρωση της διετίας και να καταβάλει τον αναλογούντα φόρο. Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία του ακινήτου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης.

5. Υπάρχει δικαίωμα απαλλαγής για δεύτερη φορά;

Η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης για αγορά κατοικίας ή οικοπέδου παρέχεται μια φορά. Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον:

α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και

β) ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει αυτό κατά το χρόνο της νέας απαλλαγής. Για τον υπολογισμό του φόρου γίνεται χρήση των συντελεστών που ίσχυαν κατά το χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής και καταβάλλεται εφάπαξ, εκτός εάν ο φόρος που αναλογεί στην αξία του ακινήτου ή στο καταβληθέν τίμημα κατά το χρόνο χορήγησης της πρώτης απαλλαγής είναι μεγαλύτερος, οπότε καταβάλλεται ο μεγαλύτερος αυτός φόρος. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης για απόκτηση στέγης μέχρι 14.7.1980, καθώς και σε πρόσωπα τα οποία έτυχαν απαλλαγής από το φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής για απόκτηση πρώτης κατοικίας, εφόσον για τα πρόσωπα αυτά συντρέχουν οι προϋποθέσεις απαλλαγής και καταβληθεί ο οικείος φόρος κατά περίπτωση.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΑΚΕΛΩΝ - Δεκατρείς «μνηστήρες» για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.



Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων για το διαγωνισμό αξιοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης που θεωρείται «φιλέτο».
Την Παρασκευή τέλειωσε η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν δεκατρείς φάκελοι, στοιχείο που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η έκταση των 300 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων είναι ο επιχειρηματίας Μ. Καμπουρίδης, επικεφαλής της Dolphin Capital Investments, η Lamda Development του ομίλου Λάτση, ο εφοπλιστής κ. Γ. Προκοπίου, ο κινεζικός κολοσσός Fosun, ο τουρκικός όμιλος Koc, (που έχει ήδη επενδύσει σε μαρίνες στη χώρα σε συνεργασία με τον όμιλο Κουτσολιουτσού) και η London & Regional Properties που συμμετέχει και στον διαγωνισμό για το Ελληνικό. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από το Κατάρ αλλά και από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ - 5ετής άδεια παραμονής σε όσους αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα.




Με δέλεαρ τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα για πέντε χρόνια η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει επενδυτές ακινήτων από χώρες εκτός Ε.Ε. ακινήτων αλλά και παραθεριστές.

Πιο συγκεκριμένα με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ορίζεται ότι με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορηγείται άδεια διαμονής για πέντε χρόνια σε υπήκοο τρίτης χώρας εφόσον είναι ιδιοκτήτης ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Το ίδιο δικαίωμα αποκτούν και όσοι θέλουν να κάνουν διακοπές με τη μέθοδο της χρονομεριστικής ή και της απλής μίσθωσης και αυτό αποδεικνύεται με σύμβαση τουλάχιστον 10ετούς διάρκειας. Ο παραθεριστής θα πρέπει να έχει νοικιάσει είτε σε ξενοδοχειακό κατάλυμα ή σε τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες αλλά και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Και για αυτές τις περιπτώσεις το συμβατικό τίμημα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250.000 ευρώ. Άδεια διαμονής μπορούν να αποκτήσουν επίσης και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών ή των παραθεριστών.

Πτώση 16% στα κέρδη των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda.


Η βουτιά κατά 16% στα κέρδη των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Η παρατεταμένη κρίση, και ιδιαίτερα η πτώση της κατανάλωσης φαίνεται ότι έχει μπει και στα... malls, όπως φαίνεται και από τα οικονομικά στοιχεία της Lamda.

Συγκεκριμένα, στο "Mediterranean Cosmos" στη Θεσσαλονίκη η πτώση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων περιορίστηκε μόνο κατά 2,4%, η επισκεψιμότητα παρουσίασε μικρή πτώση κατά 4% ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία παρουσίασε κάμψη κατά 8,2%.

Στο "The Mall Athens" η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μειώθηκε κατά 12,8% ενώ ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε επίσης πτώση κατά 10,7%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο "Golden Hall" για την ίδια περίοδο κινήθηκε πτωτικά κατά 9%, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μειώθηκε κατά 36%. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε ότι αφορά τον αριθμό επισκεπτών, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 1%.

Ανάλογη εικόνα και στη Μαρίνα Φλοίσβου που έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση παρουσιάζοντας επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη €0,4 εκατ. ενώ τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου €1,9 εκατ., όσο περίπου και τη προηγούμενη χρονιά.

Ετσι, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του Ομίλου (δηλαδή προ μεταβολών εύλογης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα, αποσβέσεων, τόκων και φόρων) ανήλθαν σε €24,2 εκατομμύρια έναντι €30,6 εκατ. το 2011, αποτέλεσμα αρκετά θετικό στα πλαίσια της συνεχιζόμενης βαθειάς οικονομικής ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας.

Η δε επαναλαμβανόμενη κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων παρουσίασε ακόμα πιο περιορισμένη μείωση κατά 16% και ανήλθε στα €31,9 εκατομμύρια.

Οι καθαρές ζημιές χρήσεως σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε €56,2 εκατ. έναντι ζημιών €28,6 εκατ. της προηγούμενης χρήσεως. Οι ενοποιημένες ζημιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κατά €71 εκατ. απομείωση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η απομείωση της αξίας της συμμετοχής στην Eurobank Properties ποσού €35,7 εκ. η οποία έγινε αποκλειστικά για σκοπούς παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με το IAS 39, δεδομένου ότι η απομείωση αυτή είχε ήδη επηρεάσει ισόποσα αρνητικά την Καθαρή Θέση κατά τη προηγούμενη περίοδο. Η LAMDA Development πώλησε την 21η Αυγούστου του 2012 στην εταιρία συμμετοχών Fairfax Financial Holdings Limited το σύνολο της συμμετοχής της στην Eurobank Properties, ήτοι 9.017.987 τεμάχια προς €4,75 ανά μετοχή.

Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με σημαντική έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής €4,46 στις 26/03/2013 το discount διαμορφώνεται σε 46% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού ανά μετοχή. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αγορές ιδίων αντιπροσωπεύουν το 7,9% του μετοχικού κεφαλαίου με ένα σωρευτικό μέσο κόστος κτήσης €4,8.

ΣΤΕ:άρνηση για Κασσιώπη!



Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας την επένδυση στην Κασσιώπη στην Κέρκυρα αφού για λόγους εθνικής ασφάλειας που ανάγονται στην διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας μας, έκρινε παράνομο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.
Με το διάταγμα αποφασιζόταν η κατάργηση του ναυτικού οχυρού στην περιοχή της Κασσιώπης και επανακαθορίζονταν τα όρια του οχυρού σε νέα θέση. Η έκταση όμως έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), το οποίο με τη σειρά του το παραχώρησε για εκμετάλλευση στην εταιρεία NCH Capital. Το Δικαστήριο, παγώνοντας ουσιαστικά την επένδυση, κρίνει αντίθετα από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που είχε αποφανθεί υπέρ της μεταφοράς του σε νέα θέση, χωρίς (κατά τους δικαστές) να γνωρίζει που ακριβώς είναι η νέα θέση, καθότι θα την προσδιόριζε το ΤΑΙΠΕΔ.


Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 52/2013 γνωμοδότησή τους αναφέρεται στο σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης της Κασσιώπης (489 στρέμματα) που εντάσσεται στη δέσμευση της χώρας στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να «πραγματοποιήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2012 "μνημόνιο" μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) στο οποίο πέραν της μετάθεσης αποφασίζεται το ΤΑΙΠΕΔ να καλύψει το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων του νέου οχυρού και μετεγκατάστασης του υφιστάμενου οχυρού.


Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συναίνεσε αλλά οι δικαστές επισημαίνουν ότι δεν γνώριζε τις συντεταγμένες , αφού σύμφωνα με τη γνωμοδότησή τους στην απόφαση αναφέρεται ότι "το ΑΝΣ, αφού έλαβε υπόψη σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΓΕΝ και σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στα οποία προβλέπεται μόνο η έκταση της νέας θέσεως του ναυτικού οχυρού (7,2 στρέμματα) και το γεγονός ότι η ακριβής νέα θέση (συντεταγμένες) του νέου ναυτικού οχυρού αναμένεται να καθοριστεί από το ΤΑΙΠΕΔ, πριν από τη θεσμοθέτηση του ΠΔ".

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα: νομιμοποιούνται τα κτίρια προ 1975.



Σημαντικές αλλαγές θα φέρει το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, που αναμένεται να δοθεί εντός των ημερών από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων νόμιμα θα θεωρούνται όλα τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν προ του 1975 και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Επίσης, θα νομιμοποιούνται όλες οι μικροαυθαιρεσίες ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, του "Εθνους", η δυνατότητα νομιμοποίησης των μικρών αυτών πολεοδομικών παραβάσεων θα ισχύει εσαεί.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα προβλέπεται ακόμα να νομιμοποιηθούν ορισμένες μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες, όπως παραδείγματος χάριν κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος περιορισμένης επιφάνειας, πάλι εντός οικοδομικής άδειας. Οι μεγάλες παραβάσεις θα καλύπτονται από την ισχύουσα ρύθμιση της τακτοποίησης για 30 χρόνια.

Ωστόσο, εκτός νομιμοποίησης θα μείνουν αυθαίρετα σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, παραλίες, δημόσιους χώρους κτλ καθώς και όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 (ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων-νόμος 4014).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Εθνος", από το ΥΠΕΚΑ, δημιουργούνται 3 κατηγορίες πολεοδομικών παραβάσεων ως εξής:

-Μικρές αυθαιρεσίες που δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια, όπως αυτή προβλέπεται από τηv οικοδομική άδεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη θέση δωματίων, παραθύρων κ.λπ., καθώς επίσης και οι παρεκκλίσεις που επιτρέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, με εξαίρεση τις πισίνες. Η νομιμοποίηση θα γίνεται με την καταβολή εφάπαξ ποσού, ενδεχομένως γύρω στα 500 ευρω.

-Μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες. Εδώ εντάσσονται οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι (και άλλοι) χώροι. Η δυνατότητα νομιμοποίησης θα εξαρτάται από την έκταση της παράβασης. Αν αυτή είναι περιορισμένη και δεν υπερβαίνει τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή, παραδείγματος χάριν ένας κλεισμένος ημιϋπαίθριος χώρος 20 τετραγωνικών μέτρων, θα υπάρξει νομιμοποίηση, με την καταβολή παραβόλου και προστίμου. Σε περιπτώσεις μεγάλων παραβάσεων, καθώς και για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια (σε περιοχές όμως όπου επιτρέπεται η δόμηση) θα ισχύει η τακτοποίηση των 30 χρόνων.

-Αυθαίρετα που εξαιρούνται της ρύθμισης (σε δάση, αιγιαλό κ.α): Σε ότι αφορά τα κτίσματα προ του 1975, η αναγνώρισή τους ως νομίμων θεωρείται πως αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα των πολεοδομικών πραγμάτων στη χώρα μας. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαθεί οι οικοδομικές άδειες στις πολεοδομίες. Στην επαρχία οι άδειες εκδίδονταν από το αστυνομικό τμήμα ή την κοινότητα, κάτι που κάνει ακόμα δυσκολότερη την ανεύρεσή τους.

Τακτοποίηση χωρίς διορία για μικρές πολεοδομικές παραβάσεις

Οπως αναφέρει το "Εθνος" δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στην οριστική τακτοποίηση των μικροαυθαιρεσιών, οι οποίες θα νομιμοποιούνται εσαεί έναντι καταβολής εφάπαξ ποσού, σταθερού για όλες τις περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις νομιμοποίησης μεσαίων παραβάσεων, όπως αναφέρεται, προβλέπεται να υπάρξει ένας μηχανισμός υπολογισμού του προστίμου ανάλογος με αυτόν που ισχύει σήμερα στην τακτοποίηση.

Πως θα γλυτώσετε το "ποθεν έσχες".


Τα δανεικά από συγγενείς ή φίλους ή από την τράπεζα, οι γονικές παροχές, οι οικονομίες των περασμένων ετών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αποτελούν ορισμένα από τα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι για να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση και να αποφύγουν τον «σκόπελο» των τεκμηρίων. Οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλεστούν:

1 Αποταμιεύσεις παλαιοτέρων ετών. Η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών είναι η πιο προσφιλής μέθοδος των φορολογουμένων όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα τεκμήρια. Ειδικότερα: Για τον προσδιορισμό κάθε χρόνο, του κεφαλαίου που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος, θα πρέπει από τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις ή σε αυτοτελή φορολογία με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. τόκοι καταθέσεων ή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου) ή νόμιμα έχουν απαλλαγεί της φορολογίας (π.χ. υπεραξία από την εξαγορά μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων), καθώς και από τα χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα, χρηματικά ποσά που προέρχονται από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων, εισαγωγή συναλλάγματος μη υποχρεωτικά εκχωρητέου στην Τράπεζα της Ελλάδος, δάνεια, δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών καθώς και από οποιοδήποτε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμένα έχει εισπραχθεί π.χ. αποζημίωση αγροτικών ζημιών λόγω καταστροφής της καλλιέργειας θα αφαιρεθούν οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Οι ζημίες πρέπει να συμψηφίζονται με τα θετικά εισοδήματα και η αφαίρεση των δαπανών που προσδιορίζονται τεκμαρτά θα γίνεται έστω κι αν ο φορολογούμενος εξαιρείται από αυτά (π.χ. ανάπηρος για τη δαπάνη επιβατικού αυτοκινήτου, που απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας, αγορά επιβατικού αυτοκινήτου Ι.Χ., ειδικά διασκευασμένου από πρόσωπο με κινητική αναπηρία άνω του 67%). Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τεκμαρτές δαπάνες ή αυτές που υπάρχουν είναι μικρότερες των 3.000 ευρώ προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους, κατά τον προσδιορισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών θα αφαιρούνται ποσά που θα προσδιορίζονται με βάση την κοινωνική, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των φορολογουμένων και τις αποδεδειγμένες δαπάνες διαβίωσης. Τα ποσά αυτά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερα των 3.000 ευρώ και 5.000 ευρώ αντίστοιχα.

2 Διάθεση περιουσιακών στοιχείων. Χρησιμοποιήσετε τα χρήματα που εισπράξατε από πωλήσεις αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής κ.τ.λ. Προσοχή όμως: τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση μετοχών ή ακινήτων πρέπει να είναι μειωμένα με το κόστος αγοράς τους αν είχαν αγοραστεί, ή με τον φόρο δωρεάς αν είχαν αποκτηθεί από δωρεά κ.ο.κ.. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος απόκτησης των εσόδων αυτών είχε ληφθεί υπόψη ως τεκμήριο κατά τον προσδιορισμό του εισοδήματος του έτους που καταβλήθηκε και ο φορολογούμενος επικαλείται ανάλωση κεφαλαίου του έτους αυτού.

3 Δάνεια, γονικές παροχές. Σε κάθε περίπτωση το δάνειο θα πρέπει να έχει ληφθεί πριν γίνει η συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ η δήλωση για τον φόρο δωρεάς ή γονικής παροχής θα πρέπει να έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

4 Ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα όπως αποζημίωση για ατύχημα, το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού κ.λπ. 5 Κέρδη από τυχερά παιχνίδια (εξαιρούνται καζίνο). 6 Δωρεές από συγγενικά πρόσωπα.

Στις 250.000 τα ξενοίκιαστα.


Η ζήτηση για ενοικίαση σπιτιών έχει υποχωρήσει δραματικά, ενώ το απόθεμα αυξάνεται. Εκτιμάται ότι το 20% με 25% των διαμερισμάτων -δηλαδή περί τις 250.000 κατοικίες- που ενοικιάζονται είναι αυτή τη στιγμή άδειο. Με τους υποψήφιους ενοικιαστές να έχουν πλέον το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να κάνουν γενναίες εκπτώσεις είτε για να κρατήσουν τους υπάρχοντες μισθωτές είτε για να προσελκύσουν νέους. Πίεση δέχονται πλέον και τα μικρά διαμερίσματα εξαιτίας του περιορισμού στη ζήτηση των νέων καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της επιστροφής στην πατρική εστία λόγω κρίσης. Χιλιάδες νέοι που τα προηγούμενα χρόνια μίσθωναν το δικό τους διαμέρισμα, αναγκάζονται τώρα να επιστρέψουν στην πατρική εστία , αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ενοίκια, τα κοινόχρηστα και το υψηλό κόστος θέρμανσης. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων που αναζητούν συγκάτοικους για να μοιραστούν τα έξοδα, ενώ στην αύξηση των αποθεμάτων των άδειων σπιτιών έχει συμβάλει και η φυγή χιλιάδων μεταναστών για τις πατρίδες τους. Σε κάθε περίπτωση, οι περσινές προβλέψεις για ενοίκια που θα είναι στο 50% όσων ίσχυαν πριν από μερικά χρόνια επιβεβαιώνονται καθώς η κρίση έχει κτυπήσει ακόμη και στις ακριβές συνοικίες της Αθήνας . Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κολωνάκι, το Ψυχικό και τη Βουλιαγμένα όπου τρία χρόνια πριν τα σπίτια ενοικιάζονταν έως και 18-20 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, πλέον η τιμή κυμαίνεται στα 12 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Εξοχική κατοικία : Αλήθεια και ψέμμα.




Την εικόνα ενός μεγάλου παζαριού μεταξύ ξένων υποψηφίων αγοραστών ακινήτων και Ελλήνων πωλητών, τόσο στην Αττική όσο και σε παραθεριστικές περιοχές ανά την επικράτεια, προσπαθούν να διαμορφώσουν κυβέρνηση αλλά και θεσμικοί φορείς αλλά η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Σήμερα στην αγορά η προσφορά έχει εντιναχθεί και οι περίφημοι ξένοι περιορίζονται σε λίγες εκατοντάδες.
Μια εκτίμηση «ανεβάζει» το ύψος των προς πώληση ακινήτων σε πάνω από 70.000, αν και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός τους. Με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων λόγω της κρίσης να είναι τεράστια και τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις που έχουν επωμισθεί τα ακίνητα δυσβάσταχτες, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες επιλέγουν να ρευστοποιήσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας τους. Τόσο στα χαμηλα όσο και στα υψηλά εισοδήματα. «Ωστόσο, ο αριθμός των συμβολαίων που αφορούν σε πραγματικές πράξεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων, εδώ και ένα χρόνο, βαίνει μειούμενος». Αυτό επισημαίνουν μεγάλοι συμβουλευτικοί οίκοι του ελληνικού real estate, οι οποίοι αποδίδουν το γεγονός τόσο στη γενικότερη οικονομική αβεβαιότητα όσο και στα πλείστα όσα γραφειοκρατικά και φορολογικά εμπόδια. Πρόσθετο αντικίνητρο τελευταία είναι και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλες μεσογειακές χώρες και ειδικά στην Ισπανία και την Ιταλία και λιγότερο στην Τουρκία, καθώς η κρίση έχει οδηγήσει και εκεί τους υποψήφιους επενδυτές. Παράλληλα, στην Ελλάδα υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα: όταν πρόκειται για ξένους ενδιαφερομένους, οι ιδιοκτήτες ζητούν πολλά. Οι ξένοι από την πλευρά τους δίνουν λίγα, φτάνοντας το discount ακόμα και στο 50% και κάπως έτσι η κίνηση παραμένει «παγωμένη».
Οι μεσίτες, πάντως, που έχουν εμπλακεί σε αυτήν την ιστορία διαχωρίζουν τους ξένους ενδιαφερομένους σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά αυτούς που επιθυμούν να διαθέσουν από 50.000 έως 150.000 ευρώ . Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται κυρίως Ρώσοι, Γερμανοί, αλλά και Βρετανοί, με τους τελευταίους να εστιάζουν περισσότερο στα Επτάνησα και τους Γερμανούς στην Πελοπόννησο και κυρίως στη Λακωνία. Στο Πήλιο, όπου τα πωλητήρια ανέρχονται, σύμφωνα με τοπικές πηγές, σε πάνω από 5.000, εστιάζουν Γερμανοί και Ανατολικοευρωπαίοι. Σε αυτές τις περιοχές όμως γίνονται και πωλήσεις από ξένους που είχαν αποκτήσει παλαιότερα ακίνητα, κυρίως για λόγους που άπτονται της οικονομικής κρίσης και των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων. Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσουν αυτούς που επιθυμούν να διαθέσουν από 150.000 έως 350.000 ευρώ και τους οποίους η αγορά χαρακτηρίζει «τους πλέον απαιτητικούς» και αυτούς που «χάνουμε» από τρίτες χώρες. Η κατηγορία αυτή έχει αυστηρά κριτήρια και εστιάζει την προσοχή της τόσο στα παραπάνω μέρη όσο και σε παράκτιες περιοχές της Αττικής και τις Κυκλάδες. . Η τρίτη κατηγορία αφορά τα πολύ υψηλά εισοδήματα, όλους εκείνους, δηλαδή, που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν άνω των 350.000 για εξαιρετικά ακίνητα σε κορυφαίες τοποθεσίες της Ελλάδος. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία βαίνει μειούμενη εξαιτίας της αλλαγής των τάσεων και της εμφάνισης ευκαιριών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Τυπικά, στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται Ρώσοι και Αραβες, αλλά ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης έχει ήδη μετουσιωθεί σε πράξεις τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά προ της κρίσης.

Και οι αυθαίρετοι στάβλοι...θα νομιμοποιούνται με 300 ευρώ.



Με μια απλή αίτηση του ίδιου του κτηνοτρόφου που θα συνοδεύεται από ένα αντίγραφο της Ενιαίας Ενίσχυσης που έπαιρνε, το οποίο θα αποδεικνύει ότι πρόκειται για παλαιό κτίσμα, μία τεχνική έκθεση μηχανικού που θα πιστοποιεί ότι ο χώρος δεν ξεπερνά τα 35 τ.μ. και ένα παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 300 ευρώ, θα γίνεται η νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Αυτό θα γίνει καθώς όπως επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ κ. Αθ. Δαβάκη, υπάρχει πρόβλημα με τις αδειοδοδοτήσεις παλαιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, οι οποίες μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται και σε δημόσιες εκτάσεις.

Το σχέδιο νόμου σχετικά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αναμένεται, όπως αναφέρθηκε, να βγει σε διαβούλευση εντός της εβδομάδας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Τις πιο πολλές φορές μιλούμε για μικρές, πρόχειρες εγκαταστάσεις, δεν μιλούμε για μεγάλα κτίρια και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με πολύ αειφόρα, διαχειρίσιμα, ήπια υλικά που αν θα τα άφηνε κανείς θα είχαν αφομοιωθεί στο περιβάλλον" τόνισε ο υπουργός.

Προσωρινό μπλόκο στην αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιώπη.



Η εθνική ασφάλεια είναι πάνω από το δημόσιο συμφέρον, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Ο λόγος; Το δεύτερο (μετά το IBC) ακίνητο που κατάφερε να πουλήσει, δηλαδή η έκταση στην Κασσιώπη, έχει... πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα είναι το ναυτικό οχυρό που βρίσκεται στην έκταση των 489 στρεμμάτων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιχειρεί να αλλάξει τη θέση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου και να μετακινήσει τα ραντάρ και κεραίες του ΝΑΤΟ (του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος) που παρακολουθούσαν τα στενά μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας και βρίσκονται στην επίμαχη ήδη παραχωρηθείσα περιοχή.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι με τη μεταφορά του Ναυτικού Οχυρού σε άλλη θέση επιτυγχάνεται ισοδύναμο αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν υπηρετεί λόγους εθνικού και δημοσίου συμφέροντος η υλοποίηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεως και αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος, αλλά υπερτερεί οπωσδήποτε η εθνική ασφάλεια της χώρας, κατά τη στάθμιση των έννομων αγαθών, καθώς και η ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της χώρας.

Η επίμαχη έκταση 489 στρεμμάτων, αφού πέρασε πρώτα στο ΤΑΙΠΕΔ, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό παραχωρήθηκε για αξιοποίηση στην εταιρείας NCH Capital για 99 χρόνια, έναντι 23 εκατ.

Πτώση 15% στα ενοίκια των κατοικιών το α' τρίμηνο 2013.



Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η υποχώρηση των ενοικίων κατοικιών καθώς η μεγάλη προσφορά (υπολογίζεται ότι τα κενά διαμερίσματα είναι πάνω από 250.000) αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να κάνουν γενναίες εκπτώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου RE/MAX καταγράφεται πανελλαδική μείωση ενοικίων 14%-15% το πρώτο τρίμηνο 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.Πιο συγκεκριμένα: Στη Θεσσαλονίκη η πτώση των τιμών κινήθηκε από 16-22% κατά μέσο όρο. Στην Αττική η πτώση έφτασε 12-13%. Στην περιφέρεια η πτώση κυμάνθηκε στο 14-17%.

Οι τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση ανά τετραγωνικό μέτρο διαμορφώνονται ως εξής:

• Στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των €5 έως λίγο πάνω από €7, με κατώτατη τιμή ανά τ.μ. €3 σε Καμίνια, Νεάπολη και Εξάρχεια και ανώτατη τα €11 στην Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό.

• Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι μέσες τιμές κυμαίνονται από €3,5 έως €5, με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη και Πολίχνη) γύρω στα €2 και τις υψηλότερες στην Παλιά Παραλία που αγγίζουν τα €10.

• Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από €3 έως €4,5/τ.μ. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα €2 και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα €7/τ.μ.

Οι υποψήφιοι ενοικιαστές ζητούν κυρίως διαμερίσματα (εκτός από τα βόρεια προάστια που ζητούν μονοκατοικίες/μεζονέτες) 2-3 δωματίων και με ενοίκιο που να μην ξεπερνά τα €500 εκτός από τις ακριβές περιοχές που το πλαφόν μπαινει στα €1.000-€1.200.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

«Μαύρο» το μέλλον της κυπριακής κτηματαγοράς.




Θα πρέπει να γνωρίζουν οι αγοραστές ότι υπήρξε σημαντική διόρθωση των τιμών των ακινήτων κατά τα τελευταία 4 χρόνια. Η αγορά, βεβαίως έχει παγώσει και όσοι διαθέτουν μετρητά μπορούν να διαπραγματευτούν περαιτέρω μείωση στη τιμή.
Οι πωλητές είναι αντιμέτωποι με το δίλημμα εάν πρέπει να πουλήσουν τώρα η να περιμένουν. Είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του κάθε πωλητή. Ομως, θα πρέπει να εξετάσουν με νηφαλιότητα την κατάσταση και να λάβουν υπόψη τους τις συνθήκες όπως αυτές διαμορφώνονται. Το τοποθεσία - τοποθεσία - τοποθεσία ( location - location - location ) , έχει αντικατασταθεί με το χρόνος - χρόνος - χρόνος ( timing - timing - timing ). Θα αργήσουν να έρθουν καλύτερες ημέρες για την κυπριακή οικονομία.
Οι σύμβουλοι ακινήτων πρέπει να ενεργούν και να συμβουλεύουν την αγορά πλέον , όχι μόνο βασισμένοι στο τι έχουν σπουδάσει και στα όσα ιστορικά / εμπειρικά γνωρίζουν για την κυπριακή κτηματαγορά , αλλά να ξέρουν το τι αντίστοιχα εχει συμβεί η/ και συμβαίνει σε παρόμοιες καταστάσεις στο εξωτερικό και ειδικά στον ελλαδικό χώρο. Πρέπει να έχουν ευρύτερη αντίληψη για την πορεία της Οικονομίας και της Κτηματαγοράς , σε παρόμοιες συνθήκες, λαμβάνοντας εξίσου υπόψη τις ομοιότητες και τις διάφορες.
Ολοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται στην παροχή κτηματικών υπηρεσιών πρέπει να έχουν σφαιρική και εξειδικευμένη γνώση στο να προτείνουν εκείνα τα εργαλεία που ενδείκνυνται στο να αποτιμηθεί σωστά και να αξιοποιηθεί βέλτιστα η ακίνητη περιουσία, της Κύπρου, είτε αυτή είναι στα χέρια ιδιωτικών είτε δημοσίων οργανισμών.
Η κατάσταση πίεσης ( distressed market ) που βρίσκεται η κυπριακή αγορά και οικονομία στο σύνολο της, απαιτεί υβριδική αντιμετώπιση .
Βέβαια , η Κύπρος έχει ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, πολύ καλές υποδομές, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που διαθέτουν εξωστρέφεια, ένα άριστο πλαίσιο για επενδύσεις και διάθεση για σκληρή δουλειά. Παράλληλα , η γεωστρατηγική της θέση και τα κοιτάσματα της σε φυσικό αέριο, προσφέρουν σημαντικές προοπτικές. Στον αντίποδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε ένα κράτος υπό ημι-κατοχή και πως στην περιοχή μας υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα.
Πρέπει και μπορούμε να σταθούμε όρθιοι εφόσον υπάρχει ενότητα, θυσίες, προγραμματισμός και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας. Προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης , επιβάλλεται η σωστή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας της Κύπρου , με σύγχρονα και ανταγωνιστικά εργαλεία ( που ήδη έχουν εφαρμόσει άλλα ευρωπαϊκά κράτη). Τώρα χρειάζονται οι επενδύσεις.

Προχωρεί η συγχώνευση Eθνικής Eurobank.



Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η AMK του ομίλου της Εθνικής. Οι κεφαλαιακές ανάγκες του ομίλου ανέρχονται συνολικά στα €15,6 δισ. σύμφωνα με την ΕΤΕ, ενώ σε ότι αφορά την Κύπρο ο όμιλος έχει μικρή παρουσία με €4 δισ. καταθέσεις, ενώ τα δάνεια είναι καλυμμένα με €1 δισ. προβλέψεις και €1 δισ. εξασφαλίσεις.
Σε ότι αφορά τη συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το νομικό κομμάτι πριν το καλοκαίρι, ενώ η εθελουσία των 2000 εργαζομένων θα οδηγήσει σε εξοικονόμιση πόρων σχεδόν €150 εκατ. σε ετήσια βάση.
Ο δανεισμός της Εθνικής φτάνει τα €24,5 δισ. από την ΕΚΤ και €2,8 δισ. από τον ELA, ενώ της Eurobank τα αντίστοιχα ποσό ανέρχονται σε €20 δισ. και €8 δισ.

Ξεφορτώνουν κόκκινα δάνεια οι τράπεζες.



Τα €25 δισ. αναμένεται να ξεπεράσουν οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων ακινήτων στην Ευρώπη του 2013. Ήδη τους προηγούμενους 12 μήνες οι 33 πράξεις που έγιναν έφθασαν τα €21,7δισ., ενώ υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα €30 δισ. το 2014.
Οι πωλήσεις NPL ξεκίνησαν από την Ιρλανδία και επεκτάθηκαν σε Βρετανία και Ισπανία. Σήμερα εκτιμάται ότι στο παιχνίδι θα μπουν και οι τράπεζες της Ηπειρωτικής Ευρώπης από το Φθινόπωρο του 2013, διαδικασία που ήδη δρομολογεί η Erste Bank στη Ρουμανία.
Αίμα στον Τάμεση
Στο Λονδίνο οι Lloyds έβγαλαν πρόσφατα στην αγορά το «project Τάμεσις», ένα πακέτο 300 δανείων εμπορικών ακινήτων, και παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε η τιμή του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, η αγορά εκτιμά ότι είναι ιδίου μεγέθους με το project Wagner που άγγιξε τα €600 εκατ. Η τιμή διάθεσης με βάση τα περσινά δεδομένα που πούλησαν οι Lloyds σε παίκτες όπως η Deutcshe Bank ή το Apollo είχε «κούρεμα» από 60% μέχρι και 85%.
Τα κόκκινα δάνεια που δεν αγγίζουν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας θα βγουν στην αγορά, δήλωσε πρόσφατα στη MIPIM στέλεχος των Lloyds, σημειώνοντας πως στα εκποιούμενα χαρτοφυλάκια θα περιλαμβάνονται και ακίνητα που τα κάνουν ακόμη πιο ελκυστικά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «το project Royal του 2011 923 εκατ., αλλά οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας έφθασαν τα £4,8 δισ». «Αν και η τράπεζα έβγαλε από τα βιβλία της £2 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2012 εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2014 όλα τα κόκκινα δάνεια θα έχουν πωληθεί» κατέληξε.
Κρίσιμο ερώτημα παραμένει το πότε θα μπορέσουν και οι ελληνικές τράπεζες να «γράψουν» τη ζημιά τους ώστε η αγορά ακινήτων να διορθώσει πιο απότομα και να μπουν στο παιχνίδι νέα κεφάλαια.

Χαλκιδική: Οξυγόνο στις ενοικιάσεις αναζητούν οι ιδιοκτήτες εξοχικών.


Ιδιοκτήτες ακινήτων προσφέρουν τα εξοχικά τους προς ενοικίαση για να μειώσουν τη χασούρα από τη φορολογία και τη συντήρηση. Από πού εκδηλώνεται ενδιαφέρον και σε ποια μέση τιμή.


Πενία τέχνας κατεργάζεται και στην περίπτωση της αγοράς ακινήτων. Η ευρηματικότητα έρχεται αφενός να δώσει δουλειά στον κόσμο της μεσιτείας ακινήτων και αφετέρου να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών στη Χαλκιδική, που κοντεύουν να λυγίσουν κάτω από τα μεγάλα βάρη που συνεπάγεται η κατοχή και η συντήρηση ενός σπιτιού.
Όσο η αγορά δευτερεύουσας κατοικίας παραμένει παγωμένη, καθώς δεν εκδηλώνεται ζήτηση για να απορροφήσει έστω ένα μικρό τμήμα της μεγάλης προσφοράς, υπάρχει η δυνατότητα, μέσω μίας έξυπνης λύσης, τουλάχιστον με την ενοικίαση διαμερισμάτων αλλά και μονοκατοικιών, να ελαφρυνθούν κάπως τα βάρη που έχουν πέσει πάνω στους ώμους των ιδιοκτητών.
«Με τον τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες που έχουν γονατίσει από την υψηλή φορολόγηση και τα μεγάλα κόστη συντήρησης μίας θερινής κατοικίας και μάλιστα σε περίοδο μείωσης των εισοδημάτων, μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα από την ενοικίαση των σπιτιών αυτών. Ζήτηση υπάρχει από τις χώρες που πλέον έχουν ψηλά τη Χαλκιδική στις προτιμήσεις τους, για τις θερινές τους διακοπές», είπε στη Voria.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της Parthenon Real Estate, Kώστας Γεωργάκος.
Ενδιαφέρον για ενοικίαση υπάρχει τόσο για διαμερίσματα, όσο και για μεζονέτες και βίλες, αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση, επιπλωμένα και κοντά στη θάλασσα.
Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται από κατοίκους των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, για όλη τη high season, για δεκαήμερα, καθώς και για όλη τη σεζόν των διακοπών που αρχίζει από το Μάιο για τη Βόρεια Ελλάδα και φθάνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Με την ενοικίαση των κατοικιών αυτών, προς περίπου 80 ευρώ την ημέρα, όπως υπολογίζουμε, ένας ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί να εξασφαλίσει κάποιο υπολογίσιμο έσοδο που θα τον βοηθήσει να καλύψει τους φόρους και τα τέλη, τις πάγιες δαπάνες – λογαριασμούς, τα έξοδα συντήρησης αλλά και να του μείνει, ενδεχομένως, κάποιο περίσσευμα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργάκος.
Η σκέψη αυτή μπορεί να αποτελέσει μία κάποια λύση για τα μεσιτικά γραφεία, κυρίως για εκείνα που έχουν διασυνδέσεις με το εξωτερικό και μάλιστα για όσο δεν εκδηλώνεται ζήτηση για αγορά.
Πέραν αυτών, με την ενοικίαση θερινών κατοικιών, ενδέχεται κάποιοι από τους ξένους επισκέπτες που θα ζήσουν, σε συνθήκες οικιακής άνεσης, τη Χαλκιδική, να αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα, δηλαδή να προχωρήσουν στην απόκτηση δευτερεύουσας κατοικίας στη χώρα μας.



Υποχρεωτική η εγκατάσταση σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε όλα τα νέα ή ανακαινιζόμενα κτίρια.



Όλα τα νέα ή ανακαινιζόμενα κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακής υποδομής, η οποία θα μπορεί να "κουμπώσει" με τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων, όπως προβλέπεται σε σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το κόστος του προ-εξοπλισμού των υπό κατασκευή κτιρίων ή των ανακαινιζόμενων κτιρίων θα ξεπεραστεί, όπως αναφέρεται, από την αποφυγή μετασκευής στο μέλλον, στα εν λόγω κτίρια, με τις αντίστοιχες υποδομές. Κάθε πάροχος διαδικτύου πρέπει να έχει το δικαίωμα να τερματίζει το δίκτυό του σε ένα σημείο συγκέντρωσης που βρίσκονται μέσα ή έξω από το κτίριο και πρέπει να έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε υπάρχουσα εγκατάσταση υψηλής ταχύτητας, η οποία θα ειναι έτοιμο στα κτίρια με τις αντίστοιχες υλικές υποδομές, με λογικούς όρους.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το σχέδιο κανονισμού έρχεται να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες στη χρήση τηλεπικοινωνιακών υποδομών, στη συνεπένδυση και συνανάπτυξη δικτύων, στην έκδοση διοικητικών αδειών και στην εγκατάσταση ενδοκτιριακών δικτύων.

"Τα έργα πολιτικού μηχανικού, όπως η εκσκαφή ορυγμάτων σε δρόμους για τοποθέτηση οπτικών ινών, φτάνουν έως και στο 80% του κόστους εγκατάστασης δικτύων υψηλής ταχύτητας. Με τη σημερινή πρόταση οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν 40 έως 60 δισ. ευρώ" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

"Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τις υπάρχουσες φυσικές υποδομές που είναι κατάλληλες για ευρυζωνική εγκατάσταση, ενώ δεν υφίστανται ενδεδειγμένοι κοινοί κανόνες κατά την εγκατάσταση ευρυζωνικής πρόσβασης σε ενωσιακή κλίμακα" αναφέρεται.

Ως το 2020, στόχος της ΕΕ είναι να υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ταχύτητας 30 Mbps και τουλάχιστον το ήμισυ των ευρωπαϊκών νοικοκυριών να έχει ταχύτητα τουλάχιστον 100 Mbps. Η αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων κατά 10% μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 1,5%, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωσή τη Επιτροπής.

ΠΟΜΙΔΑ: Να ανασταλεί ο ΦΑΠ, εφόσον επελέγη να συνεχιστεί το ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ.



Την ανάγκη να συμπεριληφθεί στη φορολογητέα ύλη κάθε είδος περιουσίας γενικά και χωρίς εξαιρέσεις, ώστε να διευρυνθεί στο μέγιστο δυνατό η φορολογική βάση, καθώς η αστική ακίνητη ιδιοκτησία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα αδυνατεί μόνη της να σηκώσει το βάρος των 3,2 δις που έχει προυπολογίσει η κυβέρνηση από τον νέο ενιαίο φόρο επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με αφορμή τις διαβουλεύσεις για το νέο ΦΑΠ η Ομοσπονδία τονίζει ακόμη ότι ο στόχος για είσπραξη εσόδων 3,2 δις. από τα ακίνητα είναι απόλυτα ανέφικτος καθώς το "χαράτσι" εξήντλησε τη φοροδοτική ικανότητα των ιδιοκτητών οι οποίοι θα πρέπει επιπλέον να πληρώσουν τώρα και τους ΦΑΠ 2010-2012, χωρίς να έχουν εισοδήματα από την περιουσία τους.

Σε ότι αφορά το έτος 2013, εφόσον επελέγη να συνεχιστεί το "ΕΕΤΗΔΕ" μέσω της ΔΕΗ, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, θα πρέπει να ανασταλεί ο ΦΑΠ, γιατί μόνον έτσι υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν στο επερχόμενο "τσουνάμι" φόρων στα ακίνητα.

Πώς υπολογίζεται το τεκμήριο για τις κατοικίες.



Από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ενεργοποιείται το τεκμήριο διαβίωσης, όχι μόνο σε όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία αλλά και σε εκείνους που ζουν σε μισθωμένη κατοικία ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν.

Συγκεκριμένα, το τεκμήριο υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως ακολούθως:

α) Η αντικειμενική δαπάνη, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθω΅ένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από ογδόντα ένα (81) μέχρι και εκατόν είκοσι (120) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήνταπέντε (65) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα από εκατόν είκοσι ένα (121) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατό δέκα(110) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα διακόσια ένα (201) έως τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, ΅ε διακόσια (200) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με τετρακόσια(400) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό σαράντα (40) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό σαράντατοις εκατό (40%) και για περιοχές ΅ε τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά ποσοστό εβδομήντατοις εκατό (70%). Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται, προκειμένου για μονοκατοικίες, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

β) Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη, που εκτιμάται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών, καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών, ορίζεται στο ένα δεύτερο (1/2) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή ορίζεται στην περίπτωση α και αναλογεί στους μήνες χρησιμοποίησης αυτής.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Αντικειμενικές : Σήκωσαν τα χέρια.


Αδυναμία προσδιορισμού αντικειμενικών τιμών στην ακίνητη περιουσία διαπιστώνεται από την αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της συρρίκνωσης μέχρι και ανυπαρξίας της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώνεται ότι οι σημερινές εμπορικές τιμές είναι κατά πολύ χαμηλότερες και από τις αντικειμενικές που ισχύουν από το 2007. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για την «αναμόρφωση» του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών, κατά τρόπο που να μην προκύπτουν ελαφρύνσεις, κυρίως για μια σειρά από χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως για το «ενιαίο τέλος ακινήτων» που σκοπεύουν να βάλουν σε εφαρμογή από το β' εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου:

Σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης καθώς και σε άλλες πυκνοκατοικημένες ζώνες της χώρας διαπιστώνεται πτώση τιμών από 10% μέχρι και 50%.

Σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας της χώρας, κυρίως σε κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνεται συγκράτηση ή ακόμη και αύξηση των εμπορικών τιμών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα επανασχεδιάσει το σύστημα, με μπούσουλα τα φορολογικά έσοδα που περιμένει να εισπράξει. Στα χαράτσια που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές συγκαταλέγονται: Το ενιαίο τέλος ακινήτων, τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης, φόροι μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, κληρονομιών, φόροι υπέρ ΟΤΑ κ.ά.

"Κούρεμα" και στα κυπριακά ακίνητα.




Περαιτέρω πτώση προβλέπεται να καταγράψει η αγορά κατοικίας της Κύπρου, τόσο αναφορικά με τις αξίες όσο και με τις αγοραπωλησίες, ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας έχουν ευτυχή κατάληξη. Σε αντίθετη περίπτωση βέβαια, οι αναλυτές προβλέπουν κατακόρυφη πτώση των τιμών, κάτι άλλωστε που έχει παρατηρηθεί και σε αντίστοιχες χώρες που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με το φάσμα της πτώχευσης και στο παρελθόν.

Ηδη πάντως, πριν καν επέλθει το πρόσφατο αδιέξοδο, η αγορά κατοικίας της Κύπρου είχε εισέλθει σε πτωτική τροχιά, καθώς η αβεβαιότητα για την οικονομία και τις προοπτικές της κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες, ενώ η υψηλή ανεργία και η πτώση της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν επίσης αρνητικούς παράγοντες για κάθε κτηματαγορά. Σε πρόσφατη έκθεσή του, το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors) είχε κάνει λόγο για απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, ως άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω αρνητικών οικονομικών παραγόντων. Η αρνητική εικόνα αντανακλάται άλλωστε και στην πορεία των τιμών των ακινήτων τους τελευταίους μήνες, έχοντας όμως ξεκινήσει ήδη από την περίοδο 2009 - 2010, όταν περιορίστηκαν οι αγορές ακινήτων από ξένους αγοραστές, οι οποίοι παραδοσιακά αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της αγοράς στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία , οι κατοικίες έχουν χάσει το 30% της αξίας τους, ενώ στο 40% υπολογίζεται η πτώση των τιμών στην αγορά των οικοπέδων και των αποθηκών. Το μέγεθος της πτώσης εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες και με την αντίστοιχη υποχώρηση των τιμών στην Ελλάδα, καθώς με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση των τιμών των κατοικιών από την αρχή της κρίσης μέχρι το τέλος του 2012 αγγίζει πλέον το 30%. Αντιθέτως, μικρότερη είναι στην Κύπρο η μείωση των αξιών των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα), η οποία υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά το 10%, αν και το τελευταίο διάστημα καταγράφεται επιτάχυνση του ρυθμού της μείωσης. Αντίστοιχα, πτώση καταγράφει και η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς κατά τη διάρκεια του 2012 εκδόθηκαν συνολικά 7.172 οικοδομικές άδειες, αριθμός που συνιστά πτώση της τάξεως του 4,4% σε σχέση με το 2011. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την επιφάνεια, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας αγγίζει το 33,4%. Στην αγορά των ενοικίων, η πτώση είναι μεν ορατή, αλλά σε μικρότερο βαθμό, καθώς στα διαμερίσματα δεν ξεπερνά το 3,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στις μονοκατοικίες διαμορφώνεται σε 5,8%.

Οσον αφορά τον κλάδο της εξοχικής κατοικίας, ο οποίος παραδοσιακά αποτελεί μεγάλο μέρος της συνολικής κτηματαγοράς της Κύπρου, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στην αγορά της Πάφου, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των εξοχικών κατοικιών, η πτώση των τιμών αγγίζει το 18% από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, όταν είχαν βρεθεί στο απόγειό τους, μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Η "βόμβα" των επαγγελματικών.


Την συνέχιση της κατάρρευσης των επαγγελματικών ακινήτων, προεξοφλούν όλες οι αναλύσεις των εταιριών ακινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες
 Στην αγορά γραφείων και καταστημάτων, καταγράφεται η μεγαλύτερη κατάρρευση. Συγκεκριμένα, στα κτίρια γραφείων, ακόμη και οι πολυεθνικές που έχουν υπογράψει συμβόλαια πρόσφατα ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις μείωσης με τους ιδιοκτήτες. Ηδη έχουν γίνει σημαντικές εκπτώσεις στα μισθώματα που φτάνουν το 40%. Το ποσοστό των κενών γραφείων φτάνει το 20% και σε ορισμένες περιοχές το 25%-30%. Στις καλύτερες περιοχές της Αθήνας τα ενοίκια μειώθηκαν από 27 σε 20 ευρώ/τ.μ. Ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο, είναι του λιανικού εμπορίου. Για την Αθήνα, η πτώση όσον αφορά τις τιμές στα καταστήματα αντιστοιχεί σε ένα 42% στην Σόλωνος, 32% στην Σταδίου, 35% στο Μαρούσι. Στις δευτερεύουσες αγορές, το ποσοστό κενών θέσεων φτάνει το 42,5% και τα ενοίκια είναι ακόμη και 50% χαμηλότερα από ό, τι στο παρελθόν. Αναφορικά με τους χώρους logistics, στην Αθήνα, οι τιμές σε όσες συναλλαγές έγιναν πρόσφατα είναι κοντά στα 3,5 ευρώ ανά τ.μ.. Τα ποσοστά των διαθέσιμων χώρων έχουν αυξηθεί ειδικά για τις εγκαταστάσεις μεταξύ 1.000- 3.000 τ.μ., ενώ οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί κατά 11% από το προηγούμενο έτος. Μόνο τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά ακίνητα παρουσιάζουν μια κινητικότητα στην αγορά ως αποτέλεσμα και της έλευσης φέτος (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) 17 εκατ. τουριστών.

Τι ισχύει για τα ακίνητα που συνορεύουν με τουΤΑΙΠΕΔ.



Δεν θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων δίπλα σε ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια, καθώς χθες αποσύρθηκε η σχετική επίμαχη παράγραφος του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα αποσύρθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά από ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ, η τέταρτη παράγραφος του άρθρου 32, με την οποία δινόταν η δυνατότητα σε ανώνυμες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα συνορεύοντα με ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (για τα οποία ισχύουν ειδικά σχέδια δόμησης - ΕΣΧΑΔΑ), να επεκτείνουν και στα δικά τους ακίνητα τα συγκεκριμένα ΕΣΧΑΔΑ, σε περίπτωση που τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ τους παραχωρούνται προς αξιοποίηση.
Η αφαίρεση της συγκεκριμένης παραγράφου, ήρε τις ενστάσεις της ΔΗΜΑΡ για το συγκεκριμένο άρθρο - όχι όμως και τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε ζητήσει την ονομαστική ψηφοφορία εναντιωνόμενος στις «υπερεξουσίες με τις οποίες εφοδιαζόταν το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο για τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ υπερψηφίστηκε Με ψήφους 165 έναντι 93 κατά και 4 «παρών».

"ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΦΘΗΝΑ" - Επενδυτές από τη διεθνή των ακινήτων κάνουν απόβαση στην Ελλάδα.




Σαν... χρυσωρυχείο ακινήτων που πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας βλέπουν επενδυτές από όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου την Ελλάδα.

Eπενδυτικά κεφάλαια από πολλές χώρες του εξωτερικού προσεγγ ίζουν μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία και συμβούλους ακινήτων στην Ελλάδα και τους ζητούν ακίνητα μεγάλης αξίας. Κυρίως κτίρια που θα μπορούσαν να επενδύσουν και να κερδίσουν μελλοντικά, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τις αποδόσεις που προσφέρουν. Με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων, κυρίως των επαγγελματικών, έχουν καταρρεύσει, οι ξένοι «χρυσωρύχοι» ζητούν να αγοράσουν τα «σκοτωμένα» ακίνητα ποντάροντας σε μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς.

Οπως τονίζει ο Θεολόγος Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Voelkers North, «τον τελευταίο καιρό εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα. Εχουν έρθει στην εταιρεία μας επενδυτές από παντού. Από ΗΠΑ, Κατάρ, Κίνα, Αυστραλία, Βρετανία, Καναδά, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία και ζητούν πληροφορίες για μικρά και μεγάλα ακίνητα. Από παραθεριστικές κατοικίες και βίλες μέχρι μεγάλα κτίρια, τουριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία».

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Μπόσδας, πρόσφατα ήρθε στην Ελλάδα γκρουπ επενδυτών από τον Καναδά, Ελληνες ομογενείς αλλά και Καναδοί που ενδιαφέρονται για πολυτελή σπίτια στα νησιά. Επίσης, επιχειρηματίες από την Ασία, με επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα, αναζητούν κατοικίες για αγορά, ενώ υπάρχουν και οι μεγάλες εταιρείες real estate που μιλάνε για επενδύσεις και ρωτούν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Η μητρική Engel & Voelkers διαθέτει γραφεία σε 36 χώρες ανά την υφήλιο, μεταξύ άλλων στη Φλόριντα, τη Νότια Αφρική, τη Μαγιόρκα, στο Πουκέτ και έχει άμεση σχέση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς χειρίζεται διάφορα projects είτε υπό μορφή ξενοδοχείων είτε υπό μορφή resort σε πολλά μέρη του κόσμου. Σύμφωνα με τον κύριο Μπόσδα, σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του ελληνικού γραφείου της Engel & Voelkers, το οποίο έχει παρουσία στη χώρα μας από το 2010, προέκυψε πως οι ξένοι επενδυτές ζητούν ολοένα και περισσότερες πληροφορίες είτε για μια επένδυση είτε για μια αγορά επί της επένδυσης αυτής στην Ελλάδα.

Υπάρχουν επίσης προτάσεις για distress αγορές στον τομέα του τουρισμού και των logistics, ενώ τελευταία στρέφουν το ενδιαφέρον τους για τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, εν όψει και της ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή κοιτάζουν τα στεγαστικά δάνεια αλλά και τα ακίνητα που διαθέτουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σχεδιάζουν αγορές σε χαμηλές τιμές.

«Οσο ακούνε ότι κλαίει η Ελλάδα τόσο πιστεύουν ότι υπάρχουν ευκαιρίες», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μπόσδας. «Οι ερωτήσεις που κάνουν είναι αν υπάρχουν ακίνητα προς πώληση σε καλές τιμές, αν έχουν συντριβεί οι τιμές, αν υπάρχουν μεγάλα έργα υποδομής». Ωστόσο, και ο ίδιος επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράζουν οι ξένοι για την άνοδο του εθνικισμού στη χώρα μας, το κλίμα πολιτικής αστάθειας και τις κοινωνικές εντάσεις.

Διαθέτουν 30 εκατ. αλλά...
Τους τρομάζει η Χρυσή Αυγή

Στις επαφές τους με τους Ελληνες ειδικούς και στα emails με τα οποία εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους, οι επενδυτές εκφράζουν σειρά από φόβους με κυριότερο την? άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Οπως αποκαλύπτε, εταιρεία από το Χόνγκ Κονγκ έστειλε πρόσφατα ενημερωτικό σημείωμα σε μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία της Ελλάδας στην οποία αναφέρει ότι ενδιαφέρεται για κτίρια αξίας άνω των 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει αρκετή σταθερότητα στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή;

Τι γίνεται με το νέο εθνικιστικό κόμμα που έχει κερδίσει έδρες στην ελληνική Βουλή; Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν καλωσο­ρίζει τους ξένους επενδυτές;».

Ανάλογους προβληματισμούς εκφρά­ζουν και άλλες μεγάλες εταιρείες real estate του εξωτερικού οι οποίες φοβούνται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όχι τόσο λόγω της οικονομικής αστάθειας, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές έχουν πέσει τόσο χαμηλά ευνοόντας τις αγορές, αλλά κυρίως λόγω της ανησυχίας για την άνοδο του εθνικισμού αλλά και των συχνών επεισοδίων, βομβιστικών επιθέσεων, ακραίων συγκρούσεων κ.λπ.

Μεγάλα ξένα μέσα ενημέρω­σης προτρέπουν τους επενδυτές να σπεύσουν στην Ελλάδα να αγοράσουν ακίνητα σε χαμηλές τιμές.

Σε πρόσφατη έρευνά της η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στη φθηνή ελληνική κτηματαγο­ρά. Το ρεπορτάζ τονίζει την παρουσία του Καταρινού εμίρη που αγοράζει νησιά και αναφέρει ότι πλούσιοι Λιβανέζοι και Ισραηλινοί έχουν αγοράσει εξοχικά στη Μύκονο. «Πρόκειται για επενδυτές με μετρητά στο χέρι», αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Επίσης, γίνεται λόγος για Τούρκους που ενδιαφέρονται για ξενοδοχεία στην Αθήνα, για Κινέζους οι οποίοι αγοράζουν σπίτια πέριξ της πρωτεύουσας επωφε­λούμενοι από τη συμπίεση των τιμών και Ρώσους ολιγάρχες που έχουν αποκτήσει πολυτελή σπίτια στην παραλιακή.

Το περιοδικό Focus σε πρόσφατο ρεπορτάζ του αναφέρεται σε Γερμανούς συνταξιούχους που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά σπίτια. Δεν παραλείπει βέβαια να χαρακτηρίσει «ανήθικη πρόταση» τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όσους αγοράζουν σπίτια πάνω από 300.000 ευρώ, θεωρώντας την πρόσκληση για ξέπλυμα χρήματος.

«Η Ελλάδα είναι το τέλειο μέρος για τους αγοραστές, καθώς μπορεί να γίνει διαπραγμά­τευση των τιμών, ενώ «η ρευστότητα είναι βασιλιάς», σχολιάζουν οι New York Times. Επικαλείται μάλιστα τον κ. Θεολόγο Μπόσδα, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Voelkers North, ο οποίος αναφέρει ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κατά 35%-50%.

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«Κούρεμα» 10% - 20% στο χαράτσι των ακινήτων για το 2013.



Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα είναι κατά πάσα πιθανότατα σε θέση η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για το χαράτσι στα ακίνητα που θα ισχύσει και το 2013 προτού αντικατασταθεί το 2014 από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για μείωση των ποσών που θα πληρώσουν χιλιάδες Ελληνες. Διάφορα σενάρια πέφτουν στο τραπέζι, όπως η μείωση του χαρατσιού για τα παλαιά ακίνητα ή για τα σπίτια σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης.

Ένα σενάριο κάνει λόγο για οριζόντια μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10%-20% κλιμακωτά για ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 2.000 ευρώ/τ.μ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψει ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης σε μικρά και μεσαία ακίνητα, που θα προέλθει από το συνδυασμό της μείωσης, τόσο των συντελεστών παλαιότητας, όσο και των τιμών ζώνης των ακινήτων.

Προωθείται, επίσης, χαλάρωση των κριτηρίων, προκειμένου να απαλλαγούν από το ειδικό τέλος οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι και πολύτεκνοι.

Με βάση το σχέδιο, προβλέπεται, συν τοις άλλοις, παροχή εκπτώσεων, ανάλογα με τους συντελεστές παλαιότητας. Οι μειώσεις στο ειδικό τέλος θα κυμαίνονται από 0,60 ευρώ, μέχρι 1,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή, στην οποία βρίσκεται η κάθε κατοικία.

Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια μέσα στην κυβέρνηση και θα γίνει αποδεκτό το σχέδιο από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ - Στη «φάκα» χιλιάδες αυθαίρετα με πλαστά πιστοποιητικά.



Βαριές «καμπάνες» θα αντιμετωπίσουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που μπήκαν σε διαδικασία τακτοποίησης των παρανομιών τους, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία σχετικά με την ημερομηνία ανέγερσης.
Πάνω από 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μπαίνουν αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τους «ψεύτες» να απειλούνται και με ποινικές κυρώσεις. Στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι μέσα στον επόμενο μήνα, θα είναι σε θέση να ξέρουν πόσοι από αυτούς ειναι οι «απολύτως παράνομοι» και πόσοι έχουν το δικαίωμα τακτοποίησης ή νομιμοποίησης.
Ορθοφωτοχάρτες
Οι αρμόδιοι έχουν πλέον στα χέρια τους, τους σύγχρονους ορθοφωτοχάρτες για όλη τη χώρα, με τους οποίους μπορούν να εντοπίσουν με απόλυτη ακρίβεια ποια αυθαίρετα είχαν ανεγερθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία βάσει της οποίας δικαιούται κάποιος να μπει στη διαδικασία τακτοποίησης. Η ημερομηνία αυτή είναι η 28η Ιουλίου 2011, όταν και κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ισχύουσα διαδικασία τακτοποίησης πολεοδομικών παραβάσεων.


Οι 60.000 ιδιοκτήτες που εξετάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έκαναν δηλώσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους χωρίς να προσκομίσουν δημόσια έγγραφα που να πιστοποιούν την ημερομηνία ανέγερσης. Ολοι αυτοί έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους έδινε τροπολογία που είχε κατατεθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την οποία η ένταξη στη ρύθμιση μπορεί να γίνει και με τη προσκόμιση ιδιωτικών εγγράφων για την πιστοποίηση του χρόνου ανέγερσης.

Το ΣτΕ στη συνέχεια έκρινε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό και ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας καθώς παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα ψευδών δηλώσεων με τους ιδιοκτήτες να χτίζουν αυθαίρετα πολύ μετά την καταληκτική ημερομηνία και να τα εντάσσουν κανονικά στη διαδικασία τακτοποίησης, πληρώνοντας πολύ λιγότερο σε σχέση με τα προβλεπόμενα πρόστιμα αυθαιρέτων και εξασφαλίζοντας εξαίρεση από την κατεδάφιση.


Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η περίπτωση της Μυκόνου όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος εντόπισαν την ανέγερση πάνω από 40 πολυτελών αυθαιρέτων μετά την καταληκτική ημερομηνία με τους ιδιοκτήτες τους να τα εντάσσουν στην διαδικασία τακτοποίησης και να πληρώνουν ένα μικρό πρόστιμο λαμβάνοντας παράλληλα το δικαίωμα μεταβίβασης.

Επίσης χαρακτηριστική ήταν και η πλήρης αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να επιβάλλει τις ποινές που προβλέπονται, ενώ αδύνατη στάθηκε και η επιχείρηση κατεδάφισης τους αφού οι επιθεωρητές περιβάλλοντος δεν μπορούσαν να βρουν ούτε μια μπουλντόζα από το νησί ενώ δεν είχαν τους πόρους να στείλουν συνεργείο από την Αθήνα!

Δασικά
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους ή άλλες προστατευόμενες περιοχές όπου σύμφωνα με τον νόμο είναι αδύνατη η οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση, με ψευδείς δηλώσεις μπαίνουν σε καθεστώς τακτοποίησης εκμεταλλευόμενοι το ότι η υπαγωγή της δήλωσης γίνεται ηλεκτρονικά άρα και χωρίς έλεγχο.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί με το που μπαίνουν στη ρύθμιση τακτοποίησης και πληρώνουν το ευνοϊκό πρόστιμο, λαμβάνουν αυτόματα το δικαίωμα βάσει του νόμου να ζητήσουν από τις εφορίες την διαγραφή των επιβληθέντων προστίμων ανέγερσης και διατήρησης που είναι ανάλογα της αντικειμενικής αξίας και σε κάθε περίπτωση μετρώνται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

«Κόκκινη γραμμή»
Το υπουργείο Περιβάλλοντος τώρα έχει στα χέρια του τους ορθοφωτοχάρτες για το σύνολο της χώρας οι οποίοι μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα είναι διαθέσιμοι σε ηλεκτρονική μορφή και για τον οποιονδήποτε πολίτη. Με αυτούς τους χάρτες ουσιαστικά επιχειρείται να μπει μια «κοκκινη γραμμή» στην ανέγερση νέων αυθαιρέτων αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή και για κάθε περίπτωση αν εμπίπτει στον νόμο περί τακτοποίησης ή νομιμοποίησης ή αν έχει ανεγερθεί μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011.

Όσοι έχουν κάνει ψευδείς δηλώσεις, θα απενταχθούν άμεσα από την ρύθμιση και θα τους επιβληθούν τα βαρύτατα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων και θα μπαίνουν σε διαδικασία κατεδάφισης.

Μικρή η πτώση τιμών στα οικοδομικά υλικά.



Μείωση 0,5% σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο εφέτος, παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε: ηλεκτρική ενέργεια (12,3%), σωλήνες πλαστικούς- συνθετικούς- ινοτσιμέντου (5,7%), κεραμίδια (3,7%), σωλήνες χαλκού (2,9%), τούβλα (2,2%), ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (1,5%), εξηλασμένη πολυστερίνη-πολυστερόλη-πολυουρεθάνη (1,5%) και κλειδαριές (1,3%).
Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε: Πετρέλαιο κίνησης- Diesel (7,4%), παράθυρα (4,5%), αγωγούς χάλκινους (3,1%), γυψοσανίδες (2,9%), πόρτες εσωτερικές (2,8%), κιγκλιδώματα αλουμινίου (2,3%), νεροχύτες (2,1%), πόρτες ασφαλείας (2,1%), έτοιμο σκυρόδεμα (2%), ντουλάπες (1,9%), εντοιχισμένα ντουλάπια (1,9%), κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (1,7%), παρκέτα (1,6%), ξυλεία οικοδομών (1,4%) και κιγκλιδώματα σιδερένια (1,2%).
Ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών σημείωσεμείωση 0,6% τον Φεβρουάριο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2012, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2012 προς το 2011. Ο γενικός δείκτης, τον Φεβρουάριο 2013 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2013, παρουσίασε μείωση 0,2% έναντι αύξησης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2012.

Φθηνότερα έως 50% τα ενοίκια για 250.000 άδεια διαμερίσματα.



Τρία χρόνια πριν, στις αρχές του 2010, όποιος ήθελε να ενοικιάσει ένα διαμέρισμα γνώριζε ότι δεν θα έβρισκε τιμή κάτω από 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μηνιαίως, ακόμη και σε υποβαθμισμένες περιοχές. Δηλαδή για κατοικία 50 τ.μ. το πλαφόν ήταν στα 200 ευρώ/μήνα.
Επτά χρόνια νωρίτερα, το 2006, όταν η κρίση στην κτηματαγορά δεν είχε ακόμη ξεκινήσει, οι μισθώσεις κατοικιών ήταν η? χαρά του ιδιοκτήτη. Η ζήτηση ήταν μεγάλη, τα ενοίκια βρίσκονταν στα ύψη, τα «φέσια» ήταν ελάχιστα. Η καταστροφή, ωστόσο, δεν άργησε να έρθει και σταδιακά σήμερα τα ενοίκια των διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, καταγράφουν πτώση που πολλές φορές ξεπερνά το 50%.


Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 20% με 25% των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται είναι αυτή τη στιγμή άδειο, δηλαδή περί τις 250.000 κατοικίες ερημώνουν και προκαλούν οικονομικό κραχ στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι πληρώνουν φόρους χωρίς να έχουν εισοδήματα.
Στο πατρικό
Η ζήτηση για ενοικίαση σπιτιών έχει υποχωρήσει δραματικά, ενώ το απόθεμα αυξάνεται καθώς παρατηρείται το φαινόμενο της επιστροφής στην πατρική εστία λόγω κρίσης. Χιλιάδες νέοι που τα προηγούμενα χρόνια έγιναν? ανεξάρτητοι, μισθώνοντας το δικό τους διαμέρισμα, αναγκάζονται τώρα να επιστρέψουν στο παιδικό δωμάτιο, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ενοίκια, τα κοινόχρηστα και το υψηλό κόστος θέρμανσης.
Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων που αναζητούν συγκάτοικους για να μοιραστούν τα έξοδα, ενώ στην αύξηση των αποθεμάτων των άδειων σπιτιών έχει συμβάλει και η φυγή χιλιάδων μεταναστών για τις πατρίδες τους. Είναι οι λεγόμενοι «νοικοκυραίοι» μετανάστες που τα προηγούμενα χρόνια ενοικίαζαν διαμερίσματα, ήταν καλοπληρωτές αλλά η κρίση τούς ανάγκασε να επιστρέψουν στη χώρα τους εγκαταλείποντας τα σπίτια τους.
Με τους υποψήφιους ενοικιαστές να έχουν πλέον το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, οι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να κάνουν γενναίες εκπτώσεις είτε για να κρατήσουν τους υπάρχοντες μισθωτές είτε για να προσελκύσουν νέους.
Οταν, μάλιστα, οι υποψήφιοι ενοικιαστές κρίνονται φερέγγυοι (κυρίως οικογένειες με παιδιά, σταθερό εισόδημα και εργασία) τότε οι εκπτώσεις είναι μεγαλύτερες. Ο «φόβος φυλάει τα έρμα» για τους ιδιοκτήτες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από το φαινόμενο των «φεσατζήδων» που αφήνουν απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς.
Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό υπάρχουν και οι «επαγγελματίες» κακοπληρωτές που στοχεύουν κυρίως σε επιπλωμένα σπίτια, μένουν μερικούς μήνες και στη συνέχεια τα εγκαταλείπουν χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί ιδιοκτήτες που ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, ακόμη και? εκκαθαριστικό σημείωμα προκειμένου να δουν αν ο ενοικιαστής είναι σε θέση να πληρώσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι περσινές προβλέψεις για ενοίκια που θα είναι στο 50% όσων ίσχυαν πριν από μερικά χρόνια επιβεβαιώνονται καθώς ακόμη και στις ακριβές συνοικίες της Αθήνας η μίσθωση διαμερισμάτων είναι πλέον? φθηνή υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κολωνάκι, το Ψυχικό και τη Βουλιαγμένα όπου τρία χρόνια πριν τα σπίτια ενοικιάζονταν έως και 18-20 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, πλέον η τιμή κυμαίνεται στα 12 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως.

Βουτιά
Δηλαδή για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. το κόστος ενοικίασης δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ/μήνα όταν παλιότερα ήταν κοντά στα 2.000 ευρώ/μήνα.

Μάλιστα, όσο πιο μεγάλο είναι το ακίνητο (επομένως έχει μεγαλύτερο κόστος συντήρησης) τόσο χαμηλώνει και το ενοίκιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματομεσιτικού γραφείου REMAX New Deal, οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική για μίσθωση διαμερίσματος είναι το Παλαιό Ψυχικό και η Φιλοθέη με 7-12 ευρώ/τ.μ., η Εκάλη με 8-11 ευρώ/τ.μ., η Κηφισιά, το Κεφαλάρι και η Βουλιαγμένη με 6-10 ευρώ/τ.μ.

Οπως αναμένεται, τα πιο φθηνά προς ενοικίαση σπίτια βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας με 3 έως 5 ευρώ/τ.μ. και συγκεκριμένα στη Νεάπολη Εξαρχείων, στο Κουκάκι, τους Αμπελόκηπους, τα Εξάρχεια. Φθηνά διαμερίσματα μπορεί να βρει κανείς στη Νέα Σμύρνη (3,5 έως 6 ευρώ/τ.μ.), τα Καμίνια (3-5 ευρώ/τ.μ.), το Πασαλιμάνι, τον Πειραιά, το Χατζηκυριάκειο με 4 έως 6 ευρώ/τ.μ.

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα μισθώματα έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 20%-30%.

Στη μισή τιμή είναι, πάντως, τα ενοίκια για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα ακριβά σπίτια που θεωρούνται σήμερα ασύμφορα κι έχουν μείνει στα αζήτητα. Μονοκατοικίες και μεζονέτες στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής δίνονται προς ενοικίαση σε τιμή ευκαιρίας, από 10% έως 40% χαμηλότερα, ενώ ακόμη και στα μισθωμένα οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε «εκπτώσεις» προκειμένου να κρατήσουν τους καλούς νοικάρηδες.

Σε ποσοστό 5% έως 20% έχουν υποχωρήσει τα ενοίκια σε πολλές περιοχές μεσαίου και χαμηλού επιπέδου καθώς και εκεί υπάρχουν πολλά άδεια διαμερίσματα.

Στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές πέριξ της Ομόνοιας, υπάρχουν εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα διαμερίσματα, αφενός από Ελληνες που φεύγουν για άλλες γειτονιές και αφετέρου από τους αλλοδαπούς που εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Τα δύο μεγάλα προβλήματα της αγοράς

Δύο μεγάλα προβλήματα καλείται να λύσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων και τα ενοίκια. Το πρώτο είναι η έκρηξη του «μαύρου» χρήματος στον χώρο, δηλαδή η μίσθωση ακινήτων σε τιμές υψηλότερες από τις αναγραφόμενες στο συμβόλαιο βάσει του οποίου γίνεται και η φορολόγηση.

Δηλαδή ιδιοκτήτες και ενοικιαστές συμφωνούν σε ένα μίσθωμα το οποίο αναγράφεται στο συμβόλαιο που κατατίθεται στην εφορία. Όμως, το πραγματικό ποσό είναι μεγαλύτερο και δίνεται «κάτω από το τραπέζι» με έκπτωση, πάντως, του τελικού μισθώματος από τον ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει το ρίσκο ο ενοικιαστής να σταματήσει να πληρώνει τα «μαύρα» και να καταβάλλει μόνο το μίσθωμα του συμβολαίου.

Φορολόγηση
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 10% έως 12.000 ευρώ και 33% στο υπερβάλλον ποσό. Το ακαθάριστο ποσό από ακίνητα υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5%. Ο συντελεστής του προηγούμενου εδαφίου αυξάνεται σε 3%, εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.

Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι πώς θα φορολογηθούν τα χιλιάδες άδεια διαμερίσματα. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών λένε ότι θα παραδώσουν τα κλειδιά στο υπουργείο Οικονομικών αφού θα πρέπει να πληρώνουν υπέρογκους φόρους (ΕΕΤΗΔΕ ή Ενιαίο Φόρο) για κτίρια από τα οποία δεν εισπράττουν ούτε ένα ευρώ. Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για μείωση κατά 50% της φορολογητέας αξίας ενός ακινήτου που την προηγούμενη χρονιά ήταν κλειστό, δεν απέφερε δηλαδή ούτε ένα ευρώ στον ιδιοκτήτη του.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Συμφωνία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.


Το «πράσινο φως» για την απόκτηση των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών από ελληνικό πιστωτικό όμιλο, έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής Κύπρος και Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι "ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου". Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, "με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα".
"Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ταυτόχρονα, τη ρύθμιση του ζητήματος των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ανακοίνωσε και η κυπριακή Προεδρία.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε, "σε σημερινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά επιβεβαιώθηκε η ρύθμιση του ζητήματος της αποξένωσης των ελλαδικών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών, με τους ευνοϊκότερους υπό τις συνθήκες όρους, με σημαντικό όφελος για την κυπριακή πλευρά".
Όπως επισημαίνεται, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα".
"Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Ελληνικής Κυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του", καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Προς επίλυση το θέμα των μικρών οικισμών όπου δεν εκδίδονται άδειες δόμησης εδώ και τρία χρόνια.



Λύση στο πρόβλημα όλων των μικρών οικισμών όπου δεν εκδίδονται άδειες δόμησης εδώ και τρία χρόνια, καθώς απαγορεύτηκε η έκδοσή τους με μόνη προϋπόθεση την παραχώρηση λωρίδας για τη διάνοιξη των απαιτούμενων δρόμων, προσπαθεί να δώσει το ΥΠΕΚΑ, με σχετική διάταξη στο σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο με το εν λόγω άρθρο απαντώνται ασάφειες και δυσχέρειες εφαρμογής στις διατάξεις που αφορούν τη δόμηση και ειδικότερα την έκδοση αδειών δόμησης σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός των ορίων οικισμών και είτε έχουν πρόσωπο σε προϋφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους είτε έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε κοινόχρηστους χώρους που δημιουργήθηκαν μετά το 1985.
Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στην έγκριση της πρότασης κύρωσης του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, που υπερβαίνουν τους 3 μήνες, αναφέρεται ότι θα πρέπει να μπορεί να επιτρέπεται η δόμηση, υπό εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν τόσο τη νομιμότητα της διοικητικής πράξης της άδειας δόμησης όσο και τη συμβατότητά της με τη διοικητική πράξη της κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων του οικισμού.
Δείτε τι ακριβώς λέει το άρθρο 9 στο σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο:
" Αρθρο 9
Αδειες δόμησης με παραχώρηση λωρίδας σε κοινή χρήση
Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 35 του ν.3937/2011 (Α΄60), προστίθενται παράγραφοι 4 και 5 και η παράγραφος 4 αναριθμείται σε 6, ως εξής:
"4. Μέχρι την κατά τις διατάξεις του παρόντος κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, επιτρέπεται η δόμηση σε οικόπεδα που εμπίπτουν εντός εγκεκριμένων ορίων, κατά τις διατάξεις του από 24.4-3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181Δ) όπως ισχύει, με την εφαρμογή των προϋποθέσεων και διαδικασιών της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ιδίου Π.Δ/τος.

Για τη δόμηση σε οικόπεδα που έχουν πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο σε εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, κατ΄εφαρμογή των διατάξεων 2 και 3 του άρθρου 6 του από 24.4/3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181/Δ΄), όπως ίσχυαν μέχρι την κατά τα παραπάνω κατάργησή τους , απαιτείται η προηγούμενη κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων , σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

Κατ΄εξαίρεση η δόμηση στα οικόπεδα αυτά μπορεί να επιτρέπεται πριν την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) η εδαφική λωρίδα που έχει παραχωρηθεί, έχει τεθεί σε κοινή χρήση και έχει γίνει η σχετική μεταγραφή της στον οικείο δήμο.
β) ο κοινόχρηστος χώρος της παραχωρημένης εδαφικής λωρίδας, συνδέεται λειτουργικά με κοινόχρηστο χώρο του οικισμού που δε δημιουργήθηκε, κατ΄ εφαρμογή των παραπάνω καταργηθεισών διατάξεων είτε άμεσα, είτε μέσω άλλων παραχωρημένων εδαφικών λωρίδων, για τις οποίες ισχύουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης και
γ) έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών από την υποβολή στην αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, του φακέλου στοιχείων κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, με πρόταση για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων του οικισμού ή τμήματος αυτού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ιδιοκτησία για την οποία αιτείται η άδεια δόμησης.

Στην περίπτωση αυτή, πέραν των λοιπών απαιτούμενων στοιχείων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης, υποβάλλεται και αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος ή του ορθοφωτοχάρτη της πρότασης για την κύρωση του δικτύου κοινοχρήστων χώρων, με ειδική ένδειξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση για την έκδοση έγκρισης ή άδειας δόμησης.

Θεωρημένο αντίγραφο της έγκρισης δόμησης που εκδίδεται, αποστέλλεται άμεσα από την Υπηρεσία Δόμησης που την εξέδωσε στην αρμόδια Δ/νση της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά κατά την έκδοση της διοικητικής πράξης κύρωσης του δικτύου των κοινοχρήστων χώρων για το σύνολο ή για τμήμα του οικισμού

5. Διοικητικές πράξεις με τις οποίες καθορίστηκε, πλάτος κοινοχρήστου χώρου μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μέτρων, για την εφαρμογή των παρ. 1 και 2 του από 24.4/3.5.1985 Π.Δ/τος (ΦΕΚ 181/Δ΄), εξακολουθούν να ισχύουν.
Επιτρέπεται για λόγους περιβαλλοντικούς, κυκλοφοριακούς ή πολεοδομικούς να ορίζεται πλάτος κοινοχρήστου χώρου μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μέτρων, με τη διοικητική πράξη έγκρισης της οριοθέτησης οικισμού, κατά τις διατάξεις του παραπάνω Π.Δ/τος ή με τροποποίηση αυτής."

Πώς τα... χωράφια επιβάλλουν και φέτος το χαράτσι.


Στο περιθώριο των δραματικών εξελίξεων με την Κύπρο, τουλάχιστον σε υπηρεσιακό επίπεδο γίνονται συζητήσεις και ζυμώσεις αναφορικά με τα θέματα που "καίνε" το υπουργείο Οικονομικών για την άφιξη της τρόικας. Οι επικεφαλής της καταφθάνουν στην Αθήνα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις αρχές Απριλίου και ένα από τα βασικά θέματα που θα οριστικοποιήσουν με την κυβέρνηση είναι η επιβολή του χαρατσιού και για το 2013.
Η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για φέτος αποτελεί την προτιμώμενη –αν όχι τη μοναδική εξεταζόμενη– επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ ο Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται πεπεισμένος ότι δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί από φέτος ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι εξαιτίας της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για την καταγραφή και φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΥΠΟΙΚ έχει ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων της συμπολίτευσης ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Συγκεκριμένα, επικαλούμενος ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες, έχει εξηγήσει ότι θα πρέπει να δαπανηθεί σημαντικός χρόνος προκειμένου όλοι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν με λεπτομέρεια τα αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους ενώ απαιτούνται και χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου να οριστούν αντικειμενικές τιμές σε κάθε γωνιά της χώρας όπου υπάρχουν εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις. Για τους παραπάνω λόγους και με δεδομένο ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα γίνει μέσω της επιβολής φόρου ακινήτων και στα αγροτεμάχια θεωρεί ότι είναι ανέφικτο να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και να αποσταλούν τα περισσότερα εκκαθαριστικά του νέου φόρου φέτος.
Ωστόσο, από τη διακομματική επιτροπή και ειδικότερα από τη Δημοκρατική Αριστερά δεν συμμερίζονται τις θέσεις του ΥΠΟΙΚ και έχουν προχωρήσει σε μια σειρά προτάσεων προκειμένου να μην επιβληθεί και φέτος το χαράτσι, πράγμα το οποίο έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν στη Βουλή. Η κυριότερη από αυτές τις προτάσεις είναι να αποσταλούν φέτος διπλά εκκαθαριστικά για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων. Το πρώτο εκκαθαριστικό θα πρέπει να περιλαμβάνει το φόρο ακινήτων για τα κτίσματα και τις εντός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις οι οποίες είναι ήδη καταγεγραμμένες στο περιουσιολόγιο. Αυτό θα μπορούσε να ταχυδρομηθεί έως και τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια να αποσταλεί το εκκαθαριστικό που θα περιλαμβάνει το φόρο στα αγροτεμάχια.
Αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μπορεί να γίνει διότι όσοι έχουν αγροτεμάχια θα κληθούν να πληρώσουν ελάχιστο πρόσθετο φόρο, ενώ το μεγάλο μέρος του λογαριασμού του νέου φόρου θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με κτίσματα και εντός σχεδίου γη. Να σημειωθεί ότι η διατήρηση του χαρατσιού και για φέτος δεν είναι καλή είδηση για όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία. Και αυτό διότι με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων θα έχουν σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με όσα καταβάλουν σήμερα για το έκτακτο τέλος ακινήτων.