Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

«Παράθυρο» για να πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2013.



Ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνει για ακόμη ένα χρόνο το χαράτσι στα ακίνητα που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες μέσω της ΔΕΗ.
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη με την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση άφησε «παράθυρο» για διατήρηση και το 2013 του ΕΕΤΗΔΕ και αναβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ήγειρε αμφιβολίες ως προς το πώς θα εισπραχθούν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα ύψους €3,2 δισ. εάν θεσπιστεί ένας φόρος ο οποίος θα στέλνεται στους ιδιοκτήτες με ξεχωριστό σημείωμα.
Θεωρούν δηλαδή ότι έτσι κι αλλιώς ο φόρος στα ακίνητα δεν πρέπει να αποσυνδεθεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ, ένα μέτρο που είχε αποτέλεσμα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών πληρώνει μαζί με το ρεύμα και το χαράτσι.
Δεν αποκλείεται πάντως να θεσπιστεί τελικά ο Ενιαίος Φόρος αλλά να βρεθεί τρόπος να ενσωματωθεί μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Αν, ωστόσο, ισχύσει για ακόμη ένα χρόνο το χαράτσι η επιβάρυνση θα είναι σημαντική αφού ο Ενιαίος Φόρος προέβλεπε (σύμφωνα με τα σενάρια) αφορολόγητο €50.000 και κλιμακωτούς συντελεστές. Στο σενάριο της διατήρησης για ένα ακομη χρόνο του «χαρατσιού» αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν 4 και 5 φορές μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με βάση το σενάριο που έλεγε ότι θα υπάρχει αφορολόγητο.