Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Οι ΑΠΕ πρώτης τάξεως "μαγνήτης" για τα ξένα κεφάλαια.



Στους πέντε κορυφαίους τομείς που προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό συμπεριέλαβε ο υπουργός Οικονομικων Γιάννης Στουρνάρας, την ενέργεια, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου "Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις".
Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας ύστερα από έρευνα του Χ.Α. τους τελευταίους 18 μήνες, τομείς όπως αυτός των φωτοβολταϊκών, της αιολικής ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων κρίνονται από τους πλέον ελκυστικούς για ξένες επενδύσεις. Εκτός από την ενέργεια, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχει ενδιαφέρον και για τομείς όπως τα ακίνητα, οι υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ), ο τουρισμός και οι εξαγωγικές και μεταποιητικές εταιρίες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια κεφαλαιαγορά ανταγωνιστική και ευέλικτη, ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστική σε επενδυτικά κεφάλαια. Παρόλα αυτά όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση, η επένδυσή τους να καλύπτεται από τους κανόνες διαφάνειας και ρευστότητας, που εξασφαλίζεται μέσω μιας οργανωμένης αγοράς, όπως αυτή του ΧΑ.
Η τελική φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών , κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τον Απρίλιο. Ο ίδιος δείχνει κατανόηση της στενότητας στην αγορά και παραδέχεται ότι δεν έχει επανέλθει η απαραίτητη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις, αλλά πιστεύει ότι ακολουθεί το σωστό δρόμο και με την ολοκλήρωση του τελικού σταδίου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων θα υπάρξει εύρυθμη λειτουργία της επιχειρηματικής δραστηριότητας.