Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

"Ενεργειακά άσχημη" η εικόνα των περισσότερων δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα.



Στην πλειοψηφία τους τα δημόσια κτίσματα στην Ελλάδα πάσχουν από το σύνδρομο των "άρρωστων" κτιρίων καθώς το 68% αυτών έχει κτιστεί πριν από το 1979, οπότε συντάχθηκε στη χώρα μας ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα σε χώρους εργασίας, σχολεία και γραφεία, καθώς η έλλειψη αερισμού δημιουργεί συνθήκες που ξεπερνούν τα όρια υγιούς χρήσης τους.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η μηχανολόγος μηχανικός Ευφροσύνη Γιαμά, μιλώντας σε συνάντηση ενημέρωσης για το Σύμφωνο των Δημάρχων. Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει στόχο την κινητοποίηση των Δήμων για την υιοθέτηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020.

Οπως ανέφερε η κ. Γιαμά, η εικόνα των δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα είναι ενεργειακά άσχημη, καθώς τα περισσότερα κτίστηκαν προτού συνταχθεί ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης, ενώ μετά την πρώτη νομοθεσία, που υιοθετήθηκε το 2010, σταμάτησε η ανοικοδόμηση λόγω οικονομικής κρίσης. "Σήμερα, τα δημόσια κτίρια καταναλώνουν 180 κιλοβατώρες το τετραγωνικό μέτρο κάθε χρόνο, με αυξομειώσεις ανάλογα με το μέγεθος και την παλαιότητα, τη στιγμή που με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις μπορούμε να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον το 30% της ενέργειας που δαπανάται" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η λύση; Να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα κτίρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θερμικά προβλήματα που αντιμεπίζουν όπως θερμικές απώλειες το χειμώνα, αδυναμία ψύξης το καλοκαίρι, κτλ..

Στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων οι ειδική προτείνουν τις ακόλουθες ενέργειες στα υφιστάμενα δημόσια κτίρια όπως: μονωτικές ενέργειες στο εξωτερικό κέλυφος των κτιρίων, τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, φωτισμού και αερισμού, ηλιοπροστασία, αλλαγή κουφωμάτων, τοποθέτηση αυτοματισμών και "έξυπνων" μετρητών ενέργειας, φύτευση των στεγών και χρήση ανεμογεννητριών στις οροφές.