Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Στο τραπέζι κούρεμα στεγαστικών.



Πιο κοντά σε κούρεμα στεγαστικών δανείων φαίνεται να βρίσκονται τραπεζίτες και κυβέρνηση καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες οι αποτιμήσεις των περιουσιακών αυτών στοιχείων μετά τις μειώσεις των αντικειμενικών τιμών δεν θα απειλήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων.
Μια τέτοια ρύθμιση αναμένεται να αποφασισθεί με ορίζοντα το Φθινόπωρο όταν θα έχει εν πολλοίς ξεκαθαρίσει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και η επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Το σκεπτικό που εξετάζουν οι τράπεζες με το επιτελείο της πλατείας Συντάγματος στηρίζεται στην εκτίμηση ότι ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων είναι άγνωστο πόσο μπορεί να επιταχυνθεί στο επόμενο εξάμηνο, οπότε και θα αρθεί το πέπλο προστασίας από τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία.

Σήμερα με τη φοροκαταιγίδα που υφίσταται το ακίνητο, δύο στα δέκα δάνεια δεν εξυπηρετούνται ενώ τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με το 2007, σε τιμές των μέσων της δεκαετίας του 1990, όταν το ΑΕΠ του 1995 ήταν μόλις το μισό του 2012...

Η άποψη που υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην αγορά ακινήτων και εμπόδιο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς «από την μία δεν διορθώνουν οι τιμές με την απαιτούμενη ταχύτητα, ενδεχόμενη μείωση του φόρου μεταβίβασης δεν θα έχει την αναμενόμενη επίδραση στην αγορά (αύξηση πράξεων) και τέλος η ήπια αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών δημιουργεί υποχρεώσεις και εγκλωβισμούς που θα περάσουν και στην επόμενη γενιά».

«Αντίθετα, την ώρα που οι τιμές θα διορθώσουν απότομα, με τη διάθεση στην αγορά του «σκιώδους αποθέματος», οι ίδιοι οι δανειολήπτες θα μπορέσουν με τη δόση που πληρώνουν σήμερα να αγοράσουν το σπίτι τους σε πολύ καλύτερη τιμή» σχολίαζαν χαρακτηριστικά κύκλοι του τραπεζικού χώρου, χωρίς όμως να εξηγούν ποιος θα δανείσει την επόμενη ημέρα, τα συγκεκριμένα άτομα.

Μέχρι τότε οι εκπρόσωποι των τραπεζών όσο -και κυρίως- της τρόικας φάνηκαν να αποδέχονται κατ' αρχήν την αναγκαιότητα κάποιας ενδιάμεσης ρύθμισης ώστε να διατηρηθούν «ζωντανά» τα ενυπόθηκα δάνεια που σήμερα είναι ενήμερα.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, η ρύθμιση που πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα θα επιβαρύνει την ανακεφαλαιοποίηση με λιγότερο από € 1 δισ. και θα ανακουφίσει -πρόσκαιρα- περί τους 120.000 δανειολήπτες.