Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Υποχρεωτική η εγκατάσταση σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής σε όλα τα νέα ή ανακαινιζόμενα κτίρια.



Όλα τα νέα ή ανακαινιζόμενα κτίρια θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακής υποδομής, η οποία θα μπορεί να "κουμπώσει" με τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων, όπως προβλέπεται σε σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το κόστος του προ-εξοπλισμού των υπό κατασκευή κτιρίων ή των ανακαινιζόμενων κτιρίων θα ξεπεραστεί, όπως αναφέρεται, από την αποφυγή μετασκευής στο μέλλον, στα εν λόγω κτίρια, με τις αντίστοιχες υποδομές. Κάθε πάροχος διαδικτύου πρέπει να έχει το δικαίωμα να τερματίζει το δίκτυό του σε ένα σημείο συγκέντρωσης που βρίσκονται μέσα ή έξω από το κτίριο και πρέπει να έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε υπάρχουσα εγκατάσταση υψηλής ταχύτητας, η οποία θα ειναι έτοιμο στα κτίρια με τις αντίστοιχες υλικές υποδομές, με λογικούς όρους.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το σχέδιο κανονισμού έρχεται να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες στη χρήση τηλεπικοινωνιακών υποδομών, στη συνεπένδυση και συνανάπτυξη δικτύων, στην έκδοση διοικητικών αδειών και στην εγκατάσταση ενδοκτιριακών δικτύων.

"Τα έργα πολιτικού μηχανικού, όπως η εκσκαφή ορυγμάτων σε δρόμους για τοποθέτηση οπτικών ινών, φτάνουν έως και στο 80% του κόστους εγκατάστασης δικτύων υψηλής ταχύτητας. Με τη σημερινή πρόταση οι επιχειρήσεις μπορούν να εξοικονομήσουν 40 έως 60 δισ. ευρώ" αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

"Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εικόνα σχετικά με τις υπάρχουσες φυσικές υποδομές που είναι κατάλληλες για ευρυζωνική εγκατάσταση, ενώ δεν υφίστανται ενδεδειγμένοι κοινοί κανόνες κατά την εγκατάσταση ευρυζωνικής πρόσβασης σε ενωσιακή κλίμακα" αναφέρεται.

Ως το 2020, στόχος της ΕΕ είναι να υπάρχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ταχύτητας 30 Mbps και τουλάχιστον το ήμισυ των ευρωπαϊκών νοικοκυριών να έχει ταχύτητα τουλάχιστον 100 Mbps. Η αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων κατά 10% μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και κατά 1,5%, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωσή τη Επιτροπής.