Την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» χρησιμοποιεί η τρόικα για το θέμα της ρύθμισης των ενήμερων των ενυπόθηκων δανείων νοικοκυριών και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα συνεχιστεί. Η τρόικα φέρεται να έκανε γνωστό στο υπουργείο ότι αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του μέτρου της διευκόλυνσης των συνεπών οφειλετών που έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ (μειωμένο κατά 35% σε σχέση με το 2010), ενώ θα κάνει λόγο στο νέο κείμενο του Μνημονίου για πρωτοποριακό παγκοσμίως μέτρο διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών.
Από την άλλη πλευρά όμως επιχειρεί να «ψαλιδίσει» διάφορες ευεργετικές διατάξεις. Πληροφορίες δε, θέλουν την τρόικα να μην έχει χαλαρώσει τις ανησυχίες της για τα πρόσθετα κεφάλαια που ενδεχομένως χρειαστούν οι τράπεζες στη διάρκεια της ανακεφαλαιοποίησης τους. Έτσι, οι δανειστές με το πρόσχημα της μη κατάχρησης της ρύθμισης και της μη διάθεσης επιπλέον κεφαλαίων στις τράπεζες ζητούν:
1. Οι συνεπείς δανειολήπτες δεν θα πρέπει να πληρούν μόνο το κριτήριο του εισοδήματος των 25.000 ευρώ, αλλά το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων τους να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ. Το όριο το βγάζουν με βάση ενός πολλαπλασιαστή (5 επί το ύψος του εισοδήματος). Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιμένει στην αύξηση του ποσού των 120.000 ευρώ, με δεδομένο ότι τα νοικοκυριά έχουν περισσότερα δάνεια.
2. Τρόικα και υπουργείο φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα κριτήριο. Το ανώτατο ύψος της περιουσίας (καταθέσεις και ακίνητα) που πρέπει να θεσπιστεί για να ενταχθούν τα νοικοκυριά στη ρύθμιση, στις 300.000 ευρώ.
3. Οι δύο πλευρές αν και είχαν συμφωνήσει στην ετήσια επανεξέταση της περίπτωσης των δανειοληπτών που μπαίνουν στην τετραετή περίοδο χάριτος, ήγειρε, αίφνης θέμα εξαμηνιαίου ελέγχου από τις τράπεζες, με την Αθήνα να αντιτείνει εποπτεία από την ΤτΕ.
4. Η τρόικα επίσης έθεσε θέμα εξαμηνιαίας αξιολόγησης όλου του θεσμικού πλαισίου θέμα στο οποίο η ελληνική πλευρά ζήτησε την επιστασία της ΤτΕ.
5. Οι δύο πλευρές φέρονται επίσης να έχουν καταλήξει στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος το επιτόκιο 1,5% που πρότεινε το υπουργείο Ανάπτυξης να ακολουθεί τις διακυμάνσεις του αντίστοιχου επιτοκίου της ΕΚΤ.