Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΤΑΙΠΕΔ: €75 εκατ. για την αξιοποίηση της Κασσιώπης.



Διευκρινήσεις για την επένδυση της αμερικανικής εταιρείας NCH Capital στην Κασσιώπη της Κέρκυρας, έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία έδωσε 23 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της έκτασης στην Κασσιώπη για 99 χρόνια.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη του ακινήτου θα φτάσει τα 75 εκατομμύρια ευρώ. Οπως αναφέρει το έγγραφο σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή, Τ. Κουίκ: «Σήμερα η έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης ή εποπτείας στην περιοχή του ακινήτου, έχει ως αποτέλεσμα η έκταση αυτή να έχει γίνει δύσβατη και ανεξέλεγκτη, ως προς την προστασία των φυσικών πόρων.

Αντίθετα, η ήπια και χαμηλής πυκνότητας κατοίκηση της περιοχής, θα βοηθήσει στην αξιοποίηση και την προστασία της έκτασης», αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ και διαβεβαιώνει ότι το Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης του ακινήτου λαμβάνει υπόψη τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής του ακινήτου και προβλέπει ένα σενάριο ήπιας ανάπτυξης με παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικές εγκαταστάσεις υψηλής στάθμης, με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση της οικιστικής χρήσης.

Στην περιορισμένη παραθεριστική οικιστική ανάπτυξη θα δοθούν αισθητικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, αναφέρει επίσης το ΤΑΙΠΕΔ και υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη θα γίνει σε πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο και γι΄αυτό έχουν εξαιρεθεί από την προς ανάπτυξη έκταση, τα εντός του ακινήτου δασικά τμήματα και ο υγρότοπος της Βρωμολίμνης. Η συνολική δόμηση θα είναι περίπου 35.800 τμ, με σημαντικά χαμηλότερη κάλυψη στο 7% της έκτασης.

Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, το ΤΑΙΠΕΔ τονίζει ότι υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των φυσικών πόρων και των ζωνών προστασίας του ακινήτου και της ευρύτερης περιοχής, τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο, όσο και κατά τη λειτουργία της τουριστικής ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης, άνω του 60%, θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δασικών τμημάτων και του υγροβιότοπου.

Ο τρόπος ανάπτυξης του υπόλοιπου ακινήτου προβλέπει την απόδοση του 50% της προς αξιοποίηση έκτασης σε κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θα κατασκευαστούν, και στη συνέχεια θα συντηρούνται από τον επενδυτή με δικά του έξοδα. «Κατά συνέπεια, σχεδόν το 80% της έκτασης θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι ή κοινόχρηστοι χώροι», αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ.