Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μειώνονται οι τιμές των γραφείων στην Αττική αλλά η ζήτηση είναι μικρή.



Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει ως αποτέλεσμα την εκκένωση σημαντικών επιφανειών γραφείων στην Αττική. Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας στην Ελλάδα, Savills Hellas, Δημήτρης Μανουσάκης.
Απόρροια είναι να αυξάνεται το απόθεμα κενών γραφείων και να μειώνεται η ζήτηση. Σήμερα, το συνολικό απόθεμα γραφείων κάθε είδους στην Αθήνα υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2 εκατ. τ.μ. Εξ αυτών, το 40% εντοπίζεται στα βόρεια της πόλης, το 35% στα νότια και στον Πειραιά, ένα επιπλέον 15% περιφερειακά του κέντρου και το υπόλοιπο 10% στο κέντρο της πόλης.
Στη Λ. Κηφισίας, που παραμένει ο ελκυστικότερος προορισμός στην αγορά γραφείων, η πλειονότητα των ζητούμενων τιμών ενοικίασης διαμορφώνεται μεταξύ 10 - 13 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, ενώ σε περιπτώσεις παλαιότερων γραφείων, οι τιμές ενοικίασης συχνά υποχωρούν κάτω από τα 10 ευρώ/τ.μ. Πάντως, η ζήτηση αφορά μεγάλες εταιρείες, οι οποίες επιθυμούν να μετακινηθούν σε νέα κτίρια, με κόστος ενοικίασης τουλάχιστον 20%-25% χαμηλότερο από τα σημερινά, μειωμένα επίπεδα τιμών, συγκριτικά με το τέλος του 2010.
Οι ιδιοκτήτες προσπαθώντας να διατηρήσουν τους μισθωτές τους και βλέποντας την κατάσταση που υπάρχει γύρω τους, ρίχνουν συνεχώς τα ενοίκια.
Η εικόνα παραμένει εξίσου αρνητική και στην αγορά γραφείων στα νότια του κέντρου και κυρίως στους άξονες των Λ. Συγγρού, Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος. Συγκεκριμένα, στη Λ. Συγγρού τα κενά γραφεία αγγίζουν το 15% του συνόλου και στη Βουλιαγμένης το 20%. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Λ. Συγγρού, τα ενοίκια για υψηλής ποιότητας γραφεία κυμαίνονται από 11 έως 13 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως. Σημειώνεται, ότι στην περιοχή αυτή των νοτίων προαστίων εντοπίζονται γραφεία συνολικής επιφάνειας 650.000 τ.μ.
Τέλος, στις αγορές περιφερειακά του κέντρου (Λ. Αλεξάνδρας, Μιχαλακοπούλου, αρχή Λ. Κηφισίας και το βόρειο τμήμα της Βασ. Σοφίας), όπου συγκεντρώνονται συνολικά γραφειακοί χώροι 350.000 τ.μ., το ποσοστό των κενών γραφείων έχει πλέον ξεπεράσει το 15%.