Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σε καθεστώς τακτοποίησης μπαίνουν εκατοντάδες αυθαίρετα, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις.




Στην τακτοποίηση, παρανόμως, εκατοντάδων αυθαιρέτων, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, μπαίνουν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων, ζητώντας στη συνέχεια, από την οικεία Πολεοδομία, να τους χορηγήσει βεβαίωση, ότι τελούν υπό τακτοποίηση, προκειμένου να την καταθέσουν στην εφορία, ζητώντας διαγραφή των επιβληθέντων προστίμων.

Αυτό αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι σύμφωνα με τις Πολεοδομίες, οι περιπτώσεις που εντοπίζονται αποστέλλονται στην εισαγγελία, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Αυτό όπως αναφέρει γίνεται γιατί ο νόμος είναι σαφής καθώς εξαιρούνται της τακτοποίησης όλα τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, στον αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους ή άλλες προστατευόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα, τμήματα του Υμηττού και λοιπών ορεινών όγκων. Της τακτοποίησης, εξαιρούνται, επίσης και όλα τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί μετά τον Ιούλιο του 2011.

Η διάταξη, όμως, αυτή, τονίζεται, σε αρκετές περιπτώσεις, καθίσταται ανενεργός, με την κατάθεση του φακέλου τακτοποίησης, όπου ψευδώς βεβαιώνεται, ότι το αυθαίρετο δεν ανήκει στις εξαιρούμενες περιπτώσεις. Κατατίθεται ηλεκτρονικά (άρα χωρίς έλεγχο) η αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση της τακτοποίησης και μετά την καταβολή του προβλεπόμενου παράβολου, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ζητά διαγραφή των επιβληθέντων προστίμων.

"Οι Πολεοδομίες, παρεμβαίνουν στη διαδικασία τακτοποίησης, μόνον εάν υποβληθεί αίτημα για την χορήγηση βεβαίωσης, ότι το αυθαίρετο τελεί υπό τακτοποίηση. Μόλις υποβληθεί σχετικό αίτημα, διενεργούν έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσουν την ορθότητα των στοιχείων του φακέλου και για την ακρίβεια, ότι το υπό τακτοποίηση αυθαίρετο δεν ανήκει στις εξαιρούμενες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία είναι ανακριβή, η υπόθεση αποστέλλεται στην εισαγγελία" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι το έργο των Πολεοδομικών Γραφείων; Στελέχη τους, δήλωσαν στον ΣΚΑΪ, "πάνε στον πόλεμο, χωρίς όπλα" καθώς δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, οι γραμμές αιγιαλού δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί και όλα τα Πολεοδομικά Γραφεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.