Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Προσωρινό μπλόκο στην αξιοποίηση της έκτασης στην Κασσιώπη.



Η εθνική ασφάλεια είναι πάνω από το δημόσιο συμφέρον, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Ο λόγος; Το δεύτερο (μετά το IBC) ακίνητο που κατάφερε να πουλήσει, δηλαδή η έκταση στην Κασσιώπη, έχει... πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα.

Συγκεκριμένα, το πρόβλημα είναι το ναυτικό οχυρό που βρίσκεται στην έκταση των 489 στρεμμάτων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιχειρεί να αλλάξει τη θέση του Ναυτικού Οχυρού Αγίου Στεφάνου και να μετακινήσει τα ραντάρ και κεραίες του ΝΑΤΟ (του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος) που παρακολουθούσαν τα στενά μεταξύ Κέρκυρας και Αλβανίας και βρίσκονται στην επίμαχη ήδη παραχωρηθείσα περιοχή.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι με τη μεταφορά του Ναυτικού Οχυρού σε άλλη θέση επιτυγχάνεται ισοδύναμο αποτέλεσμα για την εξυπηρέτηση της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν υπηρετεί λόγους εθνικού και δημοσίου συμφέροντος η υλοποίηση προγράμματος αποκρατικοποιήσεως και αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος, αλλά υπερτερεί οπωσδήποτε η εθνική ασφάλεια της χώρας, κατά τη στάθμιση των έννομων αγαθών, καθώς και η ανάγκη να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της χώρας.

Η επίμαχη έκταση 489 στρεμμάτων, αφού πέρασε πρώτα στο ΤΑΙΠΕΔ, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό παραχωρήθηκε για αξιοποίηση στην εταιρείας NCH Capital για 99 χρόνια, έναντι 23 εκατ.