Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

New York Times: οδηγίες για την αγορά σπιτιών στην Ελλάδα.



Στην επίδραση που είχε η ύφεση στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, αναφέρεται άρθρο των New York Times. Οπως αναφέρει ο κ. Μπόσδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Engel & Volkers Athens North, στην εφημερίδα, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 35 έως 50% από το 2008.

Ο κ. Μπόσδας δήλωσε ακόμα ότι από το 2002 έως το 2008, ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων έφθανε ετησίως στις 150 χιλιάδες. "Αλλά το 2011 από όπου υπάρχουν και τα τελευταία στοιχεία, μόνο 11 χιλιάδες ακίνητα πωλήθηκαν". Οπως αναφέρει ο αριθμός αυτός φανερώνει ότι η αγορά συρρικνώθηκε κατά 95%.

Επίσης, ο δικηγόρος Κώστας Δοκιμάκης, ιδιοκτήτης της Dokimakis & Associates στην Σύρο, έχει την ίδια άποψη. Βλέπει και αυτός μία πτώση στις τιμές των ακινήτων στα δημοφιλή τουριστικά νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κρήτης από το 2008, αν και η πτώση όπως αναφέρει δεν είναι μεγαλύτερη της τάξης του 20%. Σύμφωνα με τον κ. Δοκιμάκη, στα λιγότερο τουριστικά νησιά, μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο για 60.000 δολάρια, με τα οποία "δεν αγοράζεις τίποτα στην Μύκονο" όπως αναφέρει.

Επίσης, γίνεται αναφορά στους νέους φόρους ακίνητης περιουσίας, που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχουν ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να βάζουν τις περιουσίες τους σε "εκπτώσεις-φωτιά" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρσινόη Λαινιώτη, δικηγόρος στην Αθήνα και στη Βοστώνη..

Ποιοί αγοράζουν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το άρθρο, οι περισσότεροι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Βόρεια Αμερική καθώς και άτομα με Ελληνική καταγωγή από το εξωτερικό. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί αγοραστές δείχνουν μια προτίμηση στα νησιά, η Κρήτη προσελκύει αγοραστές από τη Ρωσία ενώ η Μύκονος αφορά όλους.

Τέλος, στο άρθρο δίνονται ορισμένες οδηγίες για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα. "Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τους αλλοδαπούς, εκτός από λίγες επιλεγμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία" αναφέρεται. Για τα σπίτια που κοστίζουν περισσότερο από 104.700 δολάρια, ο αγοραστής υποχρεούται να προσλάβει δικηγόρο, συνήθως κοστίζει 1 με 1,5 τοις εκατό της τιμής πώλησης του ακινήτου. Επίσης, αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις χώρες τους και όχι από την Ελλάδα, όπου οι τράπεζες γενικά δεν δανείζουν.