Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

«Κούρεμα» 10% - 20% στο χαράτσι των ακινήτων για το 2013.



Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα είναι κατά πάσα πιθανότατα σε θέση η κυβέρνηση να παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για το χαράτσι στα ακίνητα που θα ισχύσει και το 2013 προτού αντικατασταθεί το 2014 από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για μείωση των ποσών που θα πληρώσουν χιλιάδες Ελληνες. Διάφορα σενάρια πέφτουν στο τραπέζι, όπως η μείωση του χαρατσιού για τα παλαιά ακίνητα ή για τα σπίτια σε περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης.

Ένα σενάριο κάνει λόγο για οριζόντια μείωση του ΕΕΤΗΔΕ κατά 10%-20% κλιμακωτά για ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 2.000 ευρώ/τ.μ.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψει ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης σε μικρά και μεσαία ακίνητα, που θα προέλθει από το συνδυασμό της μείωσης, τόσο των συντελεστών παλαιότητας, όσο και των τιμών ζώνης των ακινήτων.

Προωθείται, επίσης, χαλάρωση των κριτηρίων, προκειμένου να απαλλαγούν από το ειδικό τέλος οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι και πολύτεκνοι.

Με βάση το σχέδιο, προβλέπεται, συν τοις άλλοις, παροχή εκπτώσεων, ανάλογα με τους συντελεστές παλαιότητας. Οι μειώσεις στο ειδικό τέλος θα κυμαίνονται από 0,60 ευρώ, μέχρι 1,60 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την περιοχή, στην οποία βρίσκεται η κάθε κατοικία.

Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια μέσα στην κυβέρνηση και θα γίνει αποδεκτό το σχέδιο από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.