Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα: νομιμοποιούνται τα κτίρια προ 1975.



Σημαντικές αλλαγές θα φέρει το νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, που αναμένεται να δοθεί εντός των ημερών από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων νόμιμα θα θεωρούνται όλα τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν προ του 1975 και δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Επίσης, θα νομιμοποιούνται όλες οι μικροαυθαιρεσίες ενός ακινήτου που διαθέτει οικοδομική άδεια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, του "Εθνους", η δυνατότητα νομιμοποίησης των μικρών αυτών πολεοδομικών παραβάσεων θα ισχύει εσαεί.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα προβλέπεται ακόμα να νομιμοποιηθούν ορισμένες μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες, όπως παραδείγματος χάριν κλεισμένος ημιυπαίθριος χώρος περιορισμένης επιφάνειας, πάλι εντός οικοδομικής άδειας. Οι μεγάλες παραβάσεις θα καλύπτονται από την ισχύουσα ρύθμιση της τακτοποίησης για 30 χρόνια.

Ωστόσο, εκτός νομιμοποίησης θα μείνουν αυθαίρετα σε δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, παραλίες, δημόσιους χώρους κτλ καθώς και όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011 (ημερομηνία κατάθεσης στη Βουλή του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων-νόμος 4014).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το "Εθνος", από το ΥΠΕΚΑ, δημιουργούνται 3 κατηγορίες πολεοδομικών παραβάσεων ως εξής:

-Μικρές αυθαιρεσίες που δεν αυξάνουν τη δομημένη επιφάνεια, όπως αυτή προβλέπεται από τηv οικοδομική άδεια. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη θέση δωματίων, παραθύρων κ.λπ., καθώς επίσης και οι παρεκκλίσεις που επιτρέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, με εξαίρεση τις πισίνες. Η νομιμοποίηση θα γίνεται με την καταβολή εφάπαξ ποσού, ενδεχομένως γύρω στα 500 ευρω.

-Μεσαίου εύρους αυθαιρεσίες. Εδώ εντάσσονται οι κλεισμένοι ημιυπαίθριοι (και άλλοι) χώροι. Η δυνατότητα νομιμοποίησης θα εξαρτάται από την έκταση της παράβασης. Αν αυτή είναι περιορισμένη και δεν υπερβαίνει τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή, παραδείγματος χάριν ένας κλεισμένος ημιϋπαίθριος χώρος 20 τετραγωνικών μέτρων, θα υπάρξει νομιμοποίηση, με την καταβολή παραβόλου και προστίμου. Σε περιπτώσεις μεγάλων παραβάσεων, καθώς και για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια (σε περιοχές όμως όπου επιτρέπεται η δόμηση) θα ισχύει η τακτοποίηση των 30 χρόνων.

-Αυθαίρετα που εξαιρούνται της ρύθμισης (σε δάση, αιγιαλό κ.α): Σε ότι αφορά τα κτίσματα προ του 1975, η αναγνώρισή τους ως νομίμων θεωρείται πως αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα των πολεοδομικών πραγμάτων στη χώρα μας. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν χαθεί οι οικοδομικές άδειες στις πολεοδομίες. Στην επαρχία οι άδειες εκδίδονταν από το αστυνομικό τμήμα ή την κοινότητα, κάτι που κάνει ακόμα δυσκολότερη την ανεύρεσή τους.

Τακτοποίηση χωρίς διορία για μικρές πολεοδομικές παραβάσεις

Οπως αναφέρει το "Εθνος" δεν θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στην οριστική τακτοποίηση των μικροαυθαιρεσιών, οι οποίες θα νομιμοποιούνται εσαεί έναντι καταβολής εφάπαξ ποσού, σταθερού για όλες τις περιπτώσεις.

Στις περιπτώσεις νομιμοποίησης μεσαίων παραβάσεων, όπως αναφέρεται, προβλέπεται να υπάρξει ένας μηχανισμός υπολογισμού του προστίμου ανάλογος με αυτόν που ισχύει σήμερα στην τακτοποίηση.