Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Λιγότερα κεφάλαια στην αγορά ακινήτων.


«Αν έχουν στόχο να κρατικοποιήσουν τις τράπεζες και μέσα σε μια τριετία να τις χαρίσουν στις γερμανικές, μπορούν να επιμένουν στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέσα στο επόμενο δίμηνο». Αυτό τόνιζε υψηλά ιστάμενο στέλεχος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, αναφερόμενο στις πιέσεις που ασκεί η τρόικα για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέσα στα στενά χρονοδιαγράμματα που περιγράφονται στο μνημόνιο.

Αυτό έχει καταστεί σαφές και στον υπουργό Οικονομίας, ο οποίος φαίνεται να συμφωνεί σε μια παράταση της διαδικασίας, ώστε να μπορέσουν να αντληθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.

Βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τροφοδοσία της αγοράς με ρευστότητα δεν πρόκειται να αρχίσει ακόμη και με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς οι τράπεζες θα κληθούν να αποσύρουν κεφάλαια από την αγορά. Και αυτό γιατί ο ρυθμός χορήγησης κεφαλαίων θα συρρικνωθεί καθώς τα κριτήρια δανειοδότησης θα γίνουν αυστηρότερα. Στην πράξη οι τράπεζες σκοπεύουν να μειώσουν τον υφιστάμενο δανεισμό κατά 30% μέχρι και 35%.

Αυτό αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι για διαγραφή χρεών (κούρεμα) που ο τραπεζικός κλάδος δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμος να προχωρήσει υπό τις παρούσες συνθήκες, κρύβοντας στην ουσία το πρόβλημα κάτω από το χαλί και προσδοκώντας αναστροφή της κατάστασης. Μια εξέλιξη όμως που δεν φαντάζει δυνατή με τα σημερινά δεδομένα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η «άσκηση εργασίας» βγήκε εκτός και από το δυσμενέστερο σενάριο της BlackRock, υποστήριζε εκπρόσωπος επενδυτικής εταιρείας με έδρα τις ΗΠΑ, που δραστηριοποιείται τόσο στις ευρωπαϊκές όσο και τις αγορές των ΗΑΕ, και πραγματοποιεί αναλύσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Τα Βαλκάνια
Η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» που θα παραλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανάπτυξης ακινήτων στα Βαλκάνια και δη στη Ρουμανία έχουν οδηγήσει τις αυστριακές Erste Bank και Raiffeisen στο χείλος του γκρεμού. Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια δεν απέχει πολύ από εκείνη των αυστριακών, καθώς ο ανταγωνισμός των δύο χωρών στην περιοχή είχε τα τελευταία χρόνια κατά πολύ ξεπεράσει τις αντοχές του συστήματος.

Για το λόγο αυτό η χρηματοδότηση έργων τόσο στις χώρες ΚΑΕ όσο και εκείνες της ΝΑ Ευρώπης, είναι από ισχνή μέχρι αδύνατη, όπως τόνιζαν οι γερμανοί τραπεζίτες στη διάρκεια της MIPIM που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε στις Κάννες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ενότητα που εξετάστηκαν αυτές οι δύο αγορές, η μόνη αναφορά στην Ελλάδα αφορούσε deals με αποδόσεις που δικαιολογούν αγορές όπως του Λονδίνου ή του Παρισιού.