Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ξεφορτώνουν κόκκινα δάνεια οι τράπεζες.



Τα €25 δισ. αναμένεται να ξεπεράσουν οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων ακινήτων στην Ευρώπη του 2013. Ήδη τους προηγούμενους 12 μήνες οι 33 πράξεις που έγιναν έφθασαν τα €21,7δισ., ενώ υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα €30 δισ. το 2014.
Οι πωλήσεις NPL ξεκίνησαν από την Ιρλανδία και επεκτάθηκαν σε Βρετανία και Ισπανία. Σήμερα εκτιμάται ότι στο παιχνίδι θα μπουν και οι τράπεζες της Ηπειρωτικής Ευρώπης από το Φθινόπωρο του 2013, διαδικασία που ήδη δρομολογεί η Erste Bank στη Ρουμανία.
Αίμα στον Τάμεση
Στο Λονδίνο οι Lloyds έβγαλαν πρόσφατα στην αγορά το «project Τάμεσις», ένα πακέτο 300 δανείων εμπορικών ακινήτων, και παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε η τιμή του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, η αγορά εκτιμά ότι είναι ιδίου μεγέθους με το project Wagner που άγγιξε τα €600 εκατ. Η τιμή διάθεσης με βάση τα περσινά δεδομένα που πούλησαν οι Lloyds σε παίκτες όπως η Deutcshe Bank ή το Apollo είχε «κούρεμα» από 60% μέχρι και 85%.
Τα κόκκινα δάνεια που δεν αγγίζουν τον πυρήνα των δραστηριοτήτων μας θα βγουν στην αγορά, δήλωσε πρόσφατα στη MIPIM στέλεχος των Lloyds, σημειώνοντας πως στα εκποιούμενα χαρτοφυλάκια θα περιλαμβάνονται και ακίνητα που τα κάνουν ακόμη πιο ελκυστικά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «το project Royal του 2011 923 εκατ., αλλά οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας έφθασαν τα £4,8 δισ». «Αν και η τράπεζα έβγαλε από τα βιβλία της £2 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2012 εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2014 όλα τα κόκκινα δάνεια θα έχουν πωληθεί» κατέληξε.
Κρίσιμο ερώτημα παραμένει το πότε θα μπορέσουν και οι ελληνικές τράπεζες να «γράψουν» τη ζημιά τους ώστε η αγορά ακινήτων να διορθώσει πιο απότομα και να μπουν στο παιχνίδι νέα κεφάλαια.