Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Χιλιάδες βίλες προς ενοικίαση χωρίς να δηλώνονται στην εφορία.



«Σκληρά» προετοιμάζονται αρκετοί επιτήδειοι, στους κορυφαίους καλοκαιρινούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπου και αναμένεται αύξηση των τουριστών τόσο από τις παραδοσιακές αγορές όσο και από τις νέες, να εκμεταλλευθούν το τουριστικό προϊόν χωρίς να καταβάλλουν φόρους, εργοδοτικές εισφορές κ.λπ. Ειδικότερα όπως αναφέρουν στην «ΗτΣ» στελέχη της αγοράς ήδη έχουν «αναρτηθεί» σε ξένες ιστοσελίδες χιλιάδες βίλες προς ενοικίαση χωρίς, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες τους να τα δηλώνουν στην εφορία και τους ανταγωνιστές τους με νόμιμες επιχειρήσεις να τους καταγγέλλουν.

Το θέμα έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις καθώς από τη μία μεριά όλοι οι κάτοικοι, αλλά και οι επαγγελματίες κυρίως των νησιωτικών περιοχών γνωρίζουν πως οι βίλες νοικιάζονται παράνομα αλλά κανείς δεν μιλάει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως όλοι έχουν κάτι να κρύψουν τελικά από την εφορία...

Μάλιστα οι VIP ενοικιαστές από την στιγμή που φθάνουν στον νησιωτικό προορισμό τους παραλαμβάνονται από οδηγούς με πολυτελή αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία τους μεταβαίνουν στη βίλα που έχουν νοικιάσει.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η «ΗτΣ» χιλιάδες βίλες, δωμάτια, αλλά και ότι άλλο οίκημα μπορεί να φανταστεί κανείς διατίθενται προς ενοικίαση στο διαδίκτυο χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να εμφανίζονται ως επιχειρηματίες.

Όσον αφορά στις τιμές ενοικίασης ξεκινούν από τα 500 ευρώ ημερησίως, ενώ οι υπερπολυτελείς βίλες μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 2.000 ευρώ για κάθε ημέρα διαμονής. Βέβαια υπάρχουν και ειδικά «πακέτα» διακοπών με ελάχιστες επτά ημέρες διαμονής (έξι διανυκτερεύσεις) με τιμή εκκίνησης τις 2.500 ευρώ έως και 10.000 ευρώ...

Κανείς δεν γνωρίζει...
Παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις από τους επίσημους φορείς του τουριστικού κλάδου οι ιδιοκτήτες βιλών που τις ενοικιάζουν φαίνεται να μην πτοούνται και σύμφωνα με επαγγελματίες των τοπικών νησιωτικών αγορών όλοι έχουν κάτι να κρύψουν. Ως γνωστόν σε όλα τα νησιά της Ελλάδας υπάρχουν δωμάτια προς ενοικίαση που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δηλώνουν πουθενά.

Κάνουν ότι δεν βλέπουν
Από την άλλη μεριά οι ξενοδόχοι επίσης έχουν κάνει μικρές οι μεγάλες παραβάσεις και αν αρχίσει ο ένας να «καρφώνει» τον άλλο στο τέλος θα μείνουν όλοι χωρίς δουλειά. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι όλοι να κάνουν τα στραβά μάτια εκτός από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που είναι «κραυγαλέες» στην τοπική αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω αποτελούν οι επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων που οι υπάλληλοι παραδίδουν αυτοκίνητα σε παράνομα ενοικιαζόμενες βίλες οι οποίες έχουν μετατραπεί σε μίνι ξενοδοχεία εξαιτίας των πολλών δωματίων που έχουν.

Μάλιστα υπάλληλος που μετέβη σε βίλα να παραδώσει κάποιο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο χρειάστηκε να ενοχλήσει δέκα διαφορετικούς ενοίκους που έμεναν στη βίλα... Ωστόσο, επειδή και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικιάσεων διατηρεί κάποια δωμάτια προς ενοικίαση παράνομα απλά το διέγραψε από τη μνήμη του...

Κυκλώματα στο λιμάνι...
Πολλοί νόμιμοι ιδιοκτήτες δωματίων αναζητούν πελάτες στα κατά τόπους λιμάνια όλων των νησιών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι παράνομο και διώκεται επίσης από το νόμο αλλά όλοι κάνουν τα στραβά μάτια.

Ειδικότερα όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς οι ιδιοκτήτες παράνομων δωματίων και καταλυμάτων δίνουν ένα ποσοστό στους ιδιοκτήτες των νόμιμων επιχειρήσεων ώστε να τους προμηθεύσουν πελάτες.

Μάλιστα ειδικά όταν τα δωμάτια των νόμιμων επιχειρήσεων καλυφθούν από τουρίστες οι ιδιοκτήτες μεταβαίνουν και πάλι στα λιμάνια ή πέριξ αυτών ώστε να διοχετεύσουν με το αζημίωτο με τουρίστες και τους άτυπους συνεργάτες τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να εισπράττουν αρκετά επιπλέον χρήματα που σε καμία περίπτωση δεν φορολογούνται από τους ιδιοκτήτες των παράνομων ενοικιαζόμενων δωματίων...

Rent
Ξενοδόχοι νοικιάζουν μέχρι και... Ι.Χ.!

Ένα νέο θέμα που έχει προκύψει σε αρκετά ξενοδοχεία των νησιωτικών τουριστικών περιοχών έχει να κάνει με το γεγονός πως κάποιοι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων δραστηριοποιούνται «παράνομα» και στην ενοικίαση αυτοκινήτων. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «ΗτΣ» στελέχη της αγοράς κάποιοι ξενοδόχοι αγοράζουν μικρά αυτοκίνητα, στο όνομα της εταιρείας πάντα, και όποιος πελάτης τους ζητήσει να νοικιάσει κάποιο Ι.Χ. του έχουν έτοιμη τη λύση και μάλιστα σε άκρως δελεαστικές τιμές. Ούτως ή άλλως τα αυτοκίνητα είναι ασφαλισμένα και ότι και αν συμβεί τόσο ο οδηγός όσο και η εταιρεία ιδιοκτήτης των Ι.Χ. είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι.

Χάος με τις ενοικιάσεις δικύκλων

Είναι γνωστό πως οι επιχειρήσεις ενοικιάσεων δικύκλων αδειοδοτούνται από τις κατά τόπους Δημοτικές Αρχές και όχι από τον ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού όπως γίνεται για τις επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις ενοικιάσεων δικύκλων λειτουργούν παράνομα ακόμη και χωρίς άδεια είτε λόγω καθυστέρησης έκδοσής της από το δήμο είτε γιατί ο επιχειρηματίας γνωρίζει πως η δουλειά του είναι περιστασιακή και δεν μπορούν να του κάνουν τίποτα.

Ειδικότερα σε πολλές νησιωτικές περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί περιστατικά βάσει των οποίων οι επιτίδειοι επιχειρηματίες βρίσκουν το χώρο που τους ενδιαφέρει να νοικιάσουν, αγοράζουν ή έχουν ήδη μηχανάκια και μεταβαίνουν στην εφορία για την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Κατόπιν κάποιοι προσκομίζουν και στο δήμο κάποια έγγραφα ώστε να είναι καλυμμένοι και ξεκινούν να λειτουργούν χωρίς άδεια.

Ο δήμος κατόπιν κάνει μήνυση στον επιχειρηματία και του επιβάλλει κάποιο πρόστιμο. Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης την επόμενη ημέρα σφραγίσματος του καταστήματος το έχει ξανανοίξει πληρώνοντας το πρόστιμο. Με την αιτιολογία μάλιστα πως ο φάκελος αδειοδότησης της επιχείρησης είναι ελλειπής μπορεί να δουλεύει ενοικιάζοντας δίκυκλα. Αν πάλι ο δήμος του ξανασφραγίσει το κατάστημα εκείνος ακολουθώντας την ίδια διαδικασία το ανοίγει και πάλι..