Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ανοδικές είναι οι τάσεις στην αγορά στέγης στην Ευρώπη.



Αυξημένο όγκο συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων προβλέπει για το 2013, η έκθεση "Real Estate Investments Indicator 2013" της Ernst & Young. Συγκεκριμένα, η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε 12 από τις 15 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές ακινήτων το 2013, σε σύγκριση με το 2012.

Οι ανοδικές τάσεις αποδίδονται, τουλάχιστον εν μέρει, στην προσδοκία της αύξησης της διασυνοριακής επενδυτικής δραστηριότητας και στις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρεται η περιορισμένη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης θα συνεχίσει να λειτουργεί ως εμπόδιο.

Ακόμα τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη αναντιστοιχία στις τιμές μεταξύ πωλητών και αγοραστών επίσης αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τις επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι περίπου τα τρία τέταρτα των επενδυτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία της οικονομίας της Ευρωζώνης θα ενισχύσει τη δραστηριότητα των Eυρωπαίων επενδυτών στις αγορές ακινήτων. Τονίζεται ότι η τάση αυτή, αποτελεί αντιστροφή των δεδομένων που επικρατούσαν πριν από ένα χρόνο, όταν δεν υπήρχε διάθεση για παρόμοιες επενδύσεις καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων, τα οικιστικά ακίνητα θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών στις περισσότερες από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Εξαίρεση, φαίνεται να υπάρχει μόνο στις αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας και του Λουξεμβούργο, ενώ στη Γερμανία και την Ελβετία, τα οικιστικά ακίνητα, φαίνεται ότι παραμένουν περιζήτητα.