Δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία για το θέμα των ενυπόθηκων δανείων μεταξύ τροίκας και κυβέρνησης καθώς επίμαχο θέμα, φαίνεται ότι αποτελεί η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, που θα τεθεί έως όριο για την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση.
"Με βάση την κυβερνητική πρόταση, το όριο αυτό προσδιορίζεται στα 180.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται από την τρόικα, υψηλό, με δεδομένη μάλιστα την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, να προχωρήσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους στην αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, που θα οδηγήσει σε μείωση αξιών σε αρκετές αστικές περιοχές", αναφέρει η "Καθημερινή".
Ταυτόχρονα αναφέρει ότι "Η τρόικα φέρεται να επιδιώκει να ενταχθεί στη διάταξη πρόβλεψη που θα προσδιορίζει το ύψος της ανώτατης περιουσίας του οφειλέτη, τόσο από ακίνητα όσο και από κινητές αξίες, δηλαδή κυρίως καταθέσεις, τις 300.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα λειτουργεί συνδυαστικά με το ύψος της πρώτης κατοικίας για την οποία ελήφθη το δάνειο, με στόχο να λειτουργήσει ως ασφαλιστική δικλίδα σε μια καταχρηστική αξιοποίηση της ευνοϊκής διάταξης από πρόσωπα που εμπίπτουν στα υπόλοιπα κριτήρια του νόμου, αλλά παρόλα αυτά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία".
Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, για τα ενυπόθηκα δάνεια, προβλέπεται ότι θα αφορά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 25.000 ευρώ και αφού έχει μειωθεί κατά 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2010. Θα αφορά επίσης ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.
Σε όσους υπάγονται στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, προβλέπεται ότι θα χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών με επανεξέταση στα 2 έτη κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι υπολογισμένοι με σταθερό επιτόκιο 1,5%. Εάν το ποσό της ως άνω τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή περιορίζεται στο ύψος αυτό. Σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.