Συνταγματικό το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, προτείνει δικαστική εισήγηση στον Αρειο Πάγο, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη απόφαση και του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ωστόσο, η εισήγηση τονίζει ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η είσπραξή του μέσω της ΔΕΗ επειδή είναι προσωρινό κι έκτακτο μέτρο (για τη διετία 2011-12) και προκειμένου να καλυφθούν σοβαροί δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα της χώρας για το ίδιο ακριβώς διάστημα.
Η αρεοπαγιτική εισήγηση υιοθετεί αντίστοιχες απόψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε δεχθεί ότι η πολλαπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν παραβίαζε το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις, αφού θεσπίστηκε με χρονικό ορίζοντα μίας μόνο 2ετίας και για να εξυπηρετούν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος.
Στη δίκη που είχε γίνει στο ΣτΕ, είχε ζητηθεί από την έδρα να διευκρινίσει το Δημόσιο -όπως και έκανε- ότι η ρύθμιση έχει προσωρινό μόνο χαρακτήρα, προκειμένου να θεωρηθεί συνταγματικά ανεκτή η υπερφορολόγηση των πολιτών με σειρά φορολογικών μέτρων.
Κρίσιμη θεωρείται η αναφορά στην προσωρινότητα του μέτρου κάτι που σημαίνει ότι αν παραταθεί το ΕΕΤΗΔΕ (όπως πιέζει η τρόικα) και προσβληθεί στα δικαστήρια, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει πλέον συνταγματικούς σκοπέλους.
Αν ο Αρειος Πάγος υιοθετήσει σε 1-2 μήνες την αρεοπαγιτική εισήγηση, θα θεωρηθεί συνταγματική και νόμιμη η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ, ενώ θα αποκρουστεί ως αντισυνταγματικός, όπως άλλωστε έχει δεχθεί και η Ολομέλεια ΣτΕ από τον περασμένο Μάιο.