Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Θα μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης για να κινηθεί η κτηματαγορά.



Τη μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής" καθώς το τελευταίο διάστημα οι συναλλαγές στην κτηματαγορά έχουν περιοριστεί.

"Οι συναλλαγές το τελευταίο διάστημα έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, εξετάζουμε την πιθανότητα μείωσης του ΦΜΑ" δήλωσε ο κ. Μαυραγάνης.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σε δεύτερη φάση, σχεδιάζεται η μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες καινούργιων ακινήτων.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δυο σενάρια:

Το πρώτο, τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 4% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 8%

Το δεύτερο, τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% για την αξία του ακινήτου μέχρι 20.000 και πάνω από το ποσό αυτό με συντελεστή 6%

Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την κατάργηση από φέτος του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ και την αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μπορεί το γνωστό σε όλους "χαράτσι" να παραμείνει για τουλάχιστον ένα έτος ακόμα και να μην αντικατασταθεί.