Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σύγκρουση στην κυβέρνηση για το χαράτσι στα ακίνητα.



Σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αναδεικνύεται η υπόθεση με το χαράτσι στα ακίνητα και για το αν θα ισχύσει και φέτος. Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας είπε ότι για ρεαλιστικούς λόγους το ΕΕΤΗΔΕ θα πρέπει να ισχύσει και το 2013, ωστόσο, αργά το βράδυ τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε για το χαράτσι στα ακίνητα ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές από το Νοέμβριο του 2011, όταν επιβλήθηκε.
Ακόμη πιο κάθετος ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ: «Δεν το συζητήσαμε. Η διαφωνία μου είναι δεδομένη. Το ειδικό τέλος τελειώνει τον Μάιο και εάν επαναληφθεί θα πρόκειται για νέο μέτρο. Και τέτοιο νέο μέτρο δεν πρέπει να υπάρξει. Ο ειδικός φόρος ακινήτων είναι δυνατόν να έχει το ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα. Και είναι επίσης βέβαιο ότι ο ειδικός φόρος ακινήτων με την κλιμάκωση που έχουμε εισηγηθεί θα σημάνει όχι μόνο κατάργηση κάθε άλλου φόρου που αφορά στα ακίνητα, αλλά και σημαντικότατη ελάφρυνση των Ελλήνων πολιτών».
Είναι φανερή πλέον η διαφοροποίηση εντός της κυβέρνησης και είναι άγνωστο με πιο τρόπο θα βρεθεί λύση μέχρι τις αρχές Απριλίου, οπότε έρχεται ξανά η τρόικα στην Αθήνα.
Να υπενθυμίσουμε ότι η τρόικα είχε στην τελευταία της επίσκεψη αποδεχθεί την καταβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων σε πέντε δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, ώστε τα έσοδα να μπορούν να λογιστούν το 2013.