Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«Μπλόκο» της τρόικας στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.



Φρούδες αποδεικνύονται οι ελπίδες χιλιάδες δανειοληπτών που περίμεναν ως «μάννα εξ ουρανού» τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς η τρόικα έβαλε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η συνάντηση των τροικανών με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έκρυβε μια «κρυάδα» αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών είπαν ότι η ρύθμιση είναι πολύ «γενναιόδωρη» και θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η τρόικα ανησυχεί επίσης σχετικά με το ρυθμό αύξησης των καθυστερούμενων δανείων, αλλά κυρίως τον αριθμό των δανειοληπτών που έχουν πια εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Και αυτό με δεδομένες τις μειώσεις των μισθών και την αύξηση της ανεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση, θα μπορούσαν να υπαχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε και την ανάγκη να τροποποιηθεί ο «νόμος Κατσέλη» καθώς με τον τρόπο αυτό επισπεύδεται και αποκτά κύριο ρόλο ο εξωδικαστικός συμβιβασμός τραπεζών και υπερχρεωμένων νοικοκυριών με αποτέλεσμα να αποφεύγονται βαριές για τις τράπεζες αποφάσεις, π.χ. Διαγραφή μέρους χρεών. Επιφυλάσσεται επίσης ως ένα βαθμό για το κόστος της ρύθμισης στις τράπεζες. Και για το λόγο αυτό υπογράμμισε την αναγκαιότητα της διενέργειας σύσκεψης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους και να μετρήσουν το πραγματικό κόστος.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση προέβλεπε το πάγωμα των δανείων για 4 χρόνια και την πληρωμή τόκων με επιτόκιο 1,5% και με τη δόση να μην είναι μεγαλύτερη από το 30% της αρχικής.