Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

"Κλείσιμο" του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ’ οίκον" για Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.



Την αύξηση του προϋπολογισμού και τη δημιουργία νέων προγραμμάτων, καθώς οι ανάγκες ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών είναι αυξημένες, ζητά με ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Καστοριάς, με αφορμή το κλείσιμο του προγράμματος "Εξοικονομώ κατ΄ οίκον" για τη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

"Το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ΄ οίκον" σχεδιάστηκε για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών. Παρά τα σημαντικά προβλήματα που παρουσίαζε (γραφειοκρατία, υποχρεωτική διαδικασία μέσω τραπεζών, μη ύπαρξη διαφοροποίησης κόστους παρεμβάσεων ανάλογα με την κλιματική ζώνη κλπ), υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον εκ μέρους των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Το ενδιαφέρον αυτό ενισχύθηκε το 2012, μετά την αύξηση του ειδικού τέλους πετρελαίου θέρμανσης, που επέβαλε η ανάλγητη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης" αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Προσθέτει ακόμα ότι "Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της δημιουργίας του προγράμματος, ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας υπήρχε συγκεκριμένο κονδύλιο σύμφωνα με το πλήθος των κατοικιών και νοικοκυριών. Έτσι για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προβλέπονταν συνολικός προϋπολογισμός 15.000.000,00 Ευρώ. Ήδη ανακοινώθηκε από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, ότι το πρόγραμμα, τόσο για την Δυτική Μακεδονία, όσο και για την Κεντρική Μακεδονία, σταματά να δέχεται νέες αιτήσεις διότι έχει καλυφθεί ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός".

Οπως επισημαίνει, θεωρεί ότι ζήτηση εκ μέρους των πολιτών να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει αλλά αντίθετα θα αυξάνει και ότι η κάλυψη του προϋπολογισμού του προγράμματος για τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, δεν είναι άσχετη με τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν και αφορούν τις αυξημένες ανάγκες ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών στις περιοχές αυτές και του αντίστοιχου κόστους ανά κατοικία.

Για το λόγο αυτό απαιτεί την άμεση αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την αποδοχή συνέχισης υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των πολιτών καθώς και τη δημιουργία νέων προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (τόσο κατοικιών, όσο και επαγγελματικών χώρων), "με μικρότερη γραφειοκρατία, ορθολογική κοστολόγηση παρεμβάσεων σύμφωνα με τα κριτήρια κλιματικών ζωνών, αυξημένους προϋπολογισμούς ανά κατοικία και μη υποχρεωτική εμπλοκή τραπεζών)" αναφέρει.