Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - Σε εκκρεμότητα ο φόρος για τα ακίνητα.




Τη διατυπωμένη ήδη θέση τους για την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων, ο οποίος εισπράττεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και την αντικατάστασή του από έναν ενιαίο φόρο που ελαφρύνει τους μικροϊδιοκτήτες, επανέλαβαν χθες οι Ευάγγ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Είχε προηγηθεί, ωστόσο, δήλωση του Γ. Στουρνάρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι με την οποία υποστήριξε ότι η εφαρμογή του ειδικού τέλους για ρεαλιστικούς λόγους θα πρέπει να διατηρηθεί και το 2013.

Το ζήτημα της παράτασης του ειδικού τέλους δεν συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των πολιτικών, καθίσταται ωστόσο σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές στους κόλπους της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν «φόρμουλα» προκειμένου το ειδικό τέλος ακινήτων να είναι φέτος ηπιότερο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με ένα από τα σενάρια που εξετάζονται να προβλέπει τη μείωση των συντελεστών με βάση τους οποίους υπολογίζεται το ΕΕΤΗΔΕ, αλλά θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη άλλος εισπρακτικός μηχανισμός

Ενιαίος φόρος
Χθες ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, επισήμανε ότι «πρέπει να πάμε σε ένα ενιαίο φόρο ακινήτων και πρέπει όλοι να καταλάβουν σε ποιες συνθήκες βρισκόμασταν τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν με το ειδικό τέλος αντλήσαμε μόλις 2 δισ. ευρώ και με τη δυναμική αυτή έχουμε φτάσει στο 2013». Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα, πρόσθεσε «να πάμε σε μια οριστική, θεσμική λύση και αυτά θα τα συζητήσουμε όταν έρθει η στιγμή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φ. Κουβέλης τονίζοντας ότι η διαφωνία του είναι δεδομένη και πως «το ειδικό τέλος τελειώνει τον Μάιο και εάν επαναληφθεί θα πρόκειται για νέο μέτρο». Τέτοιο νέο μέτρο, πρόσθεσε «δεν πρέπει να υπάρξει και ο ειδικός φόρος ακινήτων είναι δυνατόν να έχει το ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα με την κλιμάκωση που έχουμε εισηγηθεί που θα επιφέρει μια σημαντικότατη ελάφρυνση των πολιτών».