Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Πτώση 16% στα κέρδη των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda.


Η βουτιά κατά 16% στα κέρδη των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Η παρατεταμένη κρίση, και ιδιαίτερα η πτώση της κατανάλωσης φαίνεται ότι έχει μπει και στα... malls, όπως φαίνεται και από τα οικονομικά στοιχεία της Lamda.

Συγκεκριμένα, στο "Mediterranean Cosmos" στη Θεσσαλονίκη η πτώση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων περιορίστηκε μόνο κατά 2,4%, η επισκεψιμότητα παρουσίασε μικρή πτώση κατά 4% ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία παρουσίασε κάμψη κατά 8,2%.

Στο "The Mall Athens" η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μειώθηκε κατά 12,8% ενώ ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε επίσης πτώση κατά 10,7%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο "Golden Hall" για την ίδια περίοδο κινήθηκε πτωτικά κατά 9%, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία μειώθηκε κατά 36%. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε ότι αφορά τον αριθμό επισκεπτών, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 1%.

Ανάλογη εικόνα και στη Μαρίνα Φλοίσβου που έχει επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση παρουσιάζοντας επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη €0,4 εκατ. ενώ τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στη λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου €1,9 εκατ., όσο περίπου και τη προηγούμενη χρονιά.

Ετσι, τα ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) του Ομίλου (δηλαδή προ μεταβολών εύλογης αξίας επενδύσεων σε ακίνητα, αποσβέσεων, τόκων και φόρων) ανήλθαν σε €24,2 εκατομμύρια έναντι €30,6 εκατ. το 2011, αποτέλεσμα αρκετά θετικό στα πλαίσια της συνεχιζόμενης βαθειάς οικονομικής ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας.

Η δε επαναλαμβανόμενη κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων παρουσίασε ακόμα πιο περιορισμένη μείωση κατά 16% και ανήλθε στα €31,9 εκατομμύρια.

Οι καθαρές ζημιές χρήσεως σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε €56,2 εκατ. έναντι ζημιών €28,6 εκατ. της προηγούμενης χρήσεως. Οι ενοποιημένες ζημιές οφείλονται κατά κύριο λόγο στην κατά €71 εκατ. απομείωση της αξίας των επενδυτικών ακινήτων του Ομίλου.

Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η απομείωση της αξίας της συμμετοχής στην Eurobank Properties ποσού €35,7 εκ. η οποία έγινε αποκλειστικά για σκοπούς παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με το IAS 39, δεδομένου ότι η απομείωση αυτή είχε ήδη επηρεάσει ισόποσα αρνητικά την Καθαρή Θέση κατά τη προηγούμενη περίοδο. Η LAMDA Development πώλησε την 21η Αυγούστου του 2012 στην εταιρία συμμετοχών Fairfax Financial Holdings Limited το σύνολο της συμμετοχής της στην Eurobank Properties, ήτοι 9.017.987 τεμάχια προς €4,75 ανά μετοχή.

Η μετοχή της LAMDA Development εξακολουθεί να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με σημαντική έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικού ανά μετοχή. Συγκεκριμένα, με τιμή μετοχής €4,46 στις 26/03/2013 το discount διαμορφώνεται σε 46% έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού ανά μετοχή. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αγορές ιδίων αντιπροσωπεύουν το 7,9% του μετοχικού κεφαλαίου με ένα σωρευτικό μέσο κόστος κτήσης €4,8.