Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Τροίκα ζητά μείωση του συμπληρωματικού φόρου στα ενοίκια των ακινήτων.



Σε νέα μείωση του συμπληρωματικού φόρου, της φορολογίας εκμετάλλευσης των ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, έπειται από την πίεση της τρόικας.

Δεν πρόκειται, για κάποια πρόθεση της τρόικας να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες αλλά ουσιαστικά θέλει να δημιουργήσει, από ότι φαίνεται, τις προϋποθέσεις για να μειώσουν τα ζητούμενα μισθώματα προκειμένου να γίνει πράξη η εσωτερική υποτίμηση στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με το capital.gr, το γεγονός ότι η τρόικα ποντάρει πολύ στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ήδη από την Πρωτοχρονιά μείωσε σημαντικά για την πλειονότητα των ιδιοκτητών το φόρο εισοδήματος από μισθώματα ακινήτων.

Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από μισθώματα η οποία υπολογίζεται με συντελεστή 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον εισόδημα.

Τώρα η Τρόικα, όπως αναφέρεται, "θέτοντας ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των ενοικίων επιχειρεί νέα παρέμβαση στην κτηματαγορά με στόχο τη μείωση των ζητούμενων μισθωμάτων. Όπως προκύπτει από τα κείμενα της τρόικας για την έγκριση των δόσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να περιλάβει, στο νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος που θα κατατεθεί τον ερχόμενο Μάιο και διάταξη με την οποία θα καταργείται σταδιακά ο συμπληρωματικός φόρος επί των ενοικίων. Ο συγκεκριμένος φόρος είναι 1,5% για τα μισθώματα από κατοικίες επιφάνειας έως 300 τ.μ. και 3% για μεγαλύτερες κατοικίες και τα επαγγελματικά ακίνητα".