Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Σε 3 δόσεις για έσοδα €700 εκατ. η αύξηση των αντικειμενικών.



Υπό το φόβο γενικού "παγώματος" της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής, η κυβέρνηση αλλάζει τα σχέδιά της για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκε χθες προβλέπεται ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια και συγκεκριμένα σε τρεις δόσεις με την πρώτη να ξεκινά από 1/1/2011.
Για του χρόνου το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να εισπράξει €270 εκατ. αντί για €400 εκατ. που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Για το 2012 και 2103 που θα γίνει νέα αναπροσαρμογή τα έσοδα θα είναι €200 εκατ. και €100 εκατ. αντίστοιχα.
Αυτό σημαίνει ότι θα μοιραστεί και το ποσοστό της αύξησης, ειδικά σε περιοχές οι οποίες θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να δουν αναπροσαρμογή πάνω από 100%. Πρόκειται για μικρομεσαίες κατά κύριο λόγο περιοχές στις οποίες η ψαλίδα αντικειμενικών - εμπορικών φτάνει ή ξεπερνά το 200%. Μετά το 2013 θα υπάρξει εξομοίωση των τιμών αυτών, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης.
Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση έκανε και "εκπτώσεις" σε ότι αφορά τα έσοδα που φιλοδοξεί να εισπράξει του χρόνου από ημυιπαίθριους και αυθαίρετα. Για τη μεν τακτοποίηση, πάντως, το αναθεωρημένο Μνημόνιο έκανε λόγο για έσοδα €500 εκατ. ενώ το προσχέδιο ανεβάζει το ποσό στα €600 εκατ. Με τη διαδικασία να έχει αποτύχει προς το παρόν, αφού γύρω στις 100.000 είναι οι αιτήσεις, θεωρείται δεδομένη μια παράταση μέσα στο 2011 ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος.
Οσο για τα αυθαίρετα, από τα αρχικά €800 εκατ. ο στόχος πέφτει στα €500 εκατ., αλλά έτσι κι αλλιώς ένας τέτοιος στόχος προϋποθέτει ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών η οποία θα μειώνει γενναία τα πρόστιμα διατήρησης ώστε να προσέλθουν περισσότεροι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων.
Πηγή www.ered.gr