Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Επιτάχυνση των διαδικασιών για αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών ζητεί ο ΣΕΦ.

AMEΣO ξεκαθάρισμα του επενδυτικού περιβάλλοντος προκειμένου να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία του κλάδου των φωτοβολταϊκών ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, που τάσσεται υπέρ της μείωσης των εγγυημένων τιμών κατά 10% από την 1η Φεβρουαρίου.
Η ηγεσία του ΣΕΦ σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα η κωλυσιεργία της ΔΕΗ στην έκδοση των όρων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών πάρκων και μάλιστα κατά παράβαση του νόμου που επιβάλλει στην επιχείρηση να ολοκληρώνει τις σχετικές διαδικασίες εντός τετραμήνου από την υποβολή της αίτησης. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΕΦ οι καθυστερήσεις εξαιτίας της ΔΕΗ φθάνουν και τους 18 μήνες με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί δευτερογενής αγορά πώλησης αδειών ή εταιριών που κατέχουν άδειες. Την ίδια ώρα σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων είναι οι 6.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από αγρότες και οι οποίες λόγω της προτεραιότητας που τους αναγνωρίζει δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο πετώντας εκτός πεδιάς ιδιωτικά έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Μάλιστα η ηγεσία του ΣΕΦ υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί νέα τρίμηνη προθεσμία στις συγκεκριμένες αγροτικές αιτήσεις δεδομένου ότι ήδη έχουν παρέλθει άπρακτες δύο προθεσμίες έξι και τριών μηνών αντίστοιχα, χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα έργα θα προχωρήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 6.000 αιτήσεις αγροτών για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής μόνο οι 50.

Σε ό,τι αφορά τις εγγυημένες τιμές ο ΣΕΦ υποστηρίζει ότι η διόρθωσή τους είναι εύλογη και ταυτόχρονα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει τη βιωσιμότητα του κλάδου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στη διαμόρφωση των νέων εγγυημένων τιμών το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να λάβει υπόψη παραμέτρους όπως είναι η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών, τα υψηλά επιτόκια, η υψηλή φορολογία αλλά και τα ρίσκα που ενέχουν οι επενδύσεις του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΦ, παρά την εντεινόμενη ύφεση, το 2011 η αγορά των φωτοβολταϊκών απέδειξε έμπρακτα ότι είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς και ελπιδοφόρους τομείς της οικονομίας. Οι νέες εγκαταστάσεις το 2011 ήταν της τάξης των 400 MW (αύξηση περίπου 165% σε σχέση με το 2010) ενώ όσον αφορά τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου, άγγιξε το 1 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του 2011 γνώρισαν τα μικρά οικιακά συστήματα, που έφτασαν μέσα σε μόλις δύο χρόνια να κατέχουν μερίδιο 15%-20%. Ο ΣΕΦ προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2012.
Πηγή www.express.gr