Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Σε "αδιέξοδο" τα αυθαίρετα σε εξ' αδιαιρέτου ιδιοκτησίες.


Σε αδιέξοδο βρίσκονται πολλοί ιδιοκτήτες που διαθέτουν αυθαίρετα σε εξ' αδιαιρέτου οικόπεδα, καθώς με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα αυθαίρετα σε εξ' αδιαιρέτου οικόπεδα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν το καθένα ξεχωριστά, αλλά όλα μαζί όσα βρίσκονται στο ίδιο γήπεδο.

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θέλουν να δηλώσουν το ακίνητο τους, αλλά παρεμποδίζονται από το νόμο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικιστών και Οικισμών Δήμου Προποντίδαs Χαλκιδικής Γιώργος Κασελούρης (ο οποίος εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή τns Ηράκλειας, της Καλλικράτειας, τns Σωζόπολης και τns Ποτίδαιας) στην εφημερίδα "Αγγελιοφόρος".

Το πρόβλημα είναι εντονότερο όπως επισημαίνει η εφημερίδα στη Χαλκιδική, αφού για τη συντριπτική πλειονότητα των κτισμάτων δεν μπορεί να γίνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου περί αυθαιρέτων. "Τόσο στις σχεδίου περιοχές του τουριστικότερου νομού της Βόρειας Ελλάδας, όσο και σε αυτές άλλων περιοχών τηs χώρας, το μεγαλύτερο μέρος των αυθαίρετων κτισμάτων κατασκευάστηκε σε τεμαχισμένα εξ' αδιαιρέτου αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα το εμβαδόν τns κάθε μίας από τις ιδιοκτησίες να είναι λίγων εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων και να μην πληρούνται έτσι οι όροι αρτιότητας" αναφέρει η εφημερίδα.

"To 99% των αυθαιρέτων στη Χαλκιδική δεν μπορεί να υπαχθεί στο νόμο, διότι ο τελευταίος εξαιρεί τα εξ αδιαιρέτου. Για να δηλώσεις ένα ακίνητο σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο, θα πρέπει να σημειώσει ότι σου ανήκει όλη η έκταση, αλλά, αν κάνει το ίδιο και κάποιος άλλος που έχει ιδιοκτησία στο ίδιο αγροτεμάχιο, το σύστημα θα τους πετάξει έξω.

Εκεί μπορεί να ζητηθούν ευθύνες και από τον ιδιοκτήτη και από το μηχανικό. Επίσης, ξεκρέμαστοι είναι και οικονομικά όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν κάνει τη δήλωση και έχουν πληρώσει κάποιο παράβολο,αφού τελικά θα χάσουν τα χρήματά τους. Είναι σημαvτικός ο αριθμός των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θέλουν να δηλώσουν το ακίνητο τους, αλλά ο νόμος τους δημιουργεί πρόβλημα. Εχουμε απευθυνθεί στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία μας υποσχέθηκε ότι μέσα στον Ιανουάριο για το θέμα θα υπάρξει τροποποίηση", είπε ο κ. Κασελούρης.

Για το θέμα αυτό και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης, έχει απευθυνθεί στο ΥΠΕΚΑ για την επίλυσή του και όπως δήλωσε στην εφημερίδα "οι μηχανικοί βλέπουν ένα ενιαίο γήπεδο και ο νόμος λέει ότι το λέει ότι το εξ' αδιαιρέτου αγροτεμάχιο πρέπει να τακτοποιηθεί όλο μαζί. Οποίος θέλει μεμονωμένα να δηλώσει το αυθαίρετο του, δεν μπορεί να το κάνει βάσει του ισχύοvτos νόμου"

Παράλληλα, και βουλετές έχουν ζητήσει να δοθεί λύσει για αυτό το θέμα. Χαρακτηριστικά, η βουλευτής Δράμας με το ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου έχει κάνει ερώτηση, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, τον Δεκέμβριο και έχει ζητήσει από τον υπουργό, να άρει το αδιέξοδο και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του νόμου για την ρύθμιση των αυθαιρέτων στους συνιδιοκτήτες που κατέχουν ένα μικρό ποσοστό κυριότητας επί των ακινήτων.

Πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο σε όλους τους πολίτες και να μπορούν, χωρίς να εξαρτώνται σε καμία περίπτωση από την "καλή" θέληση των υπολοίπων συνιδιοκτητών, αναφέρει.

Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης της Βουλευτού τον Δεκέμβριο:

"Σύμφωνα με το ν. 4014/2011 που αφορά τη «ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου», καθίσταται υποχρεωτική η ρύθμιση όλων των αυθαιρέτων κατασκευών ώστε να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση για 30 χρόνια και να αποκτήσουν την δυνατότητα να συνδεθούν με τα δίκτυα οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Το σημαντικότερο που απορρέει είναι ότι πλέον για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευσή του, και έχει ως αντικείμενο την μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματος δικαιώματος σε κάθε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία (όπου αναφέρεται αυτοτελής ιδιοκτησία νοείται οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία που έχει συσταθεί συμβολαιογραφικά), μη συμπεριλαμβανομένων των κοινοκτήτων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια, ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις του νόμου.

Η ανωτέρω δήλωση, καθώς και η αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού και οι απαιτούμενες υπεύθυνες δηλώσεις, υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Η εφαρμογή του νόμου αυτού στις εξ' αδιαιρέτου συνιδιοκτησίες συναντά σοβαρά ως ανυπέρβλητα εμπόδια που ακυρώνουν την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα:

Στα εξ' αδιαιρέτου και εκτός σχεδίου ευρισκόμενα ακίνητα, μετά την εφαρμογή του νόμου 2052/1992 απαγορεύεται η σύσταση καθέτου και οριζοντίου συνιδιοκτησίας. Παρόλα αυτά δίνεται η δυνατότητα στις πολεοδομικές υπηρεσίες μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ να εκδώσουν οικοδομική άδεια με πολυδιάσπαση του όγκου του κτιρίου. Έτσι άτυπα οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου μπορούν να αποκτήσουν αποκλειστική χρήση σε ένα κτίσμα, παραμένουν όμως δέσμιοι των όσων απορρέουν από την εξ' αδιαιρέτου (με ποσοστά επί τοις εκατό) συνιδιοκτησίας τους.

Εμφανίζεται πολύ συχνά η περίπτωση συνιδιοκτητών που έχουν προχωρήσει στην ανέγερση κατοικίας χωρίς υπερβάσεις στο τμήμα που τους αφορά, αλλά με υπερβάσεις/αυθαιρεσίες σε κτίσματα άλλων συνιδιοκτητών, η υπαγωγή των οποίων στις διατάξεις του ν. 4014/11 οδηγεί στον υπολογισμό διαφόρων προστίμων που βαρύνουν όλους τους συνιδιοκτήτες.

Επίσης είναι δυνατόν στο ίδιο ακίνητο κάποιοι εκ των συνιδιοκτητών να μην ξεκίνησαν την ανέγερση των ακινήτων που προέβλεπε η οικοδομική άδεια και τώρα, με την υπαγωγή στον νόμο αυτό των υπερβάσεων των υπολοίπων χάνουν το δικαίωμα δόμησης, καθώς τα μέγιστα επιτρεπόμενα τ.μ. της δόμησης καλύφθηκαν από τους αυθαιρετήσαντες.

Οι προφανείς συνέπειες των παραπάνω είναι οι ακόλουθες:

Επειδή για την υπαγωγή στον ν. 4014/11 απαιτείται η εξουσιοδότηση ή η έγγραφη συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών, αυτοί που δεν οικοδόμησαν αρνούνται να συναινέσουν καθώς θεωρούν πως έχασε την αξία της η γη τους, ή απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά για να υπογράψουν.

Είναι προφανής αδικία για όσους έχουν μικροπαραβάσεις στο ακίνητό τους να υποχρεωθούν να καταβάλουν υψηλά πρόστιμα γιατί ένας εκ των συνιδιοκτητών έχτισε πολυτελή οικοδομή ενώ είχε αγοράσει δικαιώματα για να χτίσει ένα απλό οίκημα. Πολλοί δε απ' αυτούς λόγω των υπερβολικών προστίμων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι όταν κάποιος θελήσει να μεταβιβάσει ή να πουλήσει το ακίνητό του που δεν έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις να μην μπορεί να το κάνει γιατί θα πρέπει να εκδοθεί από μηχανικό βεβαίωση που να βεβαιώνει ψευδώς ότι αυτό πληροί το κείμενο της δήλωσης που απαιτεί ο νόμος.

Με τον τρόπο αυτό, ενώ ο νόμος δίνει το δικαίωμα σε όλους να δηλώσουν την περιουσία τους (καταβάλλοντας το τίμημα της παράβασης που διέπραξαν) και στη συνέχεια να την αξιοποιήσουν κατά το δοκούν, πολλοί δεν θα μπορέσουν να το ασκήσουν αυτό το δικαίωμα διότι παρά την θέλησή τους δεν τους επιτράπηκε να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού.

Επειδή από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο νόμος αυτός ή η στρεβλή εφαρμογή του θα οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτητών σε αστικά ή ποινικά δικαστήρια ενώ τα προβλήματα που ο νόμος θέλησε να λύσει θα παραμένουν άλυτα και το σπουδαιότερο:

Επειδή είναι προφανές ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, θα χαθούν από τον κρατικό κορβανά έσοδα που δεν μπορούν εύκολα να υπολογιστούν δεδομένου ότι πολλές χιλιάδες ιδιοκτητών, κυρίως εξοχικών παραθαλάσσιων κατοικιών που έχτισαν με αυτό το καθεστώς δεν μπορούν να τις δηλώσουν.

Επειδή κατανοούμε ότι ένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίσει όλες τις περιπτώσεις αυθαιρέτων πολλών δεκαετιών, όμως πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί λύση τουλάχιστον για τις μικρές εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες, χωρίς να υπάρξει σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ερωτάται

Ο κ. Υπουργός και καλείται να ενημερώσει τη Βουλή:

Με ποια μέτρα θα άρει το αδιέξοδο και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του ν. 4014/2011, ώστε να δοθεί το δικαίωμα σε όλους τους πολίτες να μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού και να μπορούν, καταβάλλοντας το τίμημα της παράβασης που διέπραξαν, να αξιοποιήσουν την περιούσια τους;

Πώς θα προστατευθούν όλοι οι συνιδιοκτήτες, που έχουν ένα μικρό ποσοστό συγκυριότητας επί του συνολικού ακινήτου και επιθυμούν να νομιμοποιήσουν το αυθαίρετό τους χωρίς να εξαρτώνται από την "καλή" θέληση των υπολοίπων συνιδιοκτητών και να αποφευχθούν οι μικροεκβιασμοί, η άρνηση σύμπραξης κλπ;

Είναι στον προγραμματισμό του Υπουργείου για το άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσει το γενικότερο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης, καταργώντας κάθε διάταξη που ισχύει σήμερα και επιτρέποντας την δόμηση σε περιοχές-ζώνες εκ των προτέρων καθορισμένες, με σαφείς όρους δόμησης και αυστηρό και ουσιαστικό έλεγχο;"