Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Πώς θα «εκβιάσει» τις τράπεζες το δημόσιο για τις ρυθμίσεις των δανείων.


Το δημόσιο έχει στη φαρέτρα του ένα μεγάλο όπλο, τα λεφτά του νέου πακέτου και χωρίς αυτά οι τράπεζες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, οπότε θα πιεσθούν για να κάνουν υποχωρήσεις.

Μαίνεται σφοδρός ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών, αναφορικά με το θέμα των ρυθμίσεων στα στεγαστικά δάνεια. Το γεγονός ότι ήδη για τους δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν δανειακή σχέση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρέθηκε λύση (σσ με ένα πλαφόν 30% στη δόση, επί των μηνιαίων αποδοχών των δανειοληπτών) φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο σε πρώτη φάση επιχειρεί να επεκτείνει αυτή τη συμφωνία για τους δημοσίους υπαλλήλους και με τις εμπορικές τράπεζες. Ωστόσο, οι τελευταίες αντιδρούν και διαμηνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει.
Για ένα κυρίως λόγο: φοβούνται ότι αμέσως μετά θα δημιουργηθεί προηγούμενο και ανάλογο αίτημα θα υποβληθεί για το σύνολο των δανειοληπτών. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζουν, δεν θα μπορέσουν να το αντέξουν. Ωστόσο, το δημόσιο έχει στη φαρέτρα του ένα μεγάλο όπλο: τα λεφτά του νέου πακέτου. Χωρίς αυτά οι τράπεζες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, οπότε θα πιεσθούν για να κάνουν υποχωρήσεις… Πηγή www.voria.gr