Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Χρωστάς στο Δημόσιο; Χάνεις ενοίκιο ή ακίνητο.


Νέο σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται μετά τις διευκρινήσεις του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν, εάν κάποιος οφείλε πάνω από 300 ευρώ στο δημόσιο κινδυνεύει να χάνει το ενοίκιο που εισπράττει από κάποιο ακίνητο ή το ίδιο το... ακίνητο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, το κράτος έχει δικαίωμα να προχωρά σε:

α) Κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων, δηλαδή κατάσχεση μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και τυχόν άλλων εισοδημάτων, που δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

β) Κατάσχεση κινητών περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, που βρίσκονται είτε στα χέρια του είτε σε χέρια τρίτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι δυνατή και η κατάσχεση ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις των οφειλετών.

γ) Κατάσχεση ακινήτων.
Θα μπορεί δηλαδή το κράτος να παίρνει κατευθείαν από τον ενοικιαστή το μίσθωμα που πρέπει να καταβάλει στον ιδιοκτήτη - οφειλέτη. Σε ότι αφορά την κατάσχεση ακινήτου διευκρινίζεται ότι η έκθεση κατάσχεσης δε σημαίνει και πλειστηριασμό

Μετά την επιβολή της κατάσχεσης κινητού ή ακινήτου, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού, στο οποίο ορίζεται η ημερομηνία διενέργειάς του, εντός συγκεκριμένης συντόμου προθεσμίας.

Εν τω μεταξύ, ο οφειλέτης του δημοσίου μπορεί, μετά από αίτησή του, να υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών ή σε ισχύουσα νομοθετική ρύθμιση, επιτυγχάνοντας και την αναστολή εκτέλεσης του σχετικού προγράμματος.

Η κυριότητα πλειστηριασθέντος ακινήτου μεταβιβάζεται στον υπερθεματιστή μετά τη μεταγραφή της περίληψης της έκθεσης κατακύρωσης στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο όπου υφίσταται. Μέχρι τότε η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στον έως τότε κύριο του ακινήτου.

Αρση κατάσχεσης μπορεί να γίνει μετά την εξόφληση ή τη διαγραφή του χρέους για το οποίο επιβλήθηκε το μέτρο ή μετά την έκδοση απόφασης από το αρμόδιο όργανο με συγκεκριμένους, κατά περίπτωση, όρους αποδέσμευσης.
Όπως τονίζεται, το χρέος των 300 ευρώ και πάνω δεν αφορά πρόστιμα για τον ΚΟΚ ούτε για οφειλές σε ΟΤΑ.
Πηγή www.ered.gr