Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μειώθηκε το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών για τα "αυθαίρετα".



Στις 500-700 δηλώσεις ημερησίως "περιορίστηκε" ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων, από τις 3.500 περίπου χιλιάδες που ήταν τους προηγούμενους, μήνες σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, έως τις 6 Μαϊου είχαν υποβληθεί 327.684 δηλώσεις "τακτοποίησης" αυθαίρετων κατασκευών. Από τις δηλώσεις αυτές μόνο το 15% έχει ολοκληρώσει όλη τη διαδικασία και έχει εξοφλήσει ολόκληρο το πρόστιμο ενώ το 38,5% βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 471,6 εκατ. ευρώ από παράβολα και πρόστιμα ενώ με την ολοκλήρωση της ρύθμισης των 327.684 δηλώσεων, αναμένεται να "μπούν" στα ταμεία περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στα "αυθαίρετα" της Μυκόνου, που κατασκευάστηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011 και μπήκαν παρανόμως στη ρύθμιση, από τις αεροφωτογραφίες προκύπτει ότι ο αριθμός τους είναι μεγάλος. Ωστόσο το υπουργείο δηλώνει ότι "ξεκινούν από την αρμόδια υπηρεσία, τους ελεγκτές δόμησης και την ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στη Μύκονο". Πηγή www.buildnet.gr